Umflătura misterioasă din pantalonii lui Victor Noir

Cimitirul parizian Pere Lachaise „găzduiește” multe celebrități, inclusiv pe Oscar Wilde și Jim Morrison. Mormântul lui Oscar Wilde, în special, este foarte popular. Admiratoarele sale au umplut mormântul cu săruturi, lăsând peste tot urme de ruj.

După ce părăsesc mormântul scriitorului irlandez, multe vizitatoare se mută la cel adiacent, pe care se află efigia lui Victor Noir. Este perfect rezonabil să te întrebi cine a fost Victor Noir, așa cum era rezonabil și cu un secol și jumătate în urmă, când Noir încă trăia.

Foto: Flickr

Potrivit Enciclopediei Britannica, Victor Noir era un tânăr obișnuit, deloc impresionant, care s-a întâmplat să fie la locul nepotrivit la timpul nepotrivit. Nu a ajuns cunoscut decât după moarte.

Atenția care i se acordă nu are de-a face cu motivul morții sale sau cu implicații politice, ci cu umflătura misterioasă din pantalonii săi.

Victor Noir lucra ca ziarist ucenic pentru publicația La Marseillaise în Parisul secolului XIX. La acea vreme, proprietarul ziarului, Henri Rochefort, și editorul Pascal Grousset au intrat în conflict cu prințul Pierre Bonaparte, strănepotul lui Napoleon Bonaparte și vărul împăratului Napoleon al III-lea, care se afla la putere.

Foto: Flickr

Pentru a rezolva conflictul într-un mod demn de editorul unui ziar, Grousset i-a trimis pe Victor Noir și pe încă un angajat la casa lui Bonaparte, ca să-i transmită o provocare la duel.

Pierre Bonaparte a refuzat provocarea și a spus că ar dori să se dueleze cu Rochefort în schimb. A avut loc o altercație, prințul și-a scos pistolul și l-a împușcat pe Victor, ucigându-l, potrivit Amusing Planet.

Faptul că un membru al familiei imperiale a ucis un jurnalist a înfuriat publicul. În ziua înmormântării, circa 100.000 de oameni au venit la locuința lui Victor din Neuilly. Bonaparte a fost achitat de acuzația de crimă, ceea ce a dus la demonstrații violente în oraș.

Mai târziu, în același an, prusacii au invadat Franța și Imperiul a fost răsturnat. Martiriul lui Noir a fost uitat și tânărul s-a odihnit în pace în Neuilly timp de 20 de ani, până când a intrat din nou în atenția publică.

Foto: Flickr

De data aceasta, s-a luat decizia de a i se ridica un memorial. Renumitul sculptor francez Jules Dalou a primit sarcina de a crea o sculptură de bronz.

Dalou a ales să-l înfățișeze pe Victor în momentul morții sale. Folosind schițe din presa vremii drept referință, Dalou a sculptat o efigie în mărime naturală, înfățișându-l pe Victor întins pe spate, ca și cum tocmai ar fi căzut în această poziție în clipa morții sale.

Conform Atlas Obscura, din motive necunoscute, Dalou a ales să ofere sculpturii o umflătură considerabilă sub curea. Nu știm dacă oamenii au observat asta sau nu, însă în anii ’70, a apărut mitul conform căruia frecatul zonei inghinale și sărutatul statuii pe buze ar îmbunătăți fertilitatea femeilor și ar aduce o viață sexuală de vis.

Foto: Flickr

Poți vedea efectul acestui mit pe statuie – buzele și zona inghinale sunt lucioase de la atâtea atingeri, în timp ce restul sculpturii are nuanța verzuie obișnuită a bronzului oxidat.

În 2004, în jurul statuii lui Noir s-a ridicat un gard, pentru ca statuia să nu mai fie atinsă într-un mod indecent. Însă acest lucru a agitat femeile atât de mult, încât gardul a fost dat jos.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu