Top 6 teorii despre Atlantida: din Marea Neagră în Triunghiul Bermudelor

Atlantida a fost presupusă o insulă menționată pentru prima dată de filosoful grec antic Platon în dialogurile sale „Timaeus” și „Critias”. Potrivit lui Platon, Atlantida a fost baza unei civilizații foarte avansate, care a existat cu multe mii de ani înainte de epoca lui și care se afla dincolo de Coloanele lui Hercule (actuala Strâmtoare Gibraltar).

Se spunea că Atlantida era un paradis, cu o societate extrem de avansată din punct de vedere tehnologic și o cultură dezvoltată atât din punct de vedere intelectual, cât și moral.

Cu toate acestea, Atlantida a fost în cele din urmă distrusă într-o mare catastrofă, iar locul în care aceasta a înflorit cândva nu a fost descoperit niciodată.

Mulți oameni au încercat să localizeze Atlantida sau să găsească dovezi ale existenței sale, dar până în prezent nimeni nu a avut succes. Povestea Atlantidei dăinuie, așadar, de mii de ani, inspirând până azi numărate opere de ficțiune, inclusiv cărți, filme și emisiuni de televiziune.

1. Atlantida a fost un continent care s-a scufundat brusc în Atlantic

Gravură a Atlantidei, așa cum a fost descrisă pentru prima dată de Platon, chiar dincolo de Stâlpii lui Hercule (Gibraltar și Muntele Hacho). (Credit: Ann Ronan Pictures/Getty Images)
Gravură care reprezintă Atlantida, așa cum a fost descrisă pentru prima dată de Platon, chiar dincolo de Coloanele lui Hercule. Foto: Ann Ronan Pictures

Ideea că Atlantida a fost un loc real, și nu doar o legendă inventată de Platon, a fost popularizată abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În cartea sa din 1882, „Atlantida, lumea antediluviană”, scriitorul Ignatius Donnelly susținea că realizările lumii antice (cum ar fi metalurgia, alfabetul și agricultura) trebuie să fi fost transmise de o civilizație avansată anterioară, deoarece anticii nu erau suficient de sofisticați pentru a le fi dezvoltat pe toate pe cont propriu.

Potrivit presupunerii că Oceanul Atlantic avea doar câteva sute de metri adâncime, Donnelly a descris un continent care s-a scufundat exact în locul despre care Platon a spus că a avut loc cataclismul: în Oceanul Atlantic, în apropierea Coloanelor lui Hercule, cele două stânci care marchează intrarea în Strâmtoarea Gibraltar.

La mult timp după ce oceanografia modernă și o mai bună înțelegere a tectonicii plăcilor au arătat că teza lui Donnelly privind apele în mișcare nu se susține, unii continuă să se agațe de această teorie.

2. Atlantida a fost înghițită de Triunghiul Bermudelor

Inspirați de Donnelly, mulți scriitori de mai târziu i-au dezvoltat teoriile și au adăugat propriile lor speculații cu privire la locul în care ar fi putut fi Atlantida.

Unul dintre acești scriitori a fost Charles Berlitz, nepotul fondatorului cunoscutelor școli de limbi străine și autor al multor cărți despre fenomenele paranormale.

În anii 1970, Berlitz a susținut că Atlantida a fost un continent real situat în largul Insulelor Bahamas, care a căzut victimă faimosului Triunghi al Bermudelor, o regiune din Atlantic în care au dispărut mai multe nave în circumstanțe misterioase.

Susținătorii acestei teorii indică drept dovadă descoperirea a ceea ce par a fi ziduri și străzi găsite în largul coastei Bimini, deși oamenii de știință au evaluat aceste structuri și au constatat că sunt formațiuni naturale din piatră.

3. Atlantida a fost Antarctica

O altă teorie – aceea că Atlantida a fost, de fapt, o versiune mult mai caldă a ceea ce este acum Antarctica – se bazează pe munca lui Charles Hapgood, a cărui carte din 1958, „Crusta schimbătoare a Pământului” a avut o prefață scrisă de Albert Einstein.

Potrivit lui Hapgood, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, scoarța Pământului s-a deplasat, mutând și continentul Atlantida, care a devenit astfel Antarctica.

Pe acest continent, care cândva a avut o climă blândă, s-a dezvoltat o civilizație avansată, dar deplasarea bruscă în actuala poziție i-a condamnat la dispariție pe locuitori (atlanți), iar magnificul lor oraș a fost îngropat sub straturi de gheață.

Teoria lui Hapgood a apărut înainte ca lumea științifică să dobândească o înțelegere deplină a tectonicii plăcilor, ceea ce i-a invalidat, în mare parte, ideea.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

4. Povestea Atlantidei a fost o simplă repovestire a potopului din Marea Neagră

Această teorie presupune că Atlantida însăși este o ficțiune, dar povestea dispariției sale a fost inspirată de un eveniment istoric real: străpungerea Bosforului de către Marea Mediterană și inundarea ulterioară a Mării Negre, în jurul anului 5600 î.e.n.

La acea vreme, Marea Neagră era un lac de apă dulce cu jumătate din dimensiunea actuală. Valurile de zeci de metri înălțime care s-au revărsat într-o perioadă scurtă, poate mai puțin de un an, au distrus civilizațiile care înfloriseră de-a lungul țărmului.

Pe măsură ce locuitorii din regiune s-au împrăștiat, au răspândit povești despre potop și este posibil să fi dus – mii de ani mai târziu – la relatarea lui Platon despre Atlantida.

5. Atlantida este povestea civilizației minoice, care a înflorit în insulele grecești în jurul anilor 2500-1600 î.e.n.

Insula Thera (Santorin) în timpul unei erupții care ar fi putut crea un val de maree care a distrus Knossus și i-a exterminat pe minoici. (Credit: Universal History Archive/Getty Images)
Insula Thera (Santorini) în timpul unei erupții care ar fi putut crea un val care a distrus Knossus și i-a exterminat pe minoici. Foto: Getty Images

Una dintre cele mai recente teorii cu privire la Atlantida se referă la civilizația care a înflorit pe insulele grecești Creta și Thera (în prezent Santorini) în urmă cu mai bine de 4.000 de ani: minoicii, numiți după legendarul rege Minos.

Considerați a fi prima mare civilizație europeană, minoicii au construit palate splendide și drumuri pavate și au fost primii europeni care au folosit un alfabet (scrierea Liniară A).

Cu toate acestea, la apogeul puterii lor, minoicii au dispărut brusc din istorie – un mister care a alimentat credința într-o legătură între această mare civilizație condamnată și Atlantida lui Platon.

Istoricii cred că, în jurul anului 1600 î.e.n., un cutremur foarte puternic a zguduit insula vulcanică Thera, declanșând o erupție care a aruncat în atmosferă 10 milioane de tone de rocă, cenușă și gaze.

Tsunami-urile care au urmat erupției au fost suficient de mari pentru a nimici orașele minoice din întreaga regiune, un dezastru care este posibil să-i fi făcut pe minoici vulnerabili în fața invadatorilor din Grecia continentală.

6. Atlantida nu a existat, Platon a inventat-o

În zilele noastre, mulți istorici și oameni de știință au ajuns la concluzia că relatarea lui Platon despre regatul pierdut al Atlantidei a fost fictivă.

Potrivit acestei teorii, filosoful grec a inventat Atlantida; a fost viziunea lui asupra unei civilizații ideale și a intenționat ca textul despre dispariția ei să fie un avertisment cu privire la zeii care pedepsesc orgoliul uman supradimensionat.

În afara dialogurilor lui Platon, nu există nicio mențiune scrisă despre Atlantida, în niciunul dintre numeroasele alte texte care s-au păstrat din Grecia antică.

Mai mult, în ciuda progreselor moderne în domeniul oceanografiei și al cartografierii fundului oceanelor, nu a fost găsită niciodată vreo urmă care să arate că a existat cândva o mare civilizație, înghițită cu totul de ape.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu