5 locuri antice considerate „porți spre alte dimensiuni”

Există în lume câteva situri arheologice care ar putea fi ceva mai mult decât niște monumente antice. Credințele civilizațiilor străvechi nu sunt ușor de înțeles și nu vom ști niciodată sigur ce i-a determinat pe acei oameni să construiască structuri megalitice impunătoare, care au rezistat mii și mii de ani.

Treptat, descoperim că oamenii din vechime aveau cunoștințe mult mai cuprinzătoare decât ne imaginăm. Deși sunt diferențe certe între ele, marile civilizații antice au un lucru în comun: toate își îndreptau privirile către cer și toate au integrat astronomia în impunătoarele construcții pe care le-au lăsat în urmă.

De exemplu, aztecii nu cunoșteau roata (potrivit istoriei oficiale), dar erau niște astronomi excelenți. Sumerienii și egiptenii au inclus astronomia în religie cu milenii înaintea culturilor precolumbiene.

Care este probabilitate ca marile structuri construite de aceste civilizații să fi fost folosite ca „portaluri spre lumea zeilor”?

Fiind locuri sacre, este posibil ca în preajma lor să fi consumat substanțe halucinogene și să fi efectuat practici care le-au permis să călătorească (mental) spre alte dimensiuni? În zilele noastre, acest curent de opinie câștigă tot mai mulți adepți.

1

Poarta stelară antică sumeriană de pe râul Eufrat

Foto: Busy

Sumerul a fost una dintre primele civilizații care au realizat și documentat cercetări despre univers. Numeroase artefacte descoperite în delta dintre Tigru și Eufrat reprezintă descrieri ale constelațiilor.

Unele sigilii și basoreliefuri conțin imagini ale zeilor care trec prin portalurile dintre cele două lumi.

Scriitoarea Elizabeth Vegh susține, într-una dintre cărțile sale, că în apropierea orașului antic Eridu exista un astfel de portal, ulterior inundat de râul Eufrat.

Oricât de nebunască ar părea, teoria „porții stelare” din Eridu atrage mulți curioși, cercetători și pseudocercetători.

2

Ranmasu Uyana, Sri Lanka

Foto: Tripadvisor

„Cercul rotativ al universului” sau Sakwala Chakraya este unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din lume.

Legendele locale spun că structura este o „poartă stelară” care poate fi folosită pentru a călători în spațiu și că gravurile de pe granitul din care este realizată sunt, de fapt, hărți care îl ajută pe călător să navigheze.

Astfel de discuri nu sunt caracteristice doar hinduismului: amerindienii, egiptenii și multe alte culturi foloseai hărți circulare ale stelelor. Totuși, nu există nicio dovadă cum că la Ranmasu Uyana ar fi un loc cu asemenea proprietăți.

Arheologii susțin că această idee este absurdă și că gravurile nu sunt altceva decât o hartă veche a lumii.

3

Poarta Soarelui, Tiahuanaco, Bolivia

Foto: Innemedium

Situată în apropierea Lacului Titicaca, Poarta Soarelui (Puma Punku) este o structură megalitică a cărei vechime este estimată la 14.000 de ani.

Când a fost descoperită, în secolul XIX, Poarta avea o crăpătură imensă și se crede că structura nu se află pe amplasamentul său original.

Poarta Soarelui a fost construită dintr-un singur bloc de piatră și cântărește aproximativ zece tone. Simbolurile și inscripțiile de pe monument par să aibă semnificație astronomică și astrologică.

De exemplu, una dintre imaginile sculptate în misteriosul megalit pare a fi o ființă umană care poartă un acoperământ ce seamănă cu niște căști de protecție. Acest lucru a dat naștere multor speculații cu privire la scopul porții.

Deși nu putem ști dacă cei care au construit măreața structură credeau că pot vizita o altă lume trecând prin această poartă, un lucru este sigur: la fel ca noi, erau preocupați de marile mistere ale universului.

4

Abydos, Egipt

Datând din perioada predinastică, acest oraș egiptean ar putea fi cel mai vechi din Africa, dar și din lume. Abydos este format din mai multe temple și o necropolă regală.

Cel mai ciudat este, însă, templul mortuar al lui Seti I, care conține reprezentări grafice a ceea ce par a fi mașini zburătoare moderne, pentru că seamănă cu niște elicoptere.

Foto: Pinterest

Totuși, s-a dovedit că iluzia aceasta se datorează suprapunerii a două șiruri de hieroglife, adăugate în perioade diferite.

Însă povestea descoperirii mormântul lui Seti I este ceva mai stranie. Aparent, o femeie pe nume Dorothy Eady, care susținea că este reîncarnarea unei fete care a trăit în Egiptul Antic, a fost cea care le-a dezvăluit arheologilor amplasamentul monumentului funerar, relatându-le inclusiv unde se aflau încăperile secrete.

Se știe că egiptenii credeau că mormintele le vor servi drept casă în viața de apoi, dar este oare posibil ca ele să fi fost considerate și portaluri care le permiteau să călătorească în timp?

5

Stonehenge, Anglia

Foto: About Manchester

Puține sunt siturile arheologice care au beneficiat de atât de multă atenție precum Stonehenge. Această structură, veche de aproximativ 5.000 de ani, este învăluită în mister: cum a fost construită și care era scopul ei?

Oamenii de știință nu pot da un răspuns cert acestor întrebări, iar enigma Stonehenge continuă să dăinuie.

Un incident care a avut loc în 1971 (posibil, chiar o petrecere desfășurată la fața locului) sporește și mai mult caracterul enigmatic al acestei structuri megalitice.

Într-o zi din luna august a acelui an, un grup de hippioți încerca să se conecteze la „energiile locului”, iar la miezul nopții a început o furtună cu descărcări electrice puternice.

Cineva a chemat poliția, dar când oamenii legii au ajuns la fața locului, hippioții dispăruseră.

Această poveste – și multe altele – alimentează teoria că Stonehenge ar fi un portal energetic. Evident, acest fapt nu poate fi nici dovedit, dar nici infirmat, așa că zvonurile și poveștile despre Stonehenge continuă…

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu