5 ființe de lângă noi care ar supraviețui și unui război nuclear

Poate ar fi mai bine să ne înțelegem unii cu ceilalți, decât să ne bombardăm cu rachete nucleare… Dar dacă, totuși, un astfel de conflict ar avea loc, iar pământul ar rămâne iradiat și înghețat în iarna nucleară, ce s-ar întâmpla cu viața?

Ar muri chiar toate organismele vii sau ar ajunge gândacii de bucătărie să repopuleze lumea, așa cum spun unele povești de pe internet? Din fericire, există unele ființe care ar supraviețui unui atac nuclear. Iată câteva dintre ele:

1

Amiba

Amiba
Foto: biotas.org

Cea mai simplă formă de viață și posibil baza oricărei forme de viață viitoare, amiba ar supraviețui cu siguranță. Amibele au capacitatea de a intra într-o stare de „adormire”, în timpul căreia se înfășoară într-un strat protector, și pot rămâne astfel pe termen nelimitat.

Amibele se găsesc peste tot în lume în număr extrem de mare și sunt atât de mici, încât șansele să supraviețuiască unui război nuclear sunt ridicate.

Mai mult, amibele sunt rezistente la radiații și, fiind vorba de organisme unicelulare, nu există riscul de mutații atunci când se înmulțesc. Se pot reproduce singure foarte repede, fapt care le garantează supraviețuirea.

2

Gândacii

Gandac de bucatarie
Foto: Pinterest

Gândacii sunt capabili să suporte cantități moderate de radiații. Cercetările au arătat că gândacii au reușit să supraviețuiască deși se aflau la doar 300 metri de locul unde a fost detonată bomba nucleară de la Hiroshima.

Cu toate acestea, armele nucleare moderne sunt mult mai puternice decât bomba de la Hiroshima, astfel că ar face mult mai multe victime printre aceste insecte. Testele au dovedit că 10% dintre gândaci pot supraviețui unei doze de radiații absorbite de 10.000 rad.

Capacitatea gândacilor de a supraviețui radiațiilor se datorează ritmului de creștere foarte lent. Celulele acestor insecte se reproduc o dată la 48 de ore, astfel că riscul de mutații este scăzut. Drept comparație, dacă absoarbe 10.000 de rad, omul intră instantaneu în comă și moare în scurt timp.

3

Scorpionii

Scorpion
Foto: brainstudy.info

Deși nu este sigur, scorpionii au mari șanse să supraviețuiască unei explozii nucleare. Aceste ființe pot scăpa nevătămate de razele ultraviolete și este foarte posibil să reziste și la radiațiile provocate de o explozie nucleară.

Mai mult, scorpionii pot reveni la viață după ce au fost înghețați, fapt care le-ar spori șansele să treacă peste iarna nucleară. Faptul că se pot adăposti în crevase și în găuri săpate în pământ le conferă un plus de protecție.

4

Viespile din familia Braconidae

Aceste insecte sunt niște viespi parazite care își au originile în Cretacic și care își depun ouăle în organismul animalelor. Unele specii din familia Braconidae folosesc un virus vechi de 100 de milioane de ani pentru a modifica ADN-ul organismului gazdă.

În timp ce virusul suprimă sistemul imunitar al gazdei, viespile își depun larvele în aceasta fără să fie detectate. Aceste viespi au și o rezistență mare la radiații, așa că au șanse mari să scape cu bine dintr-un atac nuclear.

Cercetătorii au descoperit că micile insecte pot absorbi până la 180.000 rad (de 200 de ori mai mult decât un om!) fără a-și pierde fertilitatea, fiind, practic, printre cele mai rezistente forme de viață de pe Pământ. De asemenea, femelele pot suporta temperaturi foarte joase.

5

Peștele astronaut

Foto: Media Storehouse

Spre deosebire de majoritatea peștilor, care sunt sensibili și la cele mai mici variații de salinitate sau temperatură, peștele astronaut (Fundulus heteroclitus) poate supraviețui în aproape orice mediu.

Poate trăi în cele mai poluate ape, în care au avut loc deversări masive de substanțe chimice. Este, de asemenea, singurul pește care poate trăi în apă, în spațiul cosmic.

În 1973, mai multe exemplare au fost transportate pe stația spațială Skylab, pentru experimente. Astfel, cercetătorii au aflat că peștii astronaut puteau înota chiar și recipientele duse în spațiu, iar puii lor s-au născut normali.

Capacitatea de a supraviețui este legată de abilitatea lor de a-și activa și dezactiva genele la comandă, atunci când este necesar. Aceasta le permite peștilor să supraviețuiască în cele mai vitrege condiții.

Mai mult, își pot remodela părți întregi ale corpului, ca să facă față noilor provocări din mediul înconjurător.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „5 ființe de lângă noi care ar supraviețui și unui război nuclear”

Lasă un comentariu