Adio, gheparzi! Fițele bogaților din Orientul Mijlociu ar putea cauza dispariția speciei

Oamenii cumpără tot mai multe lucruri online. În timp ce majoritatea se rezumă la haine, încălțăminte și electronice, cei care au mulți bani au ajuns să achiziționeze de pe internet inclusiv mașini și animale exotice.

În ultimii ani, comerțul ilegal cu animale sălbatice a înflorit, iar cei care vând aceste animale folosesc platforme precum, Facebook, Instagram și Youtube. Una dintre „mărfurile” populare în rândul bogaților excentrici din Orientul Mijlociu sunt gheparzii.

Capturați și transportați în condiții inumane

Gheparzi de companie 01
Felinele nu supraviețuiesc mult în captivitate. Foto: albawaba.com

O investigație a CNN a dezvăluit că traficul ilegal cu gheparzi este alimentat în principal de clienți foarte bogați din Orientul Mijlociu, care cumpără felinele sălbatice de la contrabandiști.

Potrivit Fondului de Conservare a Gheparzilor (FCG), aproximativ 300 de pui de ghepard sunt traficați în fiecare an din regiunea Somaliland – principala sursă de aprovizionare a traficanților de gheparzi din Cornul Africii.

Adică același număr de gheparzi care se estimează că trăiesc încă în zonele neprotejate din peninsulă. În celelalte zone din Africa, au rămas mai puțin de 7.500 de gheparzi.

„Dacă faci niște calcule, îți vei da seama că în câțiva ani aceste animale vor dispărea complet”, spune fondatorul FCG, biologul Laurie Marker.

Ghepard in cusca
Animalele sunt ținute în cuști mici și multe mor în timpul transportului. Foto: phys.org

De obicei, gheparzii capturați sunt introduși în niște cutii strâmte și transportați în Peninsula Arabică, unde majoritatea sunt vânduți. Cererea pentru aceste animale vine, în principal, din partea națiunilor din jurul Golfului Arabiei, 60% dintre exemplare fiind vândute în Arabia Saudită.

Potrivit CNN, o căutare rapidă pe Instagram scoate la iveală un număr uimitor de gheparzi puși la vânzare. De obicei, animalele sunt pozate cu proprietarii lor, în proximitatea unor mașini scumpe și a altor obiecte de lux.

Chinuiți în captivitate de proprietari inconștienți

În unele fotografii și filmări postate online, felinele sunt supuse la abuzuri. Jurnaliștii de la CNN spun că au identificat un ghepard care era obligat să mănânce înghețată, iar în altă filmare o felină era pusă în lesă și aruncată într-o piscină.

O filmare și mai violentă înfățișa un ghepard captiv căruia i se tăiau ghearele. Însă mulți dintre gheparzii traficați mor înainte de a ajunge la destinație.

În videoclipul de mai jos, un proprietar se laudă online cu ghepardul său de companie:

Se estimează că doar unul din patru supraviețuiește călătoriei – iar cei care o fac ajung adesea la destinație cu oasele rupte.

„Pentru gheparzi, captivitatea este groaznică”, a spus un medic veterinar care a tratat sute de gheparzi de companie deținuți de clienți bogați.

Gheparzii sunt expuși unor boli infecțioase și au nevoie de o dietă specială, pe care și-o asigură în sălbăticie. Acest lucru, combinat cu ignoranța și relele tratamente la care sunt supuși, duce adeseori la apariția obezității și a dereglărilor digestive și metabolice.

Cei mai mulți gheparzi nu supraviețuiesc mai mult de un an în captivitate. Vânzarea și deținerea de animale sălbatice este ilegală în statele arabe, însă legea nu este aplicată. Se estimează că până la 1.000 de gheparzi sunt ținuți ca animale de casă.

O afacere de miliarde de dolari

Gheparzi de companie 02
Animalele sunt adesea fotografiate lângă mașini scumpe, un alt motiv de mândrie al bogaților lumii arabe. Foto: france24.com

„Orice ghepard ți-ai dori, noi ți-l putem livra. Femelă sau mascul, nu este o problemă!”, spune un dealer din Arabia Saudită în cadrul unei conversații telefonice cu cei de la CNN.

Jurnaliștii s-au dat drept potențiali clienți și au sunat la un număr postat în online. Vânzătorul le-a spus că a adus până la 80 de gheparzi în Arabia Saudită, provenind de la „furnizorul” său din Africa.

Le-a mai spus jurnaliștilor că, momentan, nu are niciun exemplar de vânzare, însă poate aduce unul în 25 de zile. Le-a oferit chiar și o reducere în cazul achiziționării mai multor animale.

Este uimitor să auzi vânzătorul vorbind astfel, de parcă ar fi vorba despre livrarea unor cărți, și nu despre niște animale sălbatice vii. Însă acest lucru nu este o surpriză, ținând cont de cât de profitabilă este această afacere.

Gheparzi de companie 03
De multe ori, felinele sunt chinuite de proprietarii lor. Foto: gulfnews.com

Potrivit jurnaliștilor de la CNN, prețurile încep de la 25.000 de riali saudiți (adică 6.600 de dolari) și urcă până la 10.000 de dolari pentru un exemplar. Interpol estimează că traficul cu animale sălbatice ajunge la cifra de 20 de miliarde de dolari pe an.

Din fericire, atenția sporită și măsurile de prevenție a traficului cu animale sălbatice au început să dea roade. Veterinarii care au stat de vorbă cu jurnaliștii de la CNN au afirmat că au observat că numărul de gheparzi de companie a scăzut în ultimii ani.

Ei au pus acest lucru pe seama organizațiilor precum FCG și a controalelor mai stricte la granițe. Însă mai sunt multe de făcut pentru a proteja fauna în pericol de dispariție și, mai ales, populația de gheparzi, care este vulnerabilă.


Lăcomia și inconștiența îi face pe oameni să trateze animalele cu cruzime și indiferență. Un exemplu este cel al braconierilor din Parcul Kragga Kamma din Africa de Sud, care au ucis un rinocer pentru mai puțin de 1 centimetru de corn. Uneori, însă, soarta se răzbună: Un presupus braconier de rinoceri a fost strivit de elefanți și mâncat de lei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu