Tribul în care bărbații își pun soțiile la cheremul oaspeților, pentru plăceri sexuale

Familia de triburi Himba, din nordul Namibiei, are o cultură care pare să sfideze în continuare influența civilizației occidentale. Membrii acestei comunități nu se spală, curățându-și corpul prin „băi de fum”, și practică un ritual străvechi în care bărbații își pun soțiile la dispoziția oaspeților, pentru o noapte de plăcere.

Oamenii Himba își acoperă pielea cu o pastă roșie

Tribul himba 02
Foto: iStock

Aflată în apropiere de granița cu Angola, comunitatea trăiește izolată de restul țării. Are o populație de peste 50.000 de locuitori și a rezistat la influențele vieții moderne.

Oamenii cresc animale, practică agricultura și vânătoarea și au propriul lor sistem religios. Mulți locuiesc încă în colibe făcute din bârne și noroi și atât bărbații, cât și femeile își poartă pieptul descoperit.

Femeile poartă fuste scurte din piele de capră sau de vacă și se împodobesc cu bijuterii din fier. Ele se ocupă de muncile casnice, precum mulsul vitelor, îngrijirea copiilor și gătitul, în timp ce bărbații pleacă la vânătoare, uneori lipsind de acasă perioade îndelungate.

Tribul himba
Foto: Women Planet

În această societate, bogăția unei familii este dată de numărul de vite pe care le are în proprietate. Fiind un popor poligam, odată ce ating pubertatea, fetele sunt căsătorite cu bărbați selectați de tații lor.

Unul dintre lucrurile care ies în evidență la acești oameni este culoarea neobișnuită a pielii. Nuanța de roșu este dată de o pastă numită otjize (o combinație de grăsime, ocru și o rășină vegetală parfumată), care are rolul de a proteja pielea de arșiță și de mușcăturile insectelor.

În loc să se spele, fac o „baie de fum” și își aplică pe corp pasta otjize. Culoarea pastei are și o semnificație simbolică: în credința acestor oameni, înseamnă „pământ și sânge”.

Bărbații Himba își pun soțiile la dispoziția oaspeților

Însă membrii triburilor Ovahimba și Ovazimba, care fac parte din familia Himba, se remarcă și printr-un obicei care este de neconceput în majoritatea culturilor din lume.

Atunci când familia primește vizitatori, bărbatul își arată prețuirea și respectul față de oaspeți oferindu-le tratamentul Okujepisa Omukazendu.

Această practică înseamnă, la propriu, că își oferă soția oaspetelui, spre satisfacția sexuală a vizitatorului, în timp ce soțul doarme în altă cameră. În cazul în care nu există o încăpere disponibilă, soțul doarme sub cerul liber.

În ceea ce privește femeia, opinia ei nu cântărește prea mult în luarea deciziilor, prioritară fiind supunerea față de cerințele soțului.

Ovahimba
Foto: How Africa

Are opțiunea de a refuza să se culce cu oaspetele, dar totuși trebuie să doarmă în aceeași cameră cu acesta.

Deși pare absurdă, această tradiție, transmisă din generație în generație, aduce comunității anumite beneficii – reduce gelozia și favorizează relațiile cu străinii, după cum spun membrii tribului.

„Poți alege care dintre prietenii tăi îți place cel mai mult… și îi poți permite să se culce cu soția ta”, declară Tjeundo, membru al tribului Himba.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Tribul în care bărbații își pun soțiile la cheremul oaspeților, pentru plăceri sexuale”

Lasă un comentariu