A fost creată toaleta „inteligentă”: face analize în timp real și poate detecta 10 boli

O echipă de oameni de știință din SUA a dezvoltat toaleta „inteligentă”, capabilă să detecteze semne timpurii ale cancerului și ale altor boli grave.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au construit dispozitivul folosind o cameră orientată în sus, benzi de testare și inteligența artificială pentru a analiza materiile fecale și urina în timp ce acestea trec prin vasul de toaletă.

Toaleta inteligenta
Foto: Universitatea Stanford

Tehnologia de detectare a bolilor ar putea înlocui analizele tradiționale de scaun și s-ar putea dovedi deosebit de utilă pentru persoanele care sunt predispuse genetic la anumite afecțiuni.

Toate acestea nu presupun montarea unei toalete noi, ci echiparea vasului obișnuit cu toate dispozitivele necesare pentru a efectua testele, împreună cu o aplicație care analizează datele și afișează rezultatele.

Cercetătorii care au dezvoltat-o speră că într-o zi toaleta „inteligentă” va face parte din dotarea băilor cât mai multor oameni. Toaleta se încadrează într-o categorie de dispozitive menite să monitorizeze starea de sănătate.

Din această categorie fac parte și ceasurile „inteligente” sau brățările de fitness. Dar această toaletă se deosebește de celelalte dispozitive prin faptul că are capacitatea de a identifica fiecare utilizator în parte folosind datele biometrice ale „amprentei anale”.

Sanjiv Gambhir
Profesorul Sanjiv Gambhir. Foto: Universitatea Stanford

„Știm că sună ciudat, dar amprenta anală a fiecărui om este unică. Conceptul nostru datează de peste 15 ani. Când le povesteam despre el, oamenii râdeau, pentru că li se părea interesant, dar și puțin ciudat”, a declarat profesorul Sanjiv Gambhir într-un comunicat de presă al Universității Stanford.

Ar putea detecta și monitoriza zece boli

Potrivit The Independent, spre deosebire de celelalte dispozitive de monitorizare a sănătății, toaleta „inteligentă” are un atu: nu trebuie înlăturată (precum dispozitivele de pe corp), pentru că toată lumea folosește toaleta, astfel că șansele de detectare a bolilor sunt mult mai mari.

Gambhir subliniază, însă, că toaleta nu trebuie văzută ca un înlocuitor al medicului sau al testelor medicale. Aparatul trimite automat datele extrase din orice eșantion către un sistem securizat, pe internet, unde acestea sunt stocate.

În viitor, sistemul ar putea fi integrat în sistemul informatic utilizat de medici, pentru ca aceștia să poată analiza datele culese și să decidă asupra măsurilor care trebuie luate.

Toaleta
Foto: Freepik

Toaleta „inteligentă” a fost deja testată pe 21 de persoane de-a lungul mai multor luni. Creatorii ei speră că va putea monitoriza până la zece afecțiuni, inclusiv diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Potrivit lui Gambhir, una dintre cele mai mari provocări va fi acceptarea ei de către utilizatori. Un sondaj efectuat pe 300 de utilizatori potențiali a relevat că 37% dintre respondenți erau „oarecum confortabili” cu ideea de a o folosi, în timp ce doar 15% au răspuns că sunt „foarte confortabili” cu această idee.

Reticența publicului este de înțeles. Probabil că ideea de a fi monitorizat video în cele mai intime momente va fi un tabu greu de depășit.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și despre scutecul „inteligent”, cu cip RFID, care te anunță când e umed. Apoi, descoperă mai multe despre tehnologia viitorului: 5 idei care ar putea schimba lumea în bine.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu