Un antibiotic vechi de câteva decenii ar putea fi un ucigaș feroce al bacteriilor

Un antibiotic dezvoltat în urmă cu aproximativ 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi soluții noi și interesante, de data aceasta la amenințarea emergentă a superbacteriilor rezistente la medicamente.

Jumătate dintre medicamentele care ucid bacteriile pe care le folosim astăzi sunt variații ale unor compuși care au fost descoperiți în urmă cu aproape un secol, în timpul acestei „epoci de aur” a antibioticelor.

Unul dintre aceștia, numit streptothricin, a fost izolat în anii 1940, atrăgând atenția pentru potențialul său în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii gram-negative.

Spre deosebire de bacteriile gram-pozitive, acești microbi nu au un perete celular robust pe care îl vizează multe antibiotice. Găsirea unor alternative a fost una dintre marile provocări pentru industria farmaceutică.

Antibioticul se leagă de bacterii și afectează formarea proteinelor

În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o listă cu cei mai periculoși agenți patogeni rezistenți la medicamente. Majoritatea erau bacterii gram-negative. Dar, în ciuda potențialului său de a ucide bacteriile, streptotricina nu a fost inclusă în listă.

Într-un studiu inițial, aceasta a fost considerată prea toxică pentru sănătatea rinichilor umani și a fost ulterior îngropată în literatura științifică. Patologul James Kirby de la Universitatea Harvard și colegii săi îl dezgroapă din nou, explorându-i potențialul sub un nou nume – nourseothricin.

„Acum, odată cu apariția agenților patogeni rezistenți la mai multe medicamente, pentru care există puține sau chiar niciun antibiotic activ disponibil pentru tratament, este timpul să revizuim și să explorăm potențialul a ceea ce am trecut cu vederea anterior”, a declarat Kirby pentru ScienceAlert.

Nourseothricin este un produs natural fabricat de bacteriile din sol care sunt gram-pozitive. Este, de fapt, un amestec de antibiotice, cărora li se atribuie nume individuale precum streptotricină F (S-F) și streptotricină D (S-D), scrie ScienceAlert.

Un produs natural fabricat de bacteriile din sol

În timp ce nourseotricina și S-D prezintă efecte toxice asupra celulelor renale în laborator, Kirby și colegii săi au stabilit acum că nu este cazul lui S-F. Acest compus este în continuare foarte eficient în uciderea bacteriilor gram-negative rezistente la medicamente, dar la concentrații care nu sunt toxice.

În modelele de șoareci, S-F a reușit de fapt să elimine o tulpină de bacterii care s-a dovedit rezistentă la numeroase medicamente existente, totul cu o toxicitate minimă sau deloc.

„Bacteriile care trăiesc în sol, în încercarea lor de a-și menține teritoriul, și-au dat seama, prin eoni de evoluție, cum să producă antibiotice care pot pătrunde în armura bacteriilor gram-negative. Streptothricinele sunt unul dintre rezultatele acestei curse de înarmare în curs de desfășurare”, a declarat Kirby.

Detaliile exacte din spatele atacului streptotricinei nu sunt încă clare, dar se pare că antibioticul se leagă de bacteriile gram-negative și dă peste cap mașinăria de producere a proteinelor într-un mod diferit față de alte medicamente.

Studiul a fost publicat în PLOS Biology.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu