12 trucuri psihologice de manipulare geniale, pe care oricine le poate folosi

Există câteva trucuri psihologice de manipulare care funcționează la nivel subconștient. Acestea te pot ajuta să câștigi încrederea oamenilor, să îi faci pe alții să îți accepte ușor ideile și să te relaxezi rapid în momente stresante.

În acest articol îți prezentăm 12 trucuri psihologice de manipulare care chiar funcționează și care se pot dovedi deosebit de utile.

1. Atunci când mai mulți râd, fiecare se uită la persoana pe care o place cel mai mult

trucuri psihologice de manipulare 1

După o glumă bună care condimentează o discuție interesantă, fiecare om se va uita instinctiv la persoana pe care o place mai mult. Așadar, include această tactică pe lista ta de trucuri psihologice de manipulare.

Dacă vrei să afli cum stau lucrurile cu adevărat într-un grup de cunoștințe sau de necunoscuți, pregătește câteva glume bune înainte de întâlnire.

2. Mestecă ceva atunci când simți anxietate și emoții puternice

trucuri psihologice de manipulare 2

Înaintea unei discuții importante, a unui discurs public sau a unui eveniment care îți dă emoții, ar trebui să încerci să mesteci gumă sau să mănânci ceva.

Nici un om nu mănâncă atunci când este în pericol. Când mesteci ceva, creierul primește semnalele unei situații normale și relaxante. De aceea, eliberează hormoni care ne calmează și înlătură tensiunea.

3. Poți obține informații de la o persoană fixând-o cu privirea

trucuri psihologice de manipulare 3

Dacă nu te satisface răspunsul primit de la cineva sau ți se pare că persoana nu este sinceră cu tine, fixeaz-o cu privirea. În asemenea situații, liniștea devine stânjenitoare, chiar insuportabilă, iar interlocutorul va simți nevoia să spună ceva, pentru a depăși momentul.

4. Imaginează-ți că viitorul tău angajator îți este un prieten vechi

trucuri psihologice de manipulare 4

Există trucuri psihologice de manipulare pentru momente foarte delicate, de care ne lovim cu toții. Pentru a scăpa de griji în timpul unui examen important sau la un interviu de angajare, imaginează-ți că persoana din fața ta este un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult.

Această tehnică te va ajuta să te calmezi foarte repede și să răspunzi mai ușor la orice întrebare.

5. Dacă lucrezi mult cu oamenii, montează o oglindă în spatele tău

trucuri psihologice de manipulare 5

Dacă ai un loc de muncă unde vorbești mult cu oamenii (mai ales cu necunoscuți), montează o oglindă în spatele tău.

Pare surprinzător, însă vei observa că cei mai mulți vor fi mai politicoși, mai înțelegători și mai împăciuitori. Motivul: nimănui nu îi place să își vadă fața schimonosită de furie sau nervi.

6. Dacă crezi că cineva se uită la tine, forțează-te să caști

trucuri psihologice de manipulare 6

Privește fotografia de mai sus. Este foarte probabil să fi simțit deja nevoia de a căsca. Da, știm cu toții, căscatul este foarte contagios.

Ca să verifici dacă cineva se uită la tine pe ascuns, cască și uită-te în jur. Cel mai probabil, persoana care te privea va căsca și ea. Este unul dintre cele mai simple trucuri psihologice de manipulare.

7. Dacă vrei să oprești o încăierare, ia ceva de mâncare și pune-te între certăreți

trucuri psihologice de manipulare 7

Acest fenomen este cunoscut și sub numele de „efectul gustării”. După cum spuneam, mâncatul este asociat cu calmul și relaxarea.

Probabilitatea ca cineva să atace o persoană care mănâncă este foarte mică, astfel că orice conflict va lua sfârșit foarte repede.

8. Dacă vrei să scapi de un lucru, dă-l cuiva în timp ce vorbiți

trucuri psihologice de manipulare 8

Adresează cuiva o întrebare personală sau cere-i părerea despre un lucru oarecare. Pentru a formula un răspuns, mintea îi va fi atât de ocupată, încât persoana va duce la bun sfârșit acțiuni simple, inconștient și în mod automat.

Puși în această situație, cei mai mulți vor prelua orice obiect fără să se gândească.

9. Dacă vrei să te împrietenești rapid cu cineva, cere-i o favoare

trucuri psihologice de manipulare 9

Unele trucuri psihologice de manipulare sunt deosebit de utile atunci când ai de-a face cu necunoscuți. Favoarea solicitată trebuie să fie ceva foarte simplu și lipsit de însemnătate (trebuie să ceri un șervețel, un pix sau o bucată de hârtie).

În mod inconștient, persoana care îți va face favoarea va crede că te place tocmai pentru că te ajută.

10. Programează întâlnirile importante pentru începutul sau finalul zilei

trucuri psihologice de manipulare 10

Ținem minte cel mai bine lucrurile care se întâmplă fie la începutul zilei, fie la finalul acesteia. Toate celelalte momente se petrec într-o relativă „ceață” (ne impresionează mai puțin și ni le amintim mai greu).

Tocmai de aceea este recomandat să faci apel la aceste trucuri psihologice de manipulare: programează-ți întâlnirile importante în oricare dintre aceste două momente ale zilei. Dacă ai un interviu pentru un nou loc de muncă, încearcă să fii primul sau ultimul candidat intervievat.

11. Trucuri psihologice de manipulare: Atenție la picioare!

trucuri psihologice de manipulare 11

Picioarele oamenilor îți pot furniza indicii prețioase privind adevăratele lor emoții și opinii cu privire la orice subiect de discuție. Dacă te apropii de interlocutori și aceștia își îndreaptă spre tine corpul, dar țin picioarele în altă direcție, acesta este un semn că nu te plac.

De asemenea, dacă vârfurile picioarelor sunt aliniate pe o altă direcție decât a ta, înseamnă că își doresc să plece sau să încheie conversația.

12. Imită gesturile interlocutorilor pentru a le câștiga încrederea

trucuri psihologice de manipulare 12

După cum se vede, cele mai eficiente trucuri psihologice de manipulare implică limbajul trupului. Imitarea gesturilor, pozițiilor sau expresiilor faciale ale unei persoane te va ajuta enorm să îi câștigi încrederea.

Această tehnică funcționează pentru că orice om reacționează relaxat atunci când observă gesturi și poziții care îi sunt familiare. Și, bineînțeles, tuturor ne place să ne vedem „în oglindă”.

Important este să nu exagerezi cu această tehnică și să o folosești cu discreție și moderație, altfel ar putea fi interpretată în defavoarea ta.

Descoperă și: 12 trucuri de manipulare care funcționează oricând, cu oricine

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

6 comentarii la „12 trucuri psihologice de manipulare geniale, pe care oricine le poate folosi”

Lasă un comentariu