fbpx

Top 5 locuri uluitoare de pe Pământ, care par extraterestre

Există câteva peisaje pe această planetă care și-ar putea găsi locul foarte ușor pe Lună sau pe Marte. Arată atât de ciudat, încât par desprinse dintr-o lume extraterestră, dintr-un tablou suprarealist sau dintr-un film SF.

Cu toate acestea, ele sunt cât se poate de reale și ne reamintesc că natura poate crea lucruri uimitor de frumoase, care ne depășesc imaginația.

Vulcanul Pu’u O’o din Hawaii

puu-oo
Foto: Hawaiian Volcano Observatory

Pu’u O’o a devenit faimos datorită faptului că a dat naștere la cea mai lungă erupție vulcanică de pe planetă, fiind cel mai activ vulcan din ultimii 500 de ani. Din 1983, vulcanul erupe neîntrerupt, aruncând în aer 1,6 kilometri cubi de lavă și „îmbrăcând” în ea 78 de kilometri pătrați.

În unele momente, lava este propulsată la aproape 500 de metri înălțime, iar la trei ani de la prima erupție „râul” incandescent ajunsese deja în apele oceanului, formând numeroase tuburi de lavă și nori impresionanți de aburi.

În ciuda pericolului mare pe care-l reprezintă, vulcanul continuă să-i fascineze pe cercetători, atrage în zonă numeroși turiști și nu dă semne că ar vrea să se oprească în viitorul apropiat.

Ochiul Saharei

ochiul-saharei
Foto: NASA

Uriașa formațiune din Mauritania rivalizează cu succes cu craterele de pe Lună. Aflată în mijlocul deșertului Sahara, formațiunea îi contrariază pe oamenii de știință din întreaga lume deoarece nimeni nu i-a găsit încă o explicație.

Ochiul Saharei a fost descoperit în 1965, în timpul misiunii spațiale Gemini IV. Are un diametru de 40 de kilometri, este vizibil doar din aer, iar modul în care s-a format nu a fost clarificat încă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Unii susțin că ar putea fi craterul unui meteorit care a lovit Pământul, iar alții cred că s-a format în mod natural, prin erodarea unor straturi ale scoarței terestre, dar niciuna dintre aceste teorii n-a fost demonstrată până acum.

Pădurea Deadvlei, Namibia

deadvlei
Foto: Feel-planet.com

Nu vă lăsați păcăliți: acesta nu e un tablou suprarealist, iar acești copaci nu cresc pe Marte. Pădurea Deadvlei este un loc misterios, situat lângă platoul Sossusvlei, din Namibia, unde se află și cele mai înalte dune din lume (400 de metri înălțime).

Zona unde se află pădurea era, odată, străbătută de râul Tsauchab, care a secat acum aproximativ 900 de ani. Terenul a devenit atât de arid, încât toată vegetația a murit. Tot ce a mai rămas sunt aceste trunchiuri de copac, care sunt atât de uscate încât nu s-au descompus.

Arși de soare timp de sute de ani, copacii au prins culoarea neagră și formează acum o pădure moartă, de o frumusețe bizară.

Lacul Hillier din Australia

lacul-hillier
Foto: hillierlake.com

Nu, aceasta nu este o gumă de mestecat imensă, și nici un milkshake de căpșuni. Este doar un lac din Australia, în care pare să se fi vărsat o substanță ciudată.

Cu o lungime de 600 de metri, Lacul Hillier este separat de ocean printr-o fâșie îngustă de pământ și este înconjurat de o margine de nisip alb și de o pădure deasă, ce contrastează spectaculos cu apa roz a lacului.

Există mai multe lacuri roz în lume, iar originile lor au fost explicate. Dar, în acest caz, nu este sigur ce anume cauzează culoarea roz a apei. S-a dovedit că nu este vorba de o iluzie creată de lumină, deoarece apa își păstrează culoarea și atunci când este pusă într-un recipient.

Cea mai plauzibilă teorie pare a fi că apele au acest colorit din cauza bacteriilor și algelor care trăiesc în ea.

Eaglehawk Neck, Tasmania

eaglehawk-neck
Foto: JJ Harrison

Această limbă de pământ din Tasmania a devenit celebră pentru că aici are loc un fenomen geologic extrem de rar. Mai precis, din cauza eroziunii și a fragmentării rocilor supuse mișcării plăcilor tectonice, solul de aici a căpătat aspectul unor dale crăpate.

Privit din depărtare, pământul pare pavat cu mii de dale pătrate simetrice, care lasă impresia că au fost create de om.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Cum sa fie peisaje extraterestre daca sunt peisaje normale de pe Terra?

  • >