VIDEO Cea din urmă clipă: Povestea sinistră a ultimelor ghilotinări din istorie

VIDEO Cea din urmă zi Povestea sinistră a ultimelor ghilotinări din istorie FEATURED_compressed

Când auzi vorbindu-se despre o execuție cu ghilotina, te gândești, cel mai probabil, la personaje istorice precum Maria Antoaneta sau regele Ludovic al XVI-lea.

La urma urmei, decapitarea în public era la modă în secolul al XVIII-lea. De aceea, probabil vei afla cu mare surprindere că această metodă de execuție era o formă de spectacol chiar și în secolul XX.

Eugen Weidmann, ultimul om ghilotinat în public

ghilotinare_01
Eugen Weidmann

Îți vine să crezi sau nu, ultima ghilotinare în public a avut loc în 1939, în Franța! Cel executat a fost un bărbat de origine germană, pe nume Eugen Weidmann.

El s-a mutat în Franța la începutul anilor ’30, căutând o cale de a se îmbogăți cu repeziciune. Împreună cu doi prieteni, Jean Blanc și Roger Million, Weidmann a închiriat o vilă în comuna Saint-Cloud, de lângă Paris.

Cei trei răpeau turiștii bogați și le furau banii și bunurile de valoare, iar apoi îi ucideau. În martie 1939, Weidmann a fost arestat, alături de complicii săi, și trimis în fața instanței.

Procesul celor trei a stârnit mult interes din partea publicului, avid să afle detalii despre crime. Într-un final, Blanc a fost condamnat la închisoare.

Million a fost condamnat la moarte, dar mai apoi pedeapsa i-a fost comutată. Weidemann, însă, nu a fost atât de norocos. A fost condamnat la moarte prin ghilotinare, în fața publicului strâns în fața închisorii.

ghilotinare_02
Weidmann este adus, resemnat, la locul execuției

Astfel, pe 17 iunie 1939, Weidmann a fost decapitat în fața închisorii Saint-Pierre, din Versailles. Publicul care a asistat la execuție a fost cuprins de o isterie de o asemenea amploare încât, ulterior, președintele Albert Lebrun a interzis orice execuție publică.

Fără ca autoritățile să știe, cineva a și filmat execuția, dintr-un apartament din apropierea închisorii.

Hamida Djandoubi, ultimul om executat cu ghilotina

Chiar dacă s-au făcut departe de ochii curioșilor, execuțiile cu ghilotina au continuat încă 41 de ani, până pe 10 septembrie 1977. Personajul central al acestei ultime execuții a fost un tunisian pe nume Hamida Djandoubi.

Djandoubi era un imigrant tunisian, găsit vinovat de răpirea, torturarea și uciderea iubitei lui, franțuzoaica Elisabeth Bousquet. Mai mult, Djandoubi se mai făcea vinovat de răpirea altor două tinere, pe care le-a ținut prizoniere la el acasă.

A fost prins și trimis în judecată, pentru tortură și crimă. În urma procesului, pe 25 februarie 1977, Djandoubi a fost condamnat la moarte.

ghilotinare_03
Hamida Djandoubi

A făcut de două ori apel, dar sentința a fost menținută. A fost executat în dimineața zilei de 10 septembrie 1977, la 4:40, în curtea închisorii Baumette, din Marsilia.

Djandoubi a fost ultima persoană ghilotinată în Franța și unul dintre ultimii condamnați executați pe teritoriul de azi al Uniunii Europene, înainte ca pedeapsa corporală să fie interzisă.

Deși execuția lui Djandoubi a fost îndelung dezbătută, ea a avut loc cu mare discreție, din cauza haosului iscat de execuția lui Eugen Weidmann, cu patru decenii înainte.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu