Ubang, satul nigerian în care bărbații și femeile vorbesc limbi diferite

Se spune că femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte, și nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în Ubang, o comunitate rurală din Nigeria în care bărbații și femeile au propriile lor vocabulare distincte.

Este greu de crezut că bărbații și femeile care cresc împreună în aceeași comunitate pot ajunge să vorbească limbi diferite, dar în Ubang chiar așa stau lucrurile.

Dansatori la o ceremonie Ubang. Foto: BBC

Fiind vorba de limbi care nu au formă scrisă, nu este clar ce proporție de cuvinte din cele două limbi diferă, dar există suficiente exemple care arată că o propoziție rostită de o femeie sună diferit atunci atunci când este rostită de un bărbat.

De exemplu, pentru „haine”, bărbații folosesc cuvântul „nki”, în timp ce femeile spun „ariga”; „kitchi” înseamnă „copac” pentru bărbați, în timp ce femeile spun „okweng”. Acestea nu sunt doar niște diferențe subtile de pronunție, ci cuvinte total diferite, iar lucrurile sunt așa de sute de ani.

„Este aproape ca și cum ar fi două vocabulare diferite. Există o mulțime de cuvinte pe care bărbații și femeile le au în comun, apoi există altele care sunt total diferite, în funcție de sexul vorbitorului. Nu sună la fel, nu au aceleași litere, sunt cuvinte complet diferite”, a declarat antropologul Chi Chi Undie pentru BBC.

Diferențe dintre cele două vocabulare. Foto: BBC

Interesant este că atât bărbații, cât și femeile se pot înțelege perfect în Ubang, deoarece băieții și fetele cresc în preajma părinților lor și ajung să învețe ambele limbi, însă până la vârsta de zece ani se așteaptă ca băieții să se exprime numai în limba masculină.

„Există o etapă la care bărbatul ajunge și descoperă că nu utilizează limba care i se cuvine. Nimeni nu îi va spune că ar trebui să treacă la limba masculină. Atunci când începe să vorbească limba bărbaților, știi că a ajuns la maturitate”, explică Oliver Ibang, conducătorul satului.

Nimeni nu știe cu adevărat cum sau de ce a început tradiția limbii duble din Ubang, dar majoritatea localnicilor preferă teoria religioasă conform căreia Dumnezeu i-a creat pe Adam și Eva ca oameni Ubang și le-a dat două limbi diferite.

A plănuit să dea fiecărui grup etnic două limbi, dar și-a dat seama că nu erau suficiente limbi pentru toate, așa că s-a oprit la Ubang, făcând satul diferit de toate celelalte așezări din lume.

Antropologul Chi Chi Undie crede că cele două limbi sunt rezultatul unei așa-zise „culturi cu două sexe”, în care bărbații și femeile operează în două sfere separate și trăiesc în lumi distincte, care se întâlnesc rareori.

Cu toate acestea, Undie recunoaște că este o teorie slabă, deoarece nicio altă cultură similară din alte părți ale Africii nu a dezvoltat limbi diferite pentru bărbați și femei.

Astăzi, pe măsură ce cuvintele în limba engleză continuă să intre în lexicul tinerilor din Nigeria, cele două limbi Ubang sunt în pericol de a se pierde pentru totdeauna.

Nici limba masculină, nici cea feminină nu au formă scrisă, așa că ambele sunt transmise generațiilor viitoare exclusiv prin viu grai.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu