Triscaidecafobia: De ce se tem oamenii de vineri 13 și marți 13

În multe țări ale lumii, numărul 13 este considerat aducător de ghinion, mai ales când vine vorba de zilele de marți sau vineri. Care sunt originile acestei superstiții?

Frica de „marți 13” sau „vineri 13” este o superstiție pe care unii o cred, alții o batjocoresc și mulți pur și simplu o ignoră. Originea sa se regăsește într-o serie de referințe care coboară în timp până în mitologia antică, la religiile abrahamice și la unele coincidențe istorice.

Vineri 13 stârnește frica în multe țări. Foto: Pinterest

Numărul 13 a avut conotații negative în multe culturi, în principal legate de religie. În Cabala evreiască există 13 spirite rele; numărul este asociat și cu berbecul, pe care Avraam a trebuit să îl sacrifice pentru Dumnezeu și, prin urmare, este asociat cu moartea.

Creștinismul are trei preziceri rele în acest sens: la Cina cea de Taină au participat 13 persoane, se crede că Isus a fost răstignit într-o zi de vineri 13 și, în cele din urmă, în Cartea Apocalipsei, Antihristul apare în capitolul 13.

Chiar și în mitologia vikingă găsim o referință la ghinionistul număr 13, deoarece acesta este asociat cu Loki, un zeu trădător și haotic, astfel încât această entitate era considerată nesigură.

Triscaidecafobia. De ce într-o zi de marți sau vineri?

Asocierea cu nenorocirea a zilelor de marți 13 provine de la divinitatea romană care a dat numele unei luni calendaristice: Marte, stăpânul războiului.

Romanii luau foarte în serios influența zeilor în viața de zi cu zi, așa că o persoană violentă și provocatoare de conflicte (precum Marte) nu era cea mai potrivită pentru a oficia nunți, în afaceri sau la alte activități care necesitau un bun augur.

Combinația dintre marți și numărul 13 ca dată a ghinionului provine din fuziunea tradiției romane cu cea creștină.

De asemenea, numărul a fost uneori asociat cu căderea Constantinopolului în fața otomanilor, în 1453, dar aceasta este o credință falsă, deoarece asaltul final a avut loc pe 29 mai.

Legendarul trădător Iuda (al patrulea de la stânga la dreapta) este considerat al 13-lea participant la Cina cea de Taină. Pictură de Leonardo de Vinci. Foto: Getty Images

La rândul său, vineri 13 a fost data la care, conform tradiției, a fost răstignit Isus. La acest episod se adaugă unul care s-a întâmplat la 13 octombrie 1307: începutul persecuției împotriva Cavalerilor Templieri, care s-a încheiat odată cu distrugerea ordinului.

Fobia de vineri 13 este cea mai răspândită în țările europene și, datorită influenței culturale, în cele din America, în vreme ce marți 13 este mai pronunțată în țările vorbitoare de spaniolă.

Există vreo zi care să nu ne aducă ghinion?

A 13-a nu este nicidecum singura zi care poartă stigmatul ghinionului. În Italia, de exemplu, și vineri 17 este asociată cu nenorocul.

Această superstiție vine din nou din cultura romană, deoarece în cifrele romane este scris ca XVII, care prin rearanjarea literelor poate fi citit ca VIXI (în latină, „am trăit”) , ceea ce implică moartea.

În Japonia și în China, numărul 4 este, în general, cifră nefericită , deoarece se pronunță „și”, care înseamnă și moarte. Atât de răspândită este spaima în Japonia, încât locuitorii acestei țări au creat un fel de patru alternativ, pronunțat „ion”.

Dacă am continua să ne uităm la toate episoadele considerate nefericite de diverse culturi de pe tot cuprinsul planetei, probabil că nicio zi a lunii nu ar fi fără vină.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>