Ce lăsăm în urmă? 5 descoperiri enigmatice făcute recent

Pentru arheologi, ultimii ani au fost plini de descoperiri fascinante. Unele au deslușit câteva piese din imensul puzzle al istoriei omenirii, altele au dat naștere la noi întrebări, care constituie tot atâtea enigme.

În acest articol trecem în revistă cele mai importante cinci descoperiri arheologice care – în mod categoric – au marcat ultimii ani.

Stonehenge-ul din Kazahstan

Complex megalitic Kazahstan
Stepele Asiei Centrale ascund multe secrete. Foto: ancient-origins.net

În 2016, arheologii ruși Andrey Astafiev și Evgenii Bogdanov au anunțat descoperirea unui complex megalitic vechi de 1.500 de ani, situat în Kazahstan, care seamănă izbitor cu cel de la Stonehenge. Complexul conține un număr mare de structuri de piatră și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare.

Cele mai mici blocuri de piatră au dimensiuni de 4 metri pe 4 metri, iar cel mai mare este cu adevărat impresionant, având o lungime de 34 de metri și o lățime de 24 de metri. Megaliții au fost „inserați” vertical în pământ, iar pe unii dintre ei sunt vizibile inscripții înfățișând arme și creaturi mitologice.

De asemenea, aici a fost descoperită și o șa confecționată din argint, pe care au fost inscripționate în relief imaginile unor mistreți și căprioare.

Cercetătorii nu știu ce civilizație a construit misteriosul complex și la ce folosea el, astfel că vor avea mult de muncit până când vor afla răspunsurile la aceste întrebări.

Cea mai tânără mumie egipteană

Cea mai tanara mumie
Așa arată tomografia unui făt nenăscut, de peste două milenii. Foto: ancientworldnews.com

Un sicriu în miniatură, deținut de muzeul Fitzwilliam din Cambridge, Anglia, conține o comoară arheologică de neprețuit: cea mai tânără mumie egipteană descoperită până acum.

Sicriul, confecționat din lemn de cedru, a fost descoperit la Gizez în 1907 și este vechi de peste 2.500 de ani. El se afla la muzeul din Anglia de mai bine de un secol, însă cercetătorii l-au dat uitării deoarece au crezut că el conținea organele interne ale unui adult care fusese mumificat.

Asta, până în 2016, când o scanare CT (tomografie computerizată) realizată de Departamentul de Zoologie al Universității din Cambridge a scos la iveală tulburătorul secret al micului sicriu: în el se află un fetus de doar 16-18 săptămâni, care a murit, cel mai probabil, din cauza unui avort spontan.

Potrivit Washington Post, imaginile arată că fetusul a fost mumificat cu mâinile încrucișate pe piept, iar acest lucru, precum și inscripțiile de pe sicriul în miniatură, ne arată încă o dată cât de mare importanță acordau egiptenii riturilor funerare.

Trei piramide într-una

Piramida Chichen Itza

Recent, arheologii au descoperit cu surprindere că piramida El Castillo, de la Chichen Itza, Mexic, este formată, de fapt, din trei piramide construite una într-alta, asemenea unei păpuși rusești. Această descoperire a fost posibilă datorită unei tehnici de scanare neinvazive și nedistructive, care a scos la iveală cele trei construcții, realizate în trei etape.

Piramida exterioară a fost construită între anii 950 și 1.000 și are o înălțime de 30 de metri. Piramida intermediară, care a fost descoperită în anii ’30 ai secolului XX, a fost ridicată între anii 850 și 900 și are o înălțime de 20 de metri.

Cea mai veche dintre cele trei, piramida interioară, datează din anii 600-800 și are doar 10 metri înălțime. De ce au ales mayașii să construiască o astfel de structură, unică în lume, rămâne încă un mister.

Manuscrisul carbonizat de la Marea Moartă a fost deslușit

Manuscrisul El Gedi
Pergamentul și-a dezvăluit secretele în cele din urmă. Foto: nytimes.com

Tot avansului tehnologic i se datorează o altă descoperire importantă a anului 2016. După ce au realizat o serie de scanări computerizate, oamenii de știință au reușit să „desfacă” virtual un manuscris carbonizat descoperit lângă țărmul Mării Moarte. Documentul, care a fost ars, a fost descoperit în 1970 la situl En Gedi din Israel.

Potrivit Livescience.com, din cauza fragilității sale, manuscrisul de la En Gedi a fost imposibil de desfăcut fizic, însă tehnologia a permis descifrarea lui fără a-l distruge.

Practic, experții au scanat digital întregul document, iar apoi au prelucrat fiecare imagine în parte, scoțând la iveală textul pe care îl conține și care pare să facă parte din Levitic.

Vârsta exactă a manuscrisului nu a fost determinată, dar acesta pare să aibă o vechime de aproximativ 1.700 de ani. Tehnica scanării computerizate este tot mai des utilizată în arheologie pentru descifrarea manuscriselor deteriorate.

În 2015, arheologii au reușit astfel să citească un manuscris carbonizat vechi de 2.000 de ani, descoperit în Italia, la Herculaneum.

Mormântul lui Isus, redeschis după sute de ani

În octombrie 2016, locul considerat de creștini a fi mormântul lui Isus – situat în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim – a fost redeschis pentru prima oară în ultimii 200 de ani, pentru realizarea unor lucrări de restaurare.

Dala de marmură care acoperea mormântul a fost mutată timp de trei zile, iar în interior cercetătorii au descoperit o lespede funerară despre care se crede că ar fi chiar cea pe care a fost întins trupul lui Isus după crucificare.

Cercetătorii au examinat locul cu raze infraroșu, microscoape cu fibră optică şi tehnici de preluat imagini prin rezonanţă magnetică. Potrivit National Geographic, experții au fost uimiți de volumul mare de piatră de sub capacul de marmură, iar studierea patului funerar ar putea lămuri în sfârșit întrebările legate de forma originală a mormântului.

Lucrările de restaurare din Biserica Sfântului Mormânt au început în luna mai și vor dura opt luni. În videoclipul prezentat în continuare, cercetătorii deschid presupusul loc de veci al lui Isus pentru prima dată în epoca modernă și fac o descoperire neașteptată.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu