Un experiment sinistru: Iradiat mortal, a fost ținut în agonie 83 de zile

În 1999, un caz șocant a făcut înconjurul lumii. Un bărbat care fusese expus la o doză enormă de radiații a fost ținut în viață 83 de zile, în chinuri inimaginabile, împotriva voinței sale.

Hisashi Ouchi, în vârstă de 35 de ani, era unul dintre tehnicienii care lucrau la o centrală nucleară a companiei japoneze JCO, situată în orașul Tokai.

Bărbatul a fost una dintre victimele unui accident nuclear și a fost expus la cea mai mare cantitate de radiații pe care a primit-o vreodată un om.

În ciuda voinței sale, Ouchi a fost ținut în viață, în chinuri groaznice, timp de 83 de zile de la teribilul accident.

Povestea accidentului

Radiatii - centrala nucleara
Hisashi Ouchi, foto medalion. Foto: NTV

Accidentul s-a petrecut pe 30 septembrie 1999. Hisashi Ouchi, Masato Shinohara și Yutaka Yokohawa pregăteau un lot de combustibil pentru reactorul experimental Yoyo, care folosea uraniu îmbogățit cu 18,8% izotop fisil U235.

Era primul lot de carburant cu care era alimentat reactorul, iar muncitorii nu fuseseră instruiți asupra modului de manipulare a acestuia.

La ora 10:35, rezervorul a atins masa critică, după ce a fost umplut peste nivelul admis. Nu a existat nicio explozie, dar s-a produs o fisiune nucleară, care a răspândit o cantitate imensă de radiații.

Tehnicienii au observat o lumină albastră puternică, iar alarma de radiații gamma s-a declanșat.

Radiatii - accident nuclear
Tehnicienii japonezi inspectează locul accidentului. Foto: Pinterest

Ouchi și Shinohara au simțit imediat dureri și greață și au început să aibă dificultăți de respirație. Câteva minute mai târziu, când se afla în camera de decontaminare, Ouchi a început să vomite.

La scurt timp, și-a pierdut și conștiența. În timpul accidentului, bărbatul fusese expus la 17 Sievert (Sv) de radiații. Asta în condițiile în care 8 Sv sunt deja fatali, iar 50 de mSv este doza maximă admisă pentru tehnicienii din centralele nucleare.

Radiațiile i-au distrus ADN-ul și sistemul imunitar

Radiatii - Hisashi Ouchi
Hisashi Ouchi este transportat la spital, unde va intra în agonie în scurt timp. Foto: Econews

Expunerea lui Ouchi la radiații a fost atât de severă încât i-a distrus cromozomii, iar nivelul leucocitelor a scăzut până aproape de zero. Întregul corp îi era acoperit de arsuri grave, iar organele interne i-au fost distruse iremediabil.

Ouchi a fost singura persoană din istorie care a primit o cantitate atât de mare de radiații într-un timp atât de scurt. Practic, cantitatea de energie radioactivă la care a fost supus Ouchi este echivalentă cu cea de la epicentrul atacului nuclear de la Hiroshima.

Radiațiile i-au distrus corpul complet, inclusiv ADN-ul și sistemul imunitar. Mai mult, după accident, niciunul dintre cromozomii lui Ouchi nu mai putea fi identificat.

Doctorii care l-au tratat se aflau sub presiunea mass-media și a clasei politice. Incidentul era considerat „un caz de mândrie națională”. Trebuia făcut totul pentru salvarea lui Ouchi.

Hisashi Ouchi (stânga) la scurt timp după accident. După alte câteva zile, corpul său a început să se lichefieze. Cu toate acestea, doctorii au făcut totul pentru a-l ține în viață. În dreapta, colegul său, Masato Shinohara, de 40 de ani. Foto: Answering the Mysteries

Din acest motiv, medicii au luat toate măsurile pentru menținerea sa în viață. În a 59-a zi de la accident, inima lui Ouchi s-a oprit, dar a fost resuscitat de trei ori în 49 de minute, deși tot ce își dorea era să i se curme suferința.

Pe măsură de starea lui se agrava, bărbatul a fost transferat la Spitalul Universitar din Tokio. Aici, a fost supus la prima transfuzie de celule stem din sângele periferic.

I s-au administrat numeroase transfuzii de sânge și de fluide și a trecut prin câteva transplanturi de piele. După o săptămână, Ouchi a fost capabil să spună doar atât: „Nu mai suport… Nu sunt un șobolan de laborator!”

Radiatii - resuscitare
Foto: Shutterstock

În pofida acestui fapt, medicii au continuat să-l trateze și să-l mențină în viață, supunându-l la o moarte lentă și extrem de dureroasă.

După 83 de zile de chin, pe 21 decembrie, inima lui Ouchi s-a oprit, iar doctorii nu l-au mai resuscitat, spunând că respectă dorința familiei.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură. „În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”
Cartea „Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • Bestii japoneze!! Scarbos pur si simplu – si-au batut joc de acel om.

  • Jan Valjean spune:

    Japonezii nu s-au schimbat prea mult de la perioda cand faceau experimente ingrozitoare pe prizonierii chinezi in Manciuria ocupata din WW2,dar si pe prizonieri rusi.Tot ei au fost in stare in nebunia lor sa-i transforme pe tinerii piloti neexperimentati in victime nevinovate,acei bieti kamikaze,practica folosita in ultimele patru decenii de teroristii islamisti.Dar sa nu uitam de asa-zisa patrie a democratiei si tara tuturor posibilitatilor,SUA,acolo unde tot personalul inclusiv savantii de la Alamogordo unde se testa bomba nucleara,au fost lasati intentionat sa fie contaminati radioactiv,fara nicio protectie,doar pentru a se ,,studia” pe cobai efectele radiatiilor asupra corpului uman.Au fost expusi radiatiilor ucigatoare emise de exploziile nucleare,personal civil din bazele experimentale nucleare,militari si animale in zona de radiatii gamma si beta a exploziilor nucleare.La fel au procedat si rusii si mai nou chinezii,indienii si pakistanezii cu condamnati la moarte.

  • >