VIDEO Un trib necunoscut din jungla amazoniană, descoperit cu ajutorul dronelor

De când au apărut dronele, oamenii pot explora locuri în care altfel le-ar fi fost greu sau chiar imposibil să ajungă. O astfel de zonă este jungla amazoniană, greu accesibilă din cauza vegetației luxuriante.

Datorită acestei noi tehnologii, în adâncul junglei amazoniene a fost făcută o descoperire importantă.

Comunități izolate într-un teritoriu imens

trib_amazonia

Imaginile, date publicității pe 21 august 2018, înfățișează membrii unui trib amazonian necontactat până acum.

Ei se plimbă printr-un luminiș din mijlocul junglei din regiunea Vale do Javari.

În total, în filmare apar 16 membri ai tribului, al cărui nume este necunoscut. Unul dintre bărbații surprinși de cameră poate fi văzut cărând un instrument care seamănă cu un arc cu săgeți.

Funai, agenția guvernamentală braziliană de protecție a popoarelor indigene, a captat aceste imagini anul trecut, în cadrul unei misiuni de observare a triburilor izolate de civilizație.

Acest teritoriu din sud-vestul statului brazilian Amazonas găzduiește mai multe triburi izolate. Potrivit datelor deținute până acum, aici se află 11 astfel de triburi.

Vale do Javari, situată între râurile Jutai și Juruzainho, are o întindere comparabilă cu suprafața Austriei.

Contactul cu triburile este evitat

Această parte a Amazonului este atât de izolată, încât echipa Funai a trebuit să parcurgă peste 178 de kilometri cu barca, un camion și motocicleta, iar apoi să meargă pe jos 119 kilometri prin pădurea tropicală, pentru a ajunge în zona unde locuiește tribul.

După ani de zile în care a studiat tribul, este pentru prima dată când echipa Funai a reușit să-l filmeze.

Imaginile îi pot ajuta pe specialiști să studieze cultura și obiceiurile acestor oameni. Deocamdată, numele și limba tribului sunt necunoscute.

Bruno Pereira, membru al Funai, spune că studierea triburilor izolate, cum este cel filmat de dronă, este esențială pentru supraviețuirea acestor comunități.

trib_amazonia_02
Harta Vale do Javari

„Cu cât știm mai multe despre stilul de viață al acestor comunități izolate, cu atât mai pregătiți suntem să le ajutăm”, a spus Pereira.

În ultimii 30 de ani, Funai a descoperit 107 triburi izolate pe teritoriul Braziliei. Organizația nu a intrat în contact cu ele, în afara faptului că a realizat câteva fotografii și filmări.

Pereira a explicat că indigenii știu că undeva în lume se află orașe și alți oameni. Totuși, ei aleg să se izoleze deoarece contactele anterioare cu lumea exterioară s-au dovedit dezastruoase.

În 2017, cel puțin zece membri ai unui trib amazonian au fost uciși de mineri care căutau aur.

Ucigașii au fost prinși după ce s-au oprit la un bar și s-au lăudat în gura mare că „au tăiat cadavrele și le-au aruncat în râu.”

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu