„Taci, tâmpitule!” Parlamentarii care s-au bătut cu săbiile în 1967, în ultimul duel din Franța

La 21 aprilie 1967, parlamentarii francezi Gaston Defferre și René Ribière și-au încrucișat săbiile într-o „luptă pentru onoare”, în ultimul duel desfășurat în Franța.

Într-o grădină mărginită de arbuști, sub soarele de primăvară, la cămașă albă, cu gulerul deschis și mânecile suflecate, cei doi bărbați înarmați cu săbii s-au măsurat din priviri, apoi, la un semn al arbitrului, au început să se dueleze.

Gaston Defferre (în centru) și René Ribière s-au duelat la 21 aprilie 1967, lângă Paris. Foto: AFP

Patru minute mai târziu, lupta se încheia, unul dintre cei doi fiind lovit de două ori la braț. Această scenă, deși pare preluată dintr-un vechi roman de aventuri, a avut loc la 21 aprilie 1967, în curtea unui conac din Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris.

Luptătorii erau doi parlamentari: Gaston Defferre, primar al orașului Marsilia, deputat și președinte al grupului socialiștilor în Adunarea Națională, și René Ribière, ales în circumscripția Val-d’Oise, demis din prefectură pentru participarea, în uniformă subprefect, la un miting.

Gaston Defferre și René Ribière au fost protagoniștii ultimului duel din Franța.

Spre deosebire de Ribière, Deferre avea experiența luptei în duel. A trecut printr-o înfruntare similară în anii ’40. Foto: AFP

Cu o zi înainte, în timpul unei dezbateri aprinse în parlament, după ce a fost întrerupt constant în timpul discursului, Gaston Defferre și-a apostrofat dur cel mai virulent coleg: „Taci, tâmpitule!”

Incidentul nu s-a oprit aici. Mai târziu, Ribière i-a cerut lui Deferre să-și ceară scuze, dar acesta a refuzat. Rănit în orgoliu, Ribière a trimis apoi doi emisari la Deferre, cu provocarea de a se duela.

Deferre a fost de acord și a cerut să se lupte cu săbiile. Trei atacuri și două tăieturi mai târziu, arbitrul Jean de Lipkowski a oprit lupta, Ribière având două răni ușoare.

Două picături de sânge la ultimul duel din Franța

Deputatul gaullist René Ribière este tratat de logodnica sa, Magdeleine Dars, după ce a fost rănit ușor în timpul duelului împotriva lui Gaston Defferre. Foto: AFP

După cum lupta, deputatul rănit nu părea să fi atins niciodată o sabie, iar faptul că unul dintre bunicii săi s-a duelat în 1910 nu i-a fost de mare ajutor.

Nu același lucru se putea spune despre oponentul său, un om obișnuit cu încăierările. De altfel, cu 20 de ani înainte, acesta se mai duelase cu un rival, însă cu o armă de foc.

În vreme ce poliția a ignorat duelul, cel puțin oficial, jurnaliștii au asistat la eveniment. Lupta a fost chiar filmată.

Această „mascaradă”, așa cum a scris un jurnalist, nu a fost pe placul generalului Charles de Gaulle. Acesta a trimis emisari care au încercat să o anuleze, dar fără succes.

Ulterior, de fiecare dată când i s-a oferit ocazia de a discuta despre această confruntare, faimosul Defferre nu a omis să amintească faptul că își propusese să-și lovească adversarul cu sabia între picioare, ca să-i strice noaptea nunții, Ribière urmând să se căsătorească în ziua următoare luptei.

Cele câteva picături de sânge vărsate de deputatul gaullist au fost, prin urmare, ultimele provocate în timpul unui duel în Franța. Precedentul avusese loc cu nouă ani mai devreme, la 30 martie 1958, lângă Vernon.

Atunci, dansatorul Serge Lifar, în vârstă de 53 de ani, s-a duelat cu marchizul de Cuevas, în vârstă de 72 de ani. Acesta din urmă îl avea drept martor pe un anume Jean-Marie Le Pen, care avea să candideze de cinci ori la președinția Franței.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu