5 minuni ale Antichității care sunt un mister și astăzi

Versiunea acceptată oficial de istorici este că civilizația umană a luat naștere în Mesopotamia în jurul anului 6.500 î.e.n și a început să ia avânt abia în jurul anului 5.000 î.e.n.

În ultimele decenii, însă, cu ajutorul noilor tehnologii și al unor descoperiri arheologice mai puțin obișnuite, au ieșit la lumină dovezi ale existenței unor civilizații antice dezvoltate, însă în mare parte necunoscute.

Aceste civilizații, despre care nu știm aproape nimic, au fost capabile să construiască structuri pe care astăzi, cu tehnologia pe care o avem, ne-ar fi greu să le replicăm.

Îți prezentăm în continuare câteva dintre construcțiile care ne pun pe gânduri și care scot în evidență – încă o dată – cât de puțin știm despre istoria civilizațiilor care s-au succedat pe Pământ.

1

Obeliscul neterminat din Egipt

Unul dintre cele mai faimoase vestigii ale unei lumi de mult pierdute este obeliscul neterminat din Egipt, care are niște dimensiuni uluitoare.

Uriașa structură, tăiată cu o precizie dintr-un singur bloc de piatră, cântărește aproape 1.200 de tone și are 42 de metri lungime.

obeliscul-neterminat
Colosul de piatră din Egipt. Foto: History Notes

Construcția, aflată în zona de nord a carierelor de piatră de la Assuan, a fost abandonată din motive necunoscute. Practic, dacă ar fi fost finalizat, obeliscul ar fi fost cel mai mare ridicat vreodată (mai înalt decât un bloc cu zece etaje din vremurile noastre).

Mai mult, construcția este săpată în granit, un material foarte dur, iar în jurul ei există foarte puțin spațiu de manevră. În acest context, se naște o întrebare legitimă: Cum a reușit un popor cu unelte primitive să prelucreze un obiect atât de mare și dintr-un material atât de greu de șlefuit?

2

Monumentul Yonaguni, din Japonia

monumentul-yonaguni
Treptele subacvatice de la Yonaguni. Foto: Daily Stormer

Monumentul Yonaguni este o structură masivă din piatră, aflată sub apă, lângă coasta insulei japoneze Yonaguni Jima.

În 1986, Kihachiro Aratake, un bărbat care făcea scufundări în zonă, a descoperit o structură bizară la aproximativ 25 de metri adâncime.

Aratake a rămas uimit de formațiunile dreptunghiulare masive, cu unghiuri perfecte de 90 de grade, pereți drepți, trepte și coloane enorme.

Structura este din gresie și pare să fi fost realizată dintr-un singur bloc de piatră de dimensiuni colosale: 150 de metri lungime, 40 de metri lățime și 27 de metri înălțime.

Geologul marin Masaaki Kimura, de la Universitatea Ryukyus din Japonia, studiază și cartografiază situl de mai bine de 15 ani.

Acesta crede că monumentul megalitic este vechi de peste 5.000 de ani și s-a scufundat din cauza unui cutremur în urmă cu 2.000 de ani.

Alții, însă, au estimat că structura este mult mai veche și că ar putea fi dovada unei civilizații avansate, care a existat în timpul ultimei ere glaciare. Dar grandioasa structură nu este singura descoperită lângă Insula Yonaguni Jima.

În apropierea monumentului megalitic se află încă alte zece structuri, printre care un castel, cinci construcții ce par a fi temple și o arenă de mari dimensiuni. Toate acestea sunt interconectate printr-o rețea de drumuri și apeducte.

3

Capetele olmece gigantice

cap-olmec
Un cap olmec. Foto: The Mayan Traveler

Olmecii au fost o civilizație precolumbiană din America Centrală care a influențat masiv popoarele care i-au urmat, precum aztecii sau mayașii.

Cultura olmecă a înflorit în zona Golfului Mexiculul între 1.200 și 400 î.e.n. Olmecii au fost artiști și sculptori talentați și au lăsat în urmă o multitudine de statuete, măști și figurine.

Însă, pe lângă toate acestea, au reușit să creeze niște opere megalitice impresionante: cel puțin 17 capete gigantice din piatră, fiecare cântărind peste 50 de tone.

Capetele au fost descoperite în trei dintre cele mai importante așezări olmece din Mexic – La Venta, San Lorenzo și Tres Zapotes.

Au fost sculptate în bucăți uriașe de bazalt, o rocă extrem de dură, fapt ce a dat naștere unei întrebări justificate: ce unelte ar fi putut folosi olmecii pentru a construi o operă atât de impresionantă?

Mai mult, imensele bucăți de bazalt din care au fost realizate capetele descoperite la San Lorenzo au fost extrase din Munții Tuxtla, care se află la 50 de kilometri depărtare. Din nou, cum a reușit un popor presupus primitiv să transporte blocurile gigantice de piatră?

O altă controversă legată de această descoperire este faptul că aproape toate capetele au trăsături specifice rasei africane, cu nasul aplatizat și buzele groase.

Unii susțin că acest fapt dovedește că în Africa au existat civilizații capabile să navigheze pe oceanele lumii încă dinaintea europenilor.

4

Gobekli Tepe, din Turcia

gobekli-tepe
Foto: Pinterest

Considerat de arheologi drept un sit neolitic (aproximativ 9.600 – 7.300 î.e.n.), Gobekli Tepe este un complex de structuri circulare și ovale, formate din stâlpi de piatră sculptați, ce cântăresc zeci de tone.

Cercetările de la Gobekli Tepe au fost începute în 1995 de profesorul Klaus Schmidt, care era convins că situl reprezintă cel mai vechi templu din lume.

Deși doar 5% din structuri au fost excavate până acum, prin cercetări geomagnetice, Schmidt a ajuns la concluzia că pe platoul de la Gobekli Tepe se află alte 20 de cercuri, alcătuite din stâlpi de piatră de peste cinci metri înălțime și cu greutatea de aproximativ 15 tone.

Conform cercetărilor, ansamblul datează de acum 10.000 – 11.500 de ani. Varianta oficială este că toate aceste structuri gigantice ar fi fost construite de un popor de vânători-culegători care nu cunoșteau nici roata, nici olăritul, nici scrierea.

Însă măiestria cu care au fost realizate aceste structuri, precum și complexitatea construcției par să indice altceva. Este greu de crezut că un popor cu unelte rudimentare ar fi fost capabil să realizeze ceva atât de grandios.

Așadar, Gobeki Tepe este o descoperire arheologică extrem de valoroasă, deoarece ar putea schimba radical modul în care înțelegem istoria antică.

5

Templele megalitice din Malta

ggantija
Foto: Malta Culture Guide

Mai vechi decât Stonehenge și piramidele din Egipt, templele megalitice Ggantija de pe Insula Gozo reprezintă unul dintre cele mai importante situri arheologie din Malta. Versiunea oficială este că ansamblul a fost realizat în Neolitic, în jurul anului 3.600 î.e.n.

Complexul megalitic este format din două temple, înconjurate de un zid înalt și masiv, construit din blocuri imense de piatră, cu înălțimea de peste cinci metri și cu greutatea de peste 50 de tone.

Dimensiunile megaliților i-au făcut pe localnici să creadă că templele au fost construite de uriași. Potrivit unei legende din regiune, zidurile templului au fost construite într-o zi și o noapte de o femeie uriașă numită Sunsuna.

Aceasta a cărat blocurile de piatra tocmai de la Ta’Cenc – o localitate aflată pe partea opusă a insulei. De altfel, „Ggantija” înseamnă „Peștera gigantului” în limba malteză.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu