5 tradiții de Anul Nou, menite să atragă norocul și bunăstarea

Indiferent de cultură, Revelionul înseamnă transformare, abandonarea trecutului și pășirea pe un drum nou, mai bun și mai plin de speranță.

De-a lungul mileniilor, oamenii au găsit diverse modalități de a sărbători acest moment de cumpănă, unele mai conservatoare, altele mai bizare. Îți prezentăm cinci tradiții de Anul Nou din întreaga lume, menite să atragă norocul și bunăstarea.

1

Tradiții de Anul Nou: Ce se mănâncă în jurul lumii

Traditii de Anul Nou 01
Foto: Shutterstock

Mâncarea este, fără îndoială, un element important și una dintre cele mai iubite tradiții de Anul Nou. La petrecerile de Anul Nou din lumea întreagă, oamenii se bucură de feluri de mâncare și gustări despre care se crede că aduc noroc.

În Spania și alte țări vorbitoare de spaniolă, la miezul nopții, oamenii mănâncă 12 boabe de strugure, care simbolizează speranțele lor pentru anul care urmează.

În multe părți ale lumii, masa tradițională include păstăioase, despre care se crede că aduc succesul financiar.

Spre exemplu, în Italia se mănâncă linte, iar în sudul SUA se preferă mazărea. Cum în unele culturi porcii reprezintă progresul și prosperitatea, carnea de porc este consumată de Anul Nou în Cuba, Austria, Ungaria și Portugalia.

Prăjiturile și produsele de patiserie în formă inelară sunt incluse în meniu în Olanda, Mexic sau Grecia. În Suedia și Norvegia, de Anul Nou se servesc porții de budincă de orez.

Într-una dintre aceste porții este ascunsă o migdală. Se spune că persoana care găsește migdala se poate aștepta la 12 luni norocoase.

2

Ecuadorienii ard sperietori de ciori

Traditii de Anul Nou 02
Foto: Shutterstock

Pentru a goni ghinionul și relele din anul care tocmai se încheie, la trecerea în noul an, ecuadorienii dau foc unor sperietori de ciori umplute cu hârtie. Uneori, ard și fotografii care reprezintă amintiri neplăcute din anul care a trecut.

3

Chilienii își vizitează morții

Traditii de Anul Nou 03
Foto: Shutterstock

În cadrul unei tradiții de Anul Nou, locuitorii din Talca, Chile, își petrec noaptea dintre ani în cimitire, alături de rudele decedate.

Deși pare un obicei morbid, oamenii spun că momentele petrecute alături de cei trecuți în neființă le aduc liniște sufletească și le asigură norocul în anul care tocmai începe.

Oamenii duc la cimitir băutură și mâncare și uneori aprind focuri mici lângă morminte.

4

Multe feluri de mâncare în Estonia

Traditii de Anul Nou 04
Foto: Shutterstock

În unele părți ale Estoniei, oamenii mănâncă șapte, nouă sau 12 feluri de mâncare în noaptea de Revelion. Potrivit acestei tradiții de Anul Nou, cu fiecare fel mâncat, persoana câștigă mai multă putere pentru anul care vine.

Cu toate acestea, câte o bucată din fiecare fel este lăsată în farfurie, pentru a fi consumată de spiritele strămoșilor, care vizitează casa în noaptea de Anul Nou.

5

Cum au apărut celebrele hotărâri de Anul Nou?

Aceasta este una dintre cele mai răspândite tradiții de Anul Nou. La începutul unui nou an, oamenii își promit că se vor schimba: că vor face mai mult sport, că vor renunța la un obicei dăunător sau că vor învăța ceva noi.

Obiceiul oamenilor de a-și propune să schimbe ceva în anul care tocmai începe nu este nou, ci datează de aproximativ 4.000 de ani.

Se crede că tradiția a apărut la babilonieni, care făceau promisiuni pentru a intra în grațiile zeilor și pentru a începe noul an cu dreptul.

Obiceiul de a încălca aceste promisiuni după câteva luni – soarta majorității celor care promit să se schimbe, potrivit statisticilor – probabil că a apărut la scurt timp după aceea.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>