Legenda niponă care susține că Isus a fugit în Japonia, unde s-a însurat și a cultivat orez până la 106 ani

Locuitorii din Shingo, Japonia, cred că Isus a reușit să scape de crucificare și s-a stabilit în regiunea lor, unde a adoptat numele Torai Tora Daitenku, s-a însurat cu o localnică pe nume Miyuko, a avut trei copii și a devenit cultivator de orez, trăind 106 ani. În schimb, pe Golgota a fost răstignit Isukiri, fratele lui Isus.

Isukiri a murit pe cruce, în vreme ce Isus a fugit în Japonia, luând cu el urechea fratelui său și o șuviță din părul Fecioarei Maria. Trupul lui Daitenko a fost îngropat în mormântul cunoscut sub numele de „Kirisuto/Kristo no Hakka” sau „Mormântul lui Hristos”.

Monumentul cunoscut drept Mormântul lui Hristos sau Kristo no Hakka. Foto: Wikimedia

Pentru a ajunge la Mormântul lui Hristos sau Kristo no Hakka trebuie să pătrunzi adânc în zona rurală din nordul Japoniei, printre câmpuri de orez și de livezi de meri.

Cea mai faimoasă atracție din regiune este movila de pământ marcată cu o mare cruce de lemn înconjurată de tufișuri de bambus. Majoritatea vizitatorilor se uită curios la mormânt și își fac fotografii în fața crucii, după care trec la următoarea atracție, înghețată de mere, la cafeneaua din apropiere.

Însă unii pelerini aruncă monede în fața mormântului, semn că oamenii consideră că locul aduce noroc. În Japonia, crucea este un simbol confuz, deoarece Isus nu a murit pe Golgota, potrivit legendei care a adus celebritate locului.

Potrivit legendei, Isus a adoptat numele japonez Torai Tora Daitenku. Foto: Pinterest

În schimb, cel răstignit a fost Isukiri, fratele lui Isus. Povestea spune că, după ce a fugit din Ierusalim, Isus a străbătut întreg teritoriul pe care astăzi se găsește Rusia, prin Siberia, până la Aomori, în nordul îndepărtat al Japoniei, unde a devenit cultivator de orez, s-a căsătorit, și-a întemeiat o familie și a murit la vârsta de 106 ani.

Într-un interviu acordat BBC în 2006, localnicul Sajiro Sawaguchi susținea chiar că este descendent al lui Isus. Terenul pe care se află mormântul este deținut de familia Sawaguchi. Cert este că, timp de un secol, crucea le-a adus noroc sătenilor, care câștigă bani buni pe seama turiștilor și a jurnaliștilor care caută mormântul.

Cu timpul, presupusul mormânt al lui Isus a devenit singura atracție turistică a satului recunoscută la nivel internațional. Cu toate acestea, legenda lui Iisus-țăranul cultivator de orez nu are rădăcini înfipte prea adânc în istorie.

A început abia în anii 1930, odată cu descoperirea așa-numitelor „documente Takenouchi”, care menționau detalii despre viața și moartea lui Isus în Japonia. Aceste documente au dispărut între timp, iar la mormânt nu au fost efectuate săpături până acum.

Reporterii BBC au vorbit cu Masaoki Sato, de la primăria din sat, întrebându-l dacă nu cumva presupusul mormânt sfânt i-ar putea ofensa pe creștinii care cred în răstignirea și învierea lui Isus.

„Nu spunem că povestea este adevărată sau că ceea ce este scris în Biblie este greșit. Susținem doar că legenda aceasta este veche și foarte interesantă. Depinde de oamenii care vin aici să decidă cum o interpretează”, a explicat Sato cu politețe.

Puțini sunt japonezii care explorează istoria creștinismului. Predarea oricărei religii în școli este interzisă și, în general, oamenii sunt mai interesați de ritual și de tradiție decât de teologie.

Cu toate acestea, nunțile cu specific creștin sunt populare în Japonia. Acestea sunt adesea ținute în hoteluri care au capele speciale, cu cruci, vitralii și tot ce ține de simbolistica creștină. Mai mult, studenții străini sunt uneori angajați să joace roluri de preoți.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Legenda niponă care susține că Isus a fugit în Japonia, unde s-a însurat și a cultivat orez până la 106 ani”

  1. Eu stiu ca Iisus nici macar nu a murit pe cruce. A fost coborat de pe cruce dupa numai 6 ore de catre Pilat din Pont si alti admiratori bogati ai sai. Apoi in graba l-au scos din Iudeea si acesta a ajuns in India unde a trait in Kashmir pana la varsta de 112 ani. Exista acolo un satuc numit ”Satul pescarului” si acolo a trait iisus si a murit. Vorbim de Iisus istoric. Nu sunt sigur pe cine reprezinta crestinii in icoane dar sigur nu e Iisus istoric fiindca acela nu ar fi aratat asa. O alta conspiratie ma gandesc. Romanii trebuie ca au pus chipul unui Zeu in locul lui Iisus istoric. Omul asta nu ar fi aratat in veci atat de chipes. Dar in fine nu stau sa argumentez. Pentru mine crestinismul nu are mare valoare. In momentul cand il reprezinti pe Dumnezeu sub forma umana toata traditia se naste moarta. La Ilaha Ila Allah.

    Răspunde

Lasă un comentariu