5 ființe de lângă noi care ar supraviețui și unui război nuclear

Poate ar fi mai bine să ne înțelegem unii cu ceilalți, decât să ne bombardăm cu rachete nucleare… Dar dacă, totuși, un astfel de conflict ar avea loc, iar pământul ar rămâne iradiat și înghețat în iarna nucleară, ce s-ar întâmpla cu viața?

Ar muri chiar toate organismele vii sau ar ajunge gândacii de bucătărie să repopuleze lumea, așa cum spun unele povești de pe internet?

Din fericire, exită unele ființe care ar supraviețui unui atac nuclear. Iată câteva dintre ele:

Amiba

Cea mai simplă formă de viață și posibil baza oricărei forme de viață viitoare, amiba ar supraviețui cu siguranță. Amibele au capacitatea de a intra într-o stare de „adormire”, în timpul căreia se înfășoară într-un strat protector, și pot rămâne așa pe termen nelimitat.

Amibele se găsesc peste tot în lume în număr extrem de mare și sunt atât de mici încât șansele să supraviețuiască unui război nuclear sunt ridicate.

Mai mult, amibele sunt rezistente la radiații și, fiind vorba de organisme unicelulare, nu există riscul de mutații atunci când se înmulțesc. Se pot reproduce singure foarte repede, ceea ce le garantează supraviețuirea.

Gândacii

Gândacii sunt capabili să suporte cantități moderate de radiații și se cercetările arată că au supraviețuit la doar 300 metri de locul unde a fost detonată bomba nucleară de la Hiroshima.

Cu toate acestea, armele nucleare moderne sunt mult mai puternice decât bomba de la Hiroshima, astfel că ar face mult mai multe victime printre aceste insecte. Unele teste au dovedit că 10% dintre gândaci au supraviețuit unei doze de radiații absorbite de 10.000 rad.

Bomba de la Hiroshima a eliberat aproximativ 10.0000 de rad, deci este posibil ca gândacii să supraviețuiască doar dacă se află suficient de departe de epicentrul radiațiilor.

Capacitatea gândacilor de a supraviețui radiațiilor se datorează ritmului de creștere foarte lent. Celulele acestor insecte se reproduc o dată la 48 de ore, astfel că riscul de mutații este scăzut. Drept comparație, dacă absoarbe 10.000 de rad, omul intră instantaneu în comă și moare în scurt timp.

Scorpionii

Deși nu este sigur, scorpionii au mari șanse să scape. Aceste ființe au capacitatea de a supraviețui razelor ultraviolete și este foarte posibil să reziste și la radiațiile provocate de o explozie nucleară.

Mai mult, scorpionii pot reveni la viață după ce au fost înghețați, ceea ce le-ar da mari șanse să supraviețuiască unei ierni nucleare. Faptul că se pot adăposti în crevase și găuri în pământ le conferă o protecție în plus.

Viespile din familia Braconidae

Aceste insecte sunt niște viespi parazite care își au originile în Cretacic și care își depun ouăle în organismul animalelor. Unele specii din familia Braconidae folosesc un virus vechi de 100 de milioane de ani pentru a modifica ADN-ul organismului gazdă.

În timp ce virusul suprimă sistemul imunitar al gazdei, viespile își înfig larvele în aceasta fără a fi detectate. Aceste viespi sunt și extrem de rezistente la radiații, așa că au șanse mari să scape cu bine dintr-un atac nuclear.

Cercetătorii au descoperit că micile insecte pot absorbi până la 180.000 rad (de 200 de ori mai mult decât un om!) fără a-și pierde fertilitatea, fiind, practic, printre cele mai rezistente forme de viață de pe Pământ. De asemenea, femelele pot suporta temperaturi extrem de joase.

Peștele astronaut

Minunatul pește astronaut (Fundulus heteroclitus) sună a creatură mitică, dar este doar un simplu pește. În mod normal, peștii nu sunt cine știe ce supraviețuitori, din moment ce până și cele mai mici variații de salinitate, temperatură sau poluare extermină populații întregi.

Cu toate acestea, peștele astronaut este cu adevărat special, pentru că poate supraviețui oriunde. Trăiește în cele mai poluate zone din mare, în care au avut loc deversări grave de substanțe chimice. Este, de asemenea, singurul pește care poate trăi în apă, în spațiul cosmic.

Mai multe specimene au fost duse pe stația spațială Skylab în 1973 pentru expeimente, când s-a descoperit că peștii puteau înota chiar și recipientele duse în spațiu, iar puii lor s-au născut normali.

Capacitatea de a supraviețui este legată de abilitatea lor de a-și activa și dezactiva genele la comandă, atunci când este necesar. Aceasta le permite peștilor să supraviețuiască în orice amestec de chimicale, la orice temperatură și în orice concentrație de sare.

Mai mult, peștii au fost observați remodelându-și părți întregi ale corpului, pentru a face față noilor provocări ale mediului înconjurător. Orice pește care poate face asta merită să urce pe podiumul supraviețuitorilor.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.
Cartea „Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 ființe de lângă noi care ar supraviețui și unui război nuclear”

Lasă un comentariu