Un bărbat paralizat a putut merge cu ajutorul unui dispozitiv care „îi citește” gândurile

Un bărbat paralizat a putut merge cu ajutorul unui dispozitiv care „îi citește” undele cerebrale și îi trimite instrucțiuni coloanei vertebrale pentru a mișca mușchii potriviți. Bărbatul a rămas paralizat în urma unui accident de ciclism în 2011.

Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, a primit vestea că nu va mai merge niciodată după ce și-a rupt gâtul într-un accident de circulație în China, însă acum poate urca trepte și poate parcurge mai mult de 100 de metri.

„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic și să beau o bere cu prietenii mei. A fost destul de mișto. Vreau să-l folosesc în viața mea de zi cu zi”, a spus Oskam, care este din Țările de Jos.

Un bărbat paralizat a putut merge cu ajutorul unei „punți digitale”

„Puntea digitală” este cea mai recentă invenție a unei echipe de neurologi din Elveția, care are un program de lungă durată pentru a dezvolta interfețe creier-computer pentru a depăși paralizia. Proiectul își propune să folosească semnale fără fir pentru a reconecta creierul cu mușchii care devin inutili atunci când nervii măduvei spinării sunt secționați.

Într-un studiu anterior, Oskam a testat un sistem care a recreat pașii ritmici ai mersului trimițând semnale de la un computer către măduva spinării sale. Deși dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași deodată, mișcarea a fost destul de robotică și trebuia declanșată de un buton sau senzor.

Pentru cea mai recentă actualizare, profesoara Jocelyne Bloch, neurochirurg la Spitalul Universitar Lausanne, a instalat electrozi pe creierul lui Oskam care detectează activitatea neuronală atunci când el încearcă să-și miște picioarele. Citirile sunt procesate de un algoritm care le transformă în impulsuri, care sunt trimise altor electrozi din coloana vertebrală.

Impulsurile activează nervii coloanei vertebrale, activând mușchii pentru a produce mișcarea dorită, scrie The Guardian.

Cum funcționează dispozitivul?

„Ceea ce am reușit să facem este să restabilim printr-o punte digitală comunicarea dintre creier și regiunea măduvei spinării care controlează mișcarea picioarelor”, a spus profesorul Grégoire Courtine, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne. El a spus că sistemul ar putea „capta gândurile lui Gert-Jan și transpune aceste gânduri în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare ale picioarelor”.

Dispozitivul nu produce pași rapizi și lini, dar Oskam a spus că implantul, descris în Nature, i-a permis mișcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare și mersul au fost inițiate și controlate prin gândirea la acțiuni.

Semnalele stimulează mușchii necesari pentru a flexa șoldul, genunchiul și glezna.

De asemenea, dispozitivul pare să stimuleze reabilitarea. După mai bine de 40 de ședințe de antrenament cu implantul, Oskam, care nu a avut secționați toți nervii coloanei vertebrale, și-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor, chiar și atunci când dispozitivul a fost oprit. Courtine crede că reconectarea creierului și a coloanei vertebrale ajută la regenerarea nervilor spinali, recuperând o parte din controlul pierdut de către pacient.

Potențialul invenției este uriaș

Lucrările se află într-un stadiu incipient, dar cercetătorii speră că dispozitivele miniaturizate viitoare vor ajuta pacienții cu AVC și persoanele paralizate să meargă, să-și miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării. Mișcările brațelor și mâinilor pot fi mai dificile, deoarece sunt mai complexe decât mersul.

Faptul că acest bărbat paralizat a putut merge la mai bine de un deceniu după accident face ca echipa să fie încrezătoare că și alți pacienți cu leziuni mai recente s-ar putea descurca mai bine. Oskam are „mai mult de 10 ani de la leziunea măduvei spinării. Imaginați-vă dacă aplicăm puntea digitală la câteva săptămâni după leziunea măduvei spinării. Potențialul de recuperare este extraordinar”, a spus Courtine.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu