Centralia, orașul care arde fără încetare de aproape 60 de ani

Cu o populație de cel mult zece locuitori, Centralia, din statul american Pennsylvania, aproape că a devenit un oraș-fantomă. De peste o jumătate de secol, mica așezare minieră stă pe un adevărat infern.

Un incendiu care a cuprins galeriile minei de cărbune din localitate arde continuu, iar crăpături și cratere imense împânzesc orașul, eliberând gaze toxice.

centralia
Foto: Wikimedia

Odinioară, orașul minier era înfloritor și avea o populație de aproape 2.500 de persoane. Nimic nu părea să tulbure viața liniștită a oamenilor de aici, până în 1962, când orașul a început să ardă atât în subteran, cât și la suprafață.

Cum a început incendiul la mina din Centralia

Paradoxal, focul care a distrus orașul a fost cauzat intenționat chiar de către oameni. Planul inițial al autorităților a fost arderea deșeurilor de la groapa de gunoi a orașului, misiune de care s-au ocupat câțiva pompieri locali.

Din păcate, nimeni nu și-a dat seama că groapa de gunoi era amplasată pe un puț minier dezafectat, conectat la mai multe galerii pline cu cărbune.

Zăcământul s-a aprins, iar focul s-a răspândit prin galeriile de mină care se întindeau pe sub oraș. Încet, uriașul incendiu a devastat o mare parte din așezare.

Pompierii au reușit să stingă incendiul care s-a extins la suprafață, dar nu au putut face nimic ca să oprească focul din subteran. Acesta s-a extins până la 90 de metri adâncime, pe o suprafață de 12-15 kilometri din subteranul Centraliei.

Din cauza temperaturii foarte mari, pământul a început să crape, eliberând fumuri toxice și monoxid de carbon. Astfel de cratere au apărut și în curțile oamenilor, dar chiar și în aceste condiții puțini s-au gândit să plece.

Pompierii au continuat timp de zece ani lupta cu focul din adâncuri, dar fără succes.

Pericol de moarte

copil-langa-crater
Foto: Wikimedia

În următoarele decenii, pe măsură ce tot mai multe cratere apăreau în oraș și îngrijorați pentru sănătatea lor, oamenii au început să se gândească la posibilitatea de a părăsi Centralia.

Decizia lor a fost grăbită de un incident petrecut în 1981, când un băiat 12 ani a căzut într-un crater adânc de 90 de metri.

Din fericire, băiatul a reușit să se prindă de o rădăcină de copac și a fost scos de vărul lui din groapa arzândă. Din cauza acestui incident și a nivelului imens de monoxid de carbon eliberat de cratere și crăpături, ci mai mulți localnici au decis că e timpul să plece din Centralia.

La 54 de ani de la izbucnirea incendiului, din pământ încă iese fum. Zona este împânzită de pancarte care îi avertizează pe vizitatori că pământul se poate nărui oricând sub ei, iar în oraș au mai rămas doar câțiva oameni, care se încăpățânează să lupte cu focul.

Din păcate, previziunile sunt sumbre. Specialiștii spun că în subteran mai există cărbune suficient pentru a întreține focul pentru încă 250 de ani.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Centralia, orașul care arde fără încetare de aproape 60 de ani”

Lasă un comentariu