Ulcioarele de piatră din Laos, misterioasele recipiente megalitice străvechi

Un întreg platou înverzit din munții din Laos este presărat cu obiecte neobișnuite: mii de ulcioare uriașe de piatră, foarte vechi. Ulcioarele (cunoscute și sub numele generic de „borcane de piatră”) au fost studiate zeci de ani, dar anumite detalii misterioase îi intrigă pe cercetători și generază și mai multe întrebări.

Cunoscută drept „Câmpia cu ulcioare”, această colecție de vase gigantice de piatră, cu o vechime de peste 2.500 de ani, este unul dintre cele mai importante situri arheologice din estul Asiei. Mii de ulcioare se întind de-a lungul câmpurilor cu orez, dealurilor și pădurilor din provincia Xieng Khouang, o regiune care a fost răvășită de război, situată în partea de nord-est a țării.

Ulcioarele de piatră din Laos au o istorie morbidă

Având înălțimea cuprinsă între unu și trei metri și cântărind până la 14 tone (fiecare exemplar), aceste obiecte au atras arheologii care încearcă să descopere povestea originii lor. Însă este surprinzător că, până în anii ’30, acest sit arheologic impresionant a prezentat prea puțin interes pentru cercetătorii occidentali.

Atunci, Madeleine Colani, o cercetătoare franceză, a început să studieze zona. Studiile ei au dus la descoperiri majore, cum ar fi o peșteră aflată în apropiere, plină de rămășițe umane, lucru care sugerează că ulcioarele ar fi putut fi folosite drept urne funerare pentru căpetenii.

Dar au fost descoperite și detalii misterioase, care au dat naștere multor întrebări fără răspuns. De exemplu, în ciuda faptului că în peșteră au fost găsite rămășițe umane, din ulcioare au fost recoltate foarte puține materiale organice, ceea ce i-au nedumerit pe Colani și pe alți cercetători. Asta, până recent…

În 2016, o echipă de cercetare din Australia a desfășurat primele săpături de anvergură din anii ’30 și până acum, oferind niște răspunsuri la întrebările legate de funcția ulcioarelor. Echipa a săpat lângă o zonă populată de turiști și a descoperit un cimitir unde rămășițele umane au fost găsite dispuse în trei modalități diferite: în vase de ceramică, în puțuri acoperite cu blocuri de calcar și îngropate în morminte tradiționale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Recipiente pentru apă arhaice?

Asta confirmă faptul că ulcioarele erau într-adevăr folosite în scopuri mortuare, însă sugerează o nouă teorie în ceea ce privește pregătirea cadavrelor – ulcioarele erau folosite pentru descompunerea acestora înainte de îngropare.

Lăsând partea morbidă la o parte, poate că cea mai interesantă parte a poveștii originii Câmpiei cu ulcioare implică alte situri de același fel. Cercetările au descoperit grupuri similare de ulcioare de-a lungul Asiei, care, când sunt puse în legătură cu cele din Laos, alcătuiesc un șir de astfel de obiecte care se întinde până în nordul Indiei!

Datorită acestui lucru, cercetătorii au ajuns să creadă că ulcioarele au fost folosite în cadrul unei rute comerciale internaționale care străbătea Asia. Este posibil ca apa de ploaie strânsă în ulcioare să fi fost folosită de călători în timpul anotimpului secetos.

Asta ar explica numeroasele mărgele folosite pentru rugăciune care au fost descoperite în aceste situri, mărgele care probabil că au fost lăsate în urmă drept ofrande. Un motiv pentru care Câmpia cu ulcioare a fost atât de puțin cercetată este locul ei.

Zona este considerată de mulți ca fiind cel mai periculos sit arheologic din lume, în sol existând mii de bombe și mine neexplodate, rămase în urma „războiului secret” din Laos din anii ’60, conflict purtat de americani. Deși sună incredibil, oamenii au construit sate întregi din bombele neexplodate.

Oficialii fac eforturi pentru ca zona să fie inclusă pe lista patrimoniului UNESCO, însă bombele rămân o amenințare majoră – numai 7 din cele 85 de situri sunt deschise pentru vizitatori.

Aceasta este, fără îndoială, o zonă puțin vizitată, care merită să o treci pe lista ta cu destinații de vizitat. Asta, bineînțeles, dacă poți să treci peste pericolul reprezentat de bombe.

În continuare, urmărește un film care prezintă descoperirea rămășițe umane antice din Câmpia cu ulcioare din Laos.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu