Transfuziile de sânge tânăr sunt la mare căutare. „Porția” de tinerețe: 8.000 de dolari

O companie americană recent înființată va percepe clienților un tarif de 8.000 de dolari pentru o transfuzie cu sângele unor oameni tineri. Compania va lansa prima sa clinică în New York, la sfârșitul acestui an.

Compania Ambrosia Medical, care a fost înființată de Jesse Karmazin, absolvent al Universității Stanford, a făcut primul test clinic gândit pentru a evalua beneficiile transfuziilor de sânge tânăr la pacienții mai bătrâni. Rezultatele nu au fost încă publicate, însă Karmazin și-a exprimat satisfacția în legătură cu descoperirile făcute.

Scopul unei astfel de proceduri este să împiedice procesul de îmbătrânire prin rejuvenarea organelor corpului. Ambrosia Medical are deja permisiunea de a face acest lucru, deoarece procedura este aprobată de autoritățile din SUA ca „tratament alternativ”.

Mai mult, compania și prima sa clinică generează un interes semnificativ, existând deja aproximativ 100 de cereri pentru acest tratament. De fapt, există deja o listă de așteptare pentru această procedură.

„Atâția oameni ne contactau, încât am vrut să găsim o modalitate simplă de a-i adăuga pe listă”, a afirmat David Cavalier, directorul operațional al companiei.

Acum, Karmazin și Cavalier caută locații posibile pentru noua lor clinică din New York, cu scopul de a o deschide până la sfârșitul anului.

Deoarece transfuziile de sânge au deja aprobarea autorităților federale, nu este nevoie ca firma să mai și demonstreze clienților, înainte de le face acest tratament, că procedura aduce beneficii semnificative.

Ca parte a testelor clinice, compania a făcut deja transfuzii pentru 150 de pacienți, cu vârste între 25 și 92 de ani, cărora li s-a infuzat sângele unor donatori tineri. 81 dintre acești pacienți participau deja la testul clinic.

De-a lungul a două zile, fiecare pacient a primit În jur de 1.5 litri de plasmă luată de la donatori. Plasma a fost recoltată de la donatori cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani.

Sângele participanților a fost testat cu privire la existența unor markeri biologici, înainte și după transfuzii. Acești markeri biologici sunt substanțe și procese biologice măsurabile, care oferă o imagine de ansamblu privind sănătatea persoanei și prezența anumitor boli.

Mai mult, participanții la testele clinice au plătit din propriul lor buzunar 8.000 de dolari pentru transfuzii.

„Testul a fost un studiu investigativ. Am descoperit niște lucruri interesante și plănuim să publicăm datele. Și vrem să începem să deschidem clinici în care tratamentul să fie disponibil”, a adăugat Cavalier.

Este evident că transfuziile de sânge pot fi cruciale pentru salvarea de vieți omenești, dar nu există prea multe dovezi că ele ar putea lupta împotriva îmbătrânirii.

„Nu există dovezi clinice că tratamentul va fi benefic din acest punct de vedere, și, în principiu, avem de-a face cu un abuz de încredere și la adresa interesului public legat de această chestiune”, a declarat pentru revista Science Tony Wyss-Coray, cercetător la Universitatea Stanford, care a condus în 2014 un studiu privind efectele plasmei tinere asupra șoarecilor.

Totuși, Karmazin își păstrează optimismul pentru ideea sa, în pofida lipsei dovezilor (până acum) privitoare la eficiența tratamentului. El a spus că mulți dintre cei aproximativ 150 de pacienți care au beneficiat de tratament au raportat o putere de concentrare sporită, o memorie mai bună, un somn mai odihnitor și un tonus muscular îmbunătățit.

Totuși, este dificil de cuantificat care sunt efectele transfuziei de sânge înainte ca rezultatele testelor clinice să fie făcute publice. Există și posibilitatea – deloc de neglijat – ca efectul placebo să fi influențat aceste rezultate.

Karmazin a fost inspirat să conceapă acest tratament după ce a văzut mai multe studii făcute pe șoareci, cercetări care implicau parabioză. Tehnica are o vechime de 150 de ani și implică conectarea venelor a două animale vii.

Unul dintre cercetătorii efectelor acestei tehnici, Irina Conboy, a relatat că a văzut unele beneficii de sănătate la șoarecii mai bătrâni, însă a adăugat că acest lucru s-ar putea datora faptului de a fi fost conectați la organele interne mai vivace și la sistemele circulatorii ale șoarecilor mai tineri.

Asta înseamnă că cercetătorii nu pot stabili cu siguranță dacă efectele pozitive asupra sănătății șoarecilor se datorau numai sângelui mai tânăr.

„Efectele sângelui tânăr asupra țesuturilor vechi par a fi de întinerire, însă nu există dovezi clare că sângele tânăr este factorul care duce la apariția acestor rezultate”, a afirmat Ranveer Gathwala, cercetător în domeniul celulelor stem, din echipa Irinei Conboy.

Cu toate acestea, Karmazin rămâne încrezător că beneficiile pe care le-a constatat în testul său clinic se datorează într-adevăr transfuziei de sânge mai tânăr.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu