Amy și Kate: gemenele născute la 87 de zile distanță

Recordul mondial Guinness pentru cel mai mare interval de timp între nașterile unor gemeni le aparține surorilor Amy și Kate. Ele s-au născut în 2012, la 87 de zile distanță una de alta. Mama acestor „mici miracole”, irlandeza Maria Jones-Elliott, avea 34 de ani la vremea nașterilor.

A fost încântată când doctorii i-au spus că era însărcinată cu gemeni. Asta se întâmpla în a șaptea săptămână de sarcină. Lucrurile au decurs normal până în săptămâna 24.

Foto: iStock

La sfârșitul celei de-a 24-a săptămâni, Maria a intrat în travaliu, cu patru luni mai devreme decât data prevăzută pentru naștere. Primul copil, Amy, s-a născut pe 1 iunie 2012.

Adusă pe lume prematur, aceasta cântărea numai 538 de grame. După ce Amy s-a născut, contracțiile Mariei au încetat.

Doctorii au încercat să-i inducă cea de-a doua naștere a doua zi, dar nu s-a întâmplat nimic. Fiind născută prematur, Amy a fost pusă imediat în incubator.

„Amy se lupta ca să trăiască într-un incubator și Katie se lupta să supraviețuiască la mine în pântece. Chris (soțul) și cu mine am hotărât să lăsăm natura să-și urmeze cursul. Au fost cele mai grele trei luni din viețile noastre”, a declarat Maria.

După cinci săptămâni, Maria a putut în sfârșit să o țină pe Amy în brațe. În același timp, o avea pe Kate în pântece și spera că ambele fete vor supraviețui.

Foto: AP

Pe 27 august, în săptămâna 36 a sarcinii, doctorii au încercat pentru a doua oară să-i inducă nașterea. După o oră, s-a născut și Katie, care cântărea 2.32 kilograme.

La două ore după naștere, Katie a fost pusă alături de sora ei, Amy, care încă se afla încă în incubator. După nașterea lui Katie, Chris, tatăl celor două fetițe, s-a dus să înregistreze oficial nașterile.

„Am refuzat s-o înregistrez pe Amy până când a sosit Katie, fiindcă erau gemene. Am vrut să le înregistrez împreună”, a spus Maria.

După cinci zile, Katie a fost luată acasă, iar Amy i s-a alăturat pe 16 octombrie, șapte săptămâni mai târziu. Eddie O’Donnell, medic la spitalul Waterford Regional, unde s-au născut cele două fetițe, a afirmat că gemenii se nasc în succesiune în majoritatea cazurilor.

Totuși, nașterea acestor gemene la 87 de zile distanță este un caz extrem de rar. De obicei, în asemenea cazuri rare, unul dintre gemeni moare.

„Faptul că un bebeluș născut la 23 de săptămâni a supraviețuit este o realizare uriașă din toate punctele de vedere. A fost un caz incredibil”, a afirmat doctorul Sam Coulter Smith, șeful spitalului Rotunda din Dublin și expert în obstetrică și ginecologie, pentru Irish Times.

Amy și Kate alături de frații lor mai mari. Foto: AP

Smith a spus că doctorii care s-au implicat au făcut o treabă extraordinară. Modul în care au rezolvat lucrurile într-o situație atât de neobișnuită a fost foarte apreciat.

Experții spun că povestea supraviețuirii gemenelor lui Elliott este echivalentă cu „un bilet câștigător la loterie”. Asta, deoarece existau doar 40% șanse de supraviețuire pentru ambele fete.

Aceste gemene irlandeze au stabilit un record mondial. Recordul era deținut anterior de Peggy Lynn, din Huntingdon, SUA. Lynn a născut o fată la începutul lui 1996, la 84 de zile după ce a adus pe lume un băiat, la finalul lui 1995.


Ți-a plăcut acest articol? Află 5 curiozități despre gemeni, marea enigmă a geneticii. Apoi, descoperă misterul din Kodinhi, orașul gemenilor din India.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu