„Închidem pentru totdeauna”: Ultimul mesaj secret al naziștilor descifrat la Bletchley Park

Bletchey Park a fost locul în care, în Al Doilea Război Mondial, Aliații au descifrat în principal mesajele secrete germane.

În mai 2020, la 75 de ani de la finalul conflagrației, GCHQ (Government Communications Headquarters), entitatea britanică implicată în operațiunile criptografice, a făcut public ultimul mesaj german descifrat la Bletchley Park, potrivit BBC.

Angajate ale GCHQ implicate în operațiunile de decriptare a mesajelor germane. Foto: Bletchley Park Estate

Bletchley Park a fost un loc în care au lucrat mii de oameni la captarea, decriptarea și analizarea comunicațiile germane. Instituția avea centre de ascultare situate și în afara acestui complex, puncte în care erau spionate comunicațiile.

Pe 7 mai 1945, britanicii au captat un mesaj transmis de o ultimă celulă a rețelei de comunicații a Luftwaffe, forța aeriană germană.

Dintr-un oraș din apropiere de Hamburg și Marea Nordului, la ora 7:35, un operator german a transmis un mesaj care a fost preluat și de o stație de ascultare britanică din Buckinghamshire.

Doi operatori radio germani din Al Doilea Război Mondial. Foto: Pinterest

Având conținut demn de finalul unui film dramatic, acesta a fost ultimul mesaj german captat de Bletchley Park.

Marea majoritate a mesajelor descifrate se limitau aproape exclusiv la informații militare, fără alte detalii. În acest caz special, însă, mesajul a avut un conținut mult mai „uman”. Ultimele două mesaje, trimise consecutiv, au fost:

„Trupele britanice au intrat în Cuxhaven pe 6 mai la ora 14:00. De acum încolo, tot traficul radio va înceta. Vă dorim tot binele. – Locotenent Kundel.”

La scurt timp, la Bletchley Park a ajuns ultimul mesaj german captat de în Al Doilea Război Mondial:

„Închidem pentru totdeauna. Vă doresc tot binele. La revedere.”

Deși succint, mesajul conține frânturi din povestea unui om. Ne putem imagina că locotenentul Kundel a trimis acest mesaj știind că, pentru țara sa, totul era deja pierdut.

După aceea, radiourile militare germane au fost oprite definitiv. Ultimul „Auf Wiedersehen” poate fi văzut în imaginea de mai jos, care este o transcriere a notelor de la Bletchley Park.

Ultimul mesaj al rețelei Maro a fost trimis de la Cuxhaven

„Auf Wiedersehen”, spune ultimul mesaj nazist. Foto: GCHQ

Aceste mesaje au fost captate de la rețeaua Maro, care fusese lansată de germani în 1944 pentru a trimite rapoarte despre dezvoltarea noilor arme experimentale.

Era formată din stații dispuse de la Viena la Marea Baltică. Odată cu înaintarea războiului, amplasamentele stațiilor au fost schimbate, pe măsură ce rețeaua s-a tot micșorat.

În zilele dinaintea ultimului mesaj, rețeaua Maro fusese distrusă aproape în totalitate. Pe 7 mai, stația Cuxhaven nu a mai primit de la nicio stație răspunsuri la mesajele sale.

Cu câteva zile înainte, pe 4 mai, un soldat german de pe coasta daneză își întreba colegii prin rețeaua Maro dacă i-ar putea trimite țigări. Răspunsul pe care l-a primit a fost: „Nu mai avem.”

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu