Turnul din Pisa: Un mister vechi de 500 de ani, elucidat în sfârșit

Turnul din Pisa nu este primul turn înclinat și nici măcar cea mai înclinată clădire din lume. Ceea ce îl face unic este faptul că, în ciuda înclinării sale accentuate, stă în picioare încă din secolul al XIV-lea.

După ce a fost mult timp un mister, oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cum reușește Turnul din Pisa să rămână stabil. Se pare că motivul este strâns legat de cauza din care turnul a început să se încline.

Din câte se pare, în ciuda instabilității aparente, Turnul din Pisa va continua mult timp să rămână în picioare.

Înclinarea a început odată cu construcția Turnului din Pisa

Turnul din Pisa 01

Construcția Turnului din Pisa a început în 1172 și, până când s-a construit cel de-al doilea etaj, în 1178, edificiul începuse deja să se încline.

Apoi, lucrările de construire au luat o pauză timp de 100 de ani, din cauza războaielor.

Timp de un secol, orașul Pisa s-a luptat cu Genova, Lucca și Florența. În acele vremuri, Turnul din Pisa era înclinat cu aproximativ 0,2 grade spre nord, însă și-a revenit.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

După ce construcția a reînceput și turnul a ajuns să aibă șapte etaje, clădirea era s-a înclinat cu un grad spre sud.

Turnul din Pisa 02
Turnul din Pisa, pe o vedere din 1897

Odată cu trecerea secolelor, Turnul din Pisa s-a înălțat, iar unghiul de înclinare a crescut, la rândul lui. Edificiul a fost finalizat, în cele din urmă, în 1378.

În pofida eforturilor de contrabalansare a turnului prin construirea unor ziduri mai groase într-o parte a sa, clădirea a continuat să se încline.

La un moment dat, unghiul de înclinare era de 5,5 grade. În ziua de astăzi, mulțumită eforturilor de restaurare, înclinarea turnului s-a stabilizat la 4 grade.

Atunci când „moale” înseamnă „puternic”

Turnul din Pisa 04

Potrivit unui raport recent al Universității din Bristol, motivul pentru care Turnul din Pisa stă în picioare este însăși cauza pentru care acesta s-a înclinat.

Turnul din Pisa este situat între râurile Arno și Serchio, iar pământul este instabil și moale, fiind compus din aluviuni, lut, nisip fin și scoici.

Nu e de mirare că o clădire de 14.500 de tone se înclină din cauza acestei compoziții a solului. Însă moliciunea solului este esențială și pentru… stabilitatea turnului.

Acest lucru se datorează efectului denumit „interacțiunea dinamică a structurii solului” (IDSS).

Acest fenomen este explicația pentru care clădirile construite pe un sol moale reușesc să facă față vibrațiilor puternice.

Turnul din Pisa 03

A construi pe nisip este, în general, o idee proastă, dacă nu ai la dispoziție niște tehnici de ultimă oră.

Cei care au construit turnul nu dispuneau de astfel de tehnici, dar au avut, în schimb. un mare noroc. Sau să fie vorba de un mare ghinion?

Turnul este construit pe un sol incredibil de moale. Pe de altă parte, materialele folosite la construcție sunt foarte dure.

Rezultatul este că turnul acesta are parte de efectul IDSS mai mult decât orice altă clădire din lume.

Turnul din Pisa nu se comportă ca alte clădiri construite pe sol moale, din cauza intensității acestui efect.

În schimb, turnul s-a scufundat până când solul din jur a înghițit suficient de mult din clădire pentru a o susține mai bine.

Cu alte cuvinte, deși turnul este înclinat, el nu se va prăbuși prea curând, în ciuda numeroaselor cutremure din zonă.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu