TomTato, planta care produce cartofi și roșii în același timp

Compania de horticultură Thompson and Morgan vinde pe piața din Marea Britanie o plantă care produce cartofi și roșii în același timp.

Planta, denumită „TomTato”, este un hibrid creat pe cale naturală, fără manipulare genetică. TomTato a fost obținută prin altoirea unei plante de cartof cu o plantă de tomate.

Tomtato
Foto: businessinsider.com

Deși par să nu aibă nicio legătură una cu alta, cartoful și roșia fac parte din aceeași familie, cea a solanaceelor. Din acest motiv, altoirea lor a fost posibilă.

Totuși, procesul de altoire este destul de dificil. Din fiecare plantă este tăiată o bucată de țesut de dimensiunea unei gămălii de ac, care este apoi verificată și crescută separat într-un gel special și ulterior în compost.

Când ating înălțimea de cinci centimetri, tulpinile celor două plante sunt tăiate în unghiuri identice și altoite. Capătul superior al plantei de cartof și extremitatea inferioară a plantei de tomate sunt legate, până când se formează o îmbinare naturală.

Potrivit lui Paul Hansord, directorul companiei Thomson and Morgan, procesul este destul de dificil deoarece lujerii trebuie să aibă aceeași grosime pentru ca altoiul să prindă.

Tomtato 02
Foto: kidsdiscover.com

„Este o operațiune care necesită o îndemânare deosebită”, a afirmat Hansord.

Procesul de altoire începe într-un laborator din Olanda, după care plantele sunt trimise în Marea Britanie, unde cresc în sere până ajung suficient de mari pentru a fi vândute.

O singură plantă poate produce aproximativ 500 de roșii cherry și o recoltă rezonabilă de cartofi. Roșiile și cartofii pot fi recoltați în același timp.

Planta produsă de Thomson and Morgan nu este o premieră, însă încercările anterioare au avut deficiențe în ceea ce privește gustul.

Un român a creat planta care face vinete și cartofi

Compania britanică are un competitor și în România. În 2015, Valentin Cucu, un agricultor din județul Neamț, a creat, tot prin altoire, o plantă care produce roșii și cartofi. Apoi, în 2017, agricultorul român a „recidivat”, creând prin același procedeu planta care produce vinete și cartofi.

Valentin Cucu
Valentin Cucu. Foto: agrointel.ro

„M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi și la suprafață roșii, trebuie să faci altoire”, a declarat Valentin Cucu pentru Agrointeligența.

Potrivit acestuia, pentru reușita culturii este nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie, cum ar fi roșiile cherry.

Valentin Cucu spune că alegerea soiului este importantă fiindcă cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat substanțele nutritive din sol.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 5 fructe hibride despre care, probabil, nu ai mai auzit.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>