Titanozaurul – Cel mai mare animal care a existat vreodată pe Pământ

O specie de dinozaur nou-descoperită în Argentina îi obligă pe oamenii de știință să răspundă la câteva întrebări surprinzătoare.

Cum mănânci o grămadă enormă de mâncare în fiecare zi fără să petreci zile întregi mestecând? Cum pășești pe vârful picioarelor când ai lungimea a patru autobuze? Cum asiguri perpetuarea speciei când ai 70 de tone?

Răspunsurile la aceste trei întrebări sunt, probabil, dificil de găsit. Oamenii de știință și-au pus aceste întrebări neobișnuite după ce au descoperit cel mai mare sit cu dinozauri din timpurile noastre.

Descoperire întâmplătoare

titanozaur_03
Ceea ce părea o bucată de stâncă s-a dovedit a fi osul unui dinozaur uriaș. Foto: Elite Readers

În primăvara anului 2014, un fermier își căuta pe terenurile sale o oaie pierdută. Bordura stâncoasă lângă care și-a găsit oaia i s-a părut ciudată.

Fosilele de dinozaur nu sunt un lucru neobișnuit în această zonă, însă fragmentul depistat de fermier era uriaș – putea, oare, să fie într-adevăr vorba de un os?

Pentru a elucida misterul, bărbatul a apelat la oamenii de știință. După ce au cercetat ciudățenia, specialiștii au stabilit că era vorba de un os lung de 2.4 metri, care îi aparținuse unui dinozaur.

Astfel, ferma liniștită a argentinianului devenit cel mai important sit de excavare a fosilelor de dinozauri din ultima sută de ani.

După descoperire, o echipă internațională de biologi, artiști modelatori de la Hollywood, o echipă de filmare a BBC și câțiva paleontologi au muncit fără încetare, pentru a excava osemintele.

Au trăit acum peste 100 de milioane de ani

Echipa de cercetare a fost condusă de doctorul Diego Pol și colegii săi de la Muzeul de Paleontologie Egidio Feruglio, din Argentina.

Iar rezultatele celor 40.000 de ore de muncă asiduă sunt uimitoare. Echipa a descoperit că acest erbivor gigantic aparține unei specii nemaiîntâlnite.

titanozaur_04
Foto: The Vintage News

Este vorba despre cel mai mare dinozaur care a existat vreodată, pe lângă care ceilalți dinozauri păreau niște pitici.

Mai mult, echipa a descoperit că șapte astfel de animale au murit în același loc, în cel puțin trei ocazii diferite, cu aproximativ 101,6 milioane de ani în urmă.

Acest dinozaur nou aparține unui grup denumit sauropode, niște bestii cu gâtul lung și corpul masiv. Din acest grup de dinozauri erbivori de mari dimensiuni face parte o subgrupă, cea a „titanozaurilor”.

Uriașii care au populat Pământul

titanozaur_05
O reproducere computerizată a modului în care arătau titanozaurii. Foto: Odysey Traveller

După cum sugerează și numele, aceștia sunt adevărații uriași – cei care zguduiau, literalmente, pământul. Ei au apărut după extincția unor sauropode mai mici, cum ar fi diplodocidele și brachiosauridele, și s-au răspândit în lumea întreagă.

America de Sud este, în mod special, bogată în fosile de titanozauri și acolo au fost descoperiți adevărați giganți, precum Puertasaurus și Argentinosaurus.

Toți cei care au descoperit dinozauri giganți se luptă pentru titlul de „cel mai mare”. Deoarece există mai multe metode de a evalua mărimea, echipa trebuie să fie sigură de ceea ce a descoperit.

titanozaur_06
Celebrul naturalist David Attenborough, lângă osul unui dinozaur uriaș. Foto: PBS

Estimările de mărime pot varia în funcție de tehnica folosită și de cât de mult din schelet s-a recuperat. Estimările legate de cel mai mare dinozaur de până la descoperirea făcută în Argentina, Argentinosaurus, se bazează pe mai puțin de 20 de oase.

Pe de altă parte, estimările referitoare la dimensiunea Puertasaurus se bazează pe doar patru vertebre.

37 de metri și 70 de tone

În cazul acestui dinozaur nou, diferența este că s-a descoperit o mare parte din schelet: de la cele șapte exemplare au fost recuperate 223 de oase.

Astfel, Pol și echipa sa au putut folosi mai multe metode pentru a face o estimare realistă a mărimii. Rezultatele lor arată că acest dinozaur avea o lungime de 37 de metri și cântărea 70 de tone, ceea ce înseamnă că este cel mai mare animal care a existat vreodată.

titanozaur_07
Foto: Pinterest

Acești dinozauri își susțineau greutatea pe patru picioare ca niște coloane, special adaptate. Erau atât de mari, încât probabil că foloseau musculatura de la coapse și până la jumătatea cozii pentru a-și oferi un impuls atunci când se deplasau.

Mai mult, pentru a supraviețui presiunii cauzate de greutatea extremă, aceste animale aveau degete scurte la membrele din față. Astfel, pășeau pe niște cioturi în formă de potcoavă, iar niște „perne” uriașe de carne reduceau impactul fiecărui pas.

Cum au murit?

titanozaur_08
O replică a unui titanozaur, expusă la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Foto: Pinterest

Aceste exemplare cântăreau cât 15 elefanți africani. Deși este clar că este vorba de o specie aparte, ea nu a primit încă un nume. De asemenea, încă nu putem explica motivul pentru care șapte astfel de animale au fost descoperite în același loc.

Însă, cei aproximativ 80 de dinți de animal carnivor găsiți aici, aparținând unui prădător necunoscut, sugerează faptul că acești uriași au fost uciși.

O replică în mărime naturală a scheletului a fost inaugurată la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Această descoperire va inspira noi generații de pasionați de dinozauri și va oferi un subiect pentru dezbaterile științifice pentru mulți ani de acum încolo.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu