Experiment biologic pe șobolani: Transfuziile cu sânge tânăr încetinesc îmbătrânirea

Într-un experiment care ar putea revoluționa tratamentele geriatrice, o echipă de biologi a injectat șobolanilor bătrâni o enzimă din sângele exemplarelor de vârstă mai mică, prelungindu-le viața cu 16% și făcându-i să pară mai tineri.

Aplicarea acestei proceduri pare să încetinească procesele de îmbătrânire, potrivit autorilor studiului publicat în revista Cell Metabolism.

Un șobolan de 15 zile (stânga) alături de un exemplar de 15 luni. Foto: Universitatea Stanford/PNAS

Studiul a luat în considerare o moleculă numită nicotinamidă-adenin-dinucleotidă (NAD) care se găsește la toate celulele vii și joacă un rol important în generarea energiei. Se știa deja că această moleculă intră în declin pe măsură ce îmbătrânim.

În cadrul testelor de laborator desfășurate pe șobolani, echipa a descoperit că nivelurile de eNAMPT (o enzimă importantă în crearea NAD) din țesutul gras al animalelor au scăzut cu 33%-74% la exemplarele cu vârsta de șase luni.

Cei care aveau mai mult eNAMPT în corpurile lor trăiau mai mult. Cercetătorii au testat dacă inocularea de eNAMPT animalelor mai în vârstă ar putea ajuta la încetinirea îmbătrânirii și ar putea să le crească durata de viață.

După ce li s-a dat eNAMPT, șobolanii au dat dovadă de apariția mai multor beneficii în întregul corp. Producția de insulină s-a îmbunătățit, celulele din ochi care reacționează la lumină au funcționat mai bine, calitatea somnului lor s-a îmbunătățit și au reușit să alerge mai mult timp pe rotițe.

Agenția SUA care reglementează producerea și comercializarea de medicamente și alimente a emis la începutul anului 2019 o avertizare cu privire la tratamentele costisitoare de întinerire prin transfuziile de sânge tânăr. Foto: Yoshiyoshi Hirokawa/Getty Images

Când au fost supuși la teste de memorie (parcurgerea unui labirint de mai multe ori, de exemplu), funcțiile lor cognitive deveniseră mai ascuțite.

Enzima transportă particule numite „vezicule extracelulare” în întregul corp. Cercetătorii le-au inoculat șobolanilor cu vârsta de 26 de luni vezicule extracelulare care conțineau eNAMPT de la exemplarele tinere și cele de vârstă mijlocie, cu vârste cuprinse între 4 și 12 luni.

Au făcut asta o dată pe săptămână și au descoperit că animalele trăiau mai mult în comparație cu șobolanii din grupul de control, cărora li s-a dat o soluție salină.

„Am găsit o cale cu totul nouă spre îmbătrânirea sănătoasă. Am fost surprinși de diferențele dramatice dintre șobolanii bătrâni care au primit eNAMPT de la animalele tinere și șobolanii bătrâni care au primit soluție salină”, a afirmat Shin-Ichiro Imai, profesor de biologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și autor principal al studiului.

Șobolanii mai bătrâni au dat dovadă de mai multă energie după ce au primit transfuzii de sânge de la exemplarele mai tinere. Credit: Creative Commons

Shin-Ichiro a adăugat că „faptul că putem lua eNAMPT din sângele șoarecilor tineri și să îl dăm șoarecilor în vârstă și că am observat că șoarecii în vârstă dau dovadă de îmbunătățiri substanțiale – inclusiv activitate fizică crescută și un somn mai bun – este ceva remarcabil.”

Totuși, Imai a spus că nu este sigur că administrarea de eNAMPT oamenilor ar avea același efect.

„Însă efectul eNAMPT ar trebui studiat în continuare ca să vedem dacă ar putea fi folosit ca un potențial biomarker pentru îmbătrânire”, a precizat acesta.

Imai a explicat pentru Newsweek că se știe că sângele tânăr are capacitatea de a îmbunătăți funcțiile fiziologice la indivizii bătrâni, însă nimeni nu a demonstrat vreodată că îmbătrânirea poate fi întârziată și că durata de viață poate fi extinsă de factorii din circulația sanguină.

Noile descoperiri ar putea revoluționa tratamentele geriatrice. Foto: iStock

Doctorul a spus că aceasta este prima încercare de a demonstra existența unei anumite componente în sângele tânăr (mai exact, eNAMPT cu vezicule extracelulare) care întârzie îmbătrânirea și extinde durata de viață a șobolanilor.

Totuși, cel mai încurajator este că oamenii au exact aceeași componentă în circulația sanguină. Felul în care funcționează eNAMPT este identic la șobolani și la oameni.

Prin urmare, ne putem aștepta și în cazul oamenilor la efecte similare ale eNAMPT-ului care conține vezicule extracelulare. De fapt, această companie din SUA face deja transfuzii cu sânge tânăr pacienților în vârstă, iar „porția” de tinerețe costă 8.000 de dolari!


Citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Experiment biologic pe șobolani: Transfuziile cu sânge tânăr încetinesc îmbătrânirea”

Lasă un comentariu