Cum să gătești pe lavă: Un antreprenor din Guatemala coace pizza pe un vulcan

Un bucătar amator din Guatemala a devenit faimos după ce a transformat vulcanul Pacaya într-un cuptor grație căruia le servește turiștilor pizza proaspătă, coaptă pe lavă.

Mario Garcia Mansilla a crescut la umbra vulcanului Pacaya, unul dintre cei mai activi vulcani din Guatemala. Deși își iubește țara și știe că nu vrea să o părăsească, nu și-a imaginat niciodată că într-o zi va folosi vulcanul pe post de cuptor de pizza.

Mario Garcia Mansilla și o pizza coaptă la căldura vulcanului. Foto: Pinterest

Astăzi, popularul său „local” – Pizza Pacaya – a devenit unul dintre principalele puncte de atracție de pe vulcanul activ, turiștii plătind un tarif pentru ca Mansilla să le gătească preparatele delicioase chiar pe roca vulcanică în flăcări, lângă șuvoaiele de lavă.

Originar din San Vicente Pacaya, una dintre cele 21 de așezări din jurul vulcanului, Mario Garcia Mansilla a fost întotdeauna fascinat de vulcan, dar abia în 2014 i-a venit ideea de a se folosi de căldura intensă emanată de lavă ca să gătească pizza.

Într-o zi, a urcat pe munte și a văzut din întâmplare un grup de turiști care preparau mâncare pe lavă. Atunci i-a venit ideea… Mario, care este contabil, și-a dat seama că putea găti pe vulcan, ceea ce i-ar fi putut permite nu numai să își urmeze pasiunea culinară, ci și să câștige bani făcând acest lucru.

Pizza este gata după aproximativ 10 minute. Foto: Pinterest

Cu toate acestea, începutul a fost greu. Bucătarul amator a încercat mai întâi să prepare fripturi și tocănițe, dar în scurt timp și-a dat seama că trebuia să care prea multe ustensile pentru a pregăti și servi mâncarea.

Apoi a observat structurile asemănătoare unor mici peșteri care se formaseră din lavă răcită și s-a gândit imediat la pizza. Prima dată când a încercat să folosească căldura intensă emanată de vulcan pentru a găti pizza, Mansilla a ars-o, făcând-o necomestibilă.

A doua a ieșit la fel de prost, dar a treia încercare a fost o „capodoperă culinară”, cu o crustă aurie acoperită cu brânză topită. Găsise felul de mâncare perfect de gătit pe Pacaya.

Mario Garcia Mansilla a avut nevoie de nu mai puțin de cinci ani ca să-și transforme pasiunea pentru pizza într-o afacere, iar Pizza Pacaya și-a deschis porțile în cele din urmă în 2019.

Din fericire, nu a durat mult până când afacerea lui a luat amploare, iar acum urcă aproape zilnic pe vulcan, ducând cu el un rucsac cu aproximativ 30 de kilograme de echipament și ingrediente, ca să gătească pizza pentru turiști.

Mansilla are două moduri de a găti pizza vulcanică, devenită acum celebră în toată lumea. Fie plasează tava într-una dintre numeroasele peșteri de pe Pacaya care seamănă cu niște cuptoare, fie o pune pur și simplu pe lava întărită, lângă un râu de rocă topită care curge încet.

Aceasta din urmă este mai obositoare, deoarece până și ghetele speciale pe care le poartă sunt supuse la căldură extremă.

Cu sute de oameni care vizitează zilnic vulcanul, Pizza Pacaya nu rămâne niciodată fără clienți, iar Mario este mulțumit că poate să-și suplimenteze veniturile și să-și satisfacă pasiunea pentru arta culinară.

Cât timp este nevoie pentru a găti o pizza pe un vulcan activ? Ei bine, potrivit lui Masilla, căldura este atât de intensă, încât fiecare tavă are nevoie de cel mult 10 minute pentru a fi gata de scos din „cuptor”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu