Premieră mondială: Babuinii au supraviețuit 6 luni după ce le-au fost transplantate inimi de porci

Întrucât cererea de organe depășește oferta și, probabil,așa va fi întotdeauna, omenirea se pregătește să apeleze la o alternativă revoluționară: xenotransplantul (plasarea de organe de animale în corpuri umane). Cu toate acestea, drumul spre punctul în care xenotransplantul este suficient de sigur pentru a fi testat pe oameni constituie o provocare, deoarece pot apărea foarte multe complicații.

Însă descoperirea făcută recent de o echipă de cercetători germani ne apropie mai mult de ziua în care lipsa de organe va fi văzută ca un neajuns din vremuri de mult apuse. O echipă de cercetare condusă de Bruno Reichart, de la Universitatea din München, din Germania, a dezvoltat o tehnică datorită căreia câțiva babuini au reușit să supraviețuiască o jumătate de an după ce le-au fost transplantate inimile unor porci.

Babuinii au rezistat șase luni după procedura de xenotransplant cardiac

În condițiile în care numărul oamenilor care se confruntă cu probleme cardiace este mai mare decât oricând, descoperirea pașilor corecți pentru a efectuarea xenotransplanturilor de inimă în condiții de siguranță este o prioritate extrem de importantă, au spus cercetatorii, citați de Scientific American.

Insuficienta cardiacă este de asteptat să ajungă la mai mult de opt milioane de oameni până în 2030, și multi dintre aceștia vor muri așteaptând un donator de organe, a scris Christoph Knosalla, de la Centrul German al Inimii, într-un comentariu publicat în revista Nature, alături de lucrarea de cercetare a echipei.

În pofida celor 25 de ani de cercetări intense, cea mai lungă perioadă de supraviețuire a unui babuin (după ce a primit o inimă de porc) a fost de 57 de zile. Acum, însă, cercetatorii au demonstrat că este posibil ca un babuin să supraviețuiască șase luni, prin modificarea procedurii standard de transplant cardiac și manipulări genetice.

Depășirea complicațiilor operației

Cercetătorii au modificat procedura de transplant pe parcursul a trei studii în care au fost folosiți în total 16 babuini. Babuinii au primit inimi de la porci care fuseseră modificați genetic pentru a reduce reacțiile imune dintre specii și pentru a preveni coagularea excesivă a sângelui după intervenția chirurgicală.

Bruno Reichart și proiectul său spectaculos. Foto: Donaukurier.de

În primul studiu, au aflat că depozitarea la rece, care este metoda standard de stocare a organelor înainte de procedurile de transplant, poate provoca leziuni la nivelul țesuturilor atunci când sângele este recirculat prin inimă. Pentru a preveni deteriorarea organelor, au pompat în inimi o soluție oxigenată (pe bază de sânge, substanțe nutritive și hormoni), ținută la 8 grade Celsius.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au avut ca scop rezolvarea problemei dimensiunii inimilor de porc transplantate la babuini. Deși inimile de porc sunt foarte asemănătoare inimilor umane și celor ale primatelor, sunt organe mult mai mari decât ale babuinilor. De semenea, sunt predispuse la complicațiile care decurg din diferențele hormonale și de tensiune arterială specifice speciilor.

Inima transplantată poate continua să crească până la o dimensiune mai mare decât cea suportată de corpul-gazdă. Acest lucru afectează celelalte organe vitale, provocând în final moartea.

Pentru a preveni acest lucru, cercetătorii le-au administrat babuinilor medicamente ce reduc tensiunea arterială până la nivelurile măsurate la porci. În plus, le-au administrat primatelor temsirolimus – un medicament care împiedică dezvoltarea inimii.

În cele din urmă, au modificat tratamentul cu cortizol folosit în mod normal pentru combaterea imunosupresiei la pacienții cu transplant. Folosind o combinație a acestor tehnici, în al treilea studiu au reușit extinderea perioadei de supraviețuire posttransplant a babuinilor.

Două primate au mai trăit timp de trei luni – pe întreaga durată a studiului – înainte de a fi eutanasiate. Alți doi babuini au trăit timp de șase luni, iar apoi au fost eutanasiați. Un al cincilea babuin folosit la studiu a suferit din cauza complicațiilor și a fost eutanasiat după 51 de zile.

Deși este nevoie de mult mai multe studii înainte ca cercetătorii să poată începe testele de xenotransplant la om, Reichart este optimist.

„Cred că problemele de natură tehnică sunt depășite, dar trebuie să obținem mai multe rezultate. Trebuie să experimentăm în continuare și să strângem date. Pe lângă finanțarea de la Fundația Germană pentru Cercetare, am avea nevoie de cel puțin un investitor privat. Astfel, cred că trei ani ar fi de ajuns”, a afirmat Reichart.

Potrivit cercetătorilor, pe termen scurt, tehnicile folosite în acest studiu ar putea îmbunătăți procedurile de transplant de la om la om.


În continuare, citește despre primul hibrid om-oaie și „cultivarea” de organe, iar apoi descoperă cum a fost creat primul embrion om-porc.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>