Timothy Treadwell și-a dedicat viața urșilor. Până când l-au mâncat…

Suntem specia dominantă pe Pământ și uneori, prin acțiunile noastre, ajungem să distrugem natura. Totuși, unii dintre noi și-au dat seama de importanța mediului înconjurător și și-au dedicat viața studierii și conservării speciilor.

Dar au existat întotdeauna oameni care au forțat granița relației dintre om și animal, iar acest lucru le-a fost fatal. De exemplu, Roy Horn și Montecore, tigrul alb care l-a sfârtecat pe scenă.

Sau fotograful Bruno Zehnder, care a murit înghețat în timp ce trăia printre pinguinii din Antarctica. Sau Steve Irwin, ucis de o pisică de mare pe care o filma pentru un documentar.

În film, Timothy Treadwell pare a avea o premoniție: „Dacă cedez, ursul mă va decapita, mă va rupe în bucățele…”

Omul Grizzly și viața în sălbăticie

Urșii sunt la ei acasă, iar Timothy Treadwell este printre ei

Timothy Treadwell era cunoscut drept „Omul Grizzly”. Mai mult ca orice, pe Timothy îl entuziasmau urșii și a făcut tot posibilul să se apropie de ei.

Din dorința de a-i studia și de a atrage atenția lumii asupra urșilor, Treadwell a început să realizeze o serie de filme documentare. Vedetele acestor filme erau urșii Grizzly din Parcul Național Katmai, din Alaska.

Pentru a fi aproape de animale, la sfârșitul anilor ’80, Treadwell a început să-și petreacă verile în Alaska. Acolo a petrecut 13 veri la rând, pe Coasta Katmai și în apropierea Golfurilor Halo și Kalifa, urmărind îndeaproape viața urșilor.

În timpul șederii în sălbăticie, Treadwell a reușit să se apropie foarte mult de aceste animale și să filmeze interacțiunea cu ele. Unele dintre filmări îl surprind când atingând urșii și chiar jucându-se cu puii lor.

Timothy spunea că are mereu grijă și că între el și animale se dezvolta un sentiment de încredere și respect reciproc. Însă mulți oameni aveau altă opinie.

Stai prea aproape de urși!

De-a lungul celor 13 veri, Timothy Treadwell și-a câștigat celebritatea. Însă paznicii din Parcul Național și Serviciul Național al Parcurilor l-au avertizat că relația sa cu urșii va deveni în mod inevitabil letală.

Urșii erau enormi, cântărind până la 450 de kilograme, iar atunci când se ridicau în două labe erau mai înalți decât un om. Mai mult, paznicii Parcului erau de părere că Timothy se amesteca în ordinea naturală a ecosistemului.

O imagine obișnuită din viața cercetătorului Timothy Treadwell: Omul Grizzly și un urs în fundal

În 1998, după ce Treadwell a încălcat regula și a adus mâncare în cort, paznicii au decis să intervină. L-au somat pe realizator de mai multe ori, dar fără succes.

Deși i-au impus să își mute tabăra o dată la cinci zile, pentru ca urșii să nu devină prea obișnuiți cu prezența oamenilor, Treadwell nu s-a supus. Și-a continuat munca la fel ca înainte, interacționând cu animalele. După câțiva ani, insistența lui nesăbuită avea să-i aducă îngrozitorul sfârșit.

Un sfârșit groaznic

Un urs Grizzly alături de un om de statură medie

În octombrie 2003, Timothy Treadwell și prietena sa, Amie Huguenard, se aflau încă în Parcul Național Katmai. Sezonul trecuse deja, iar Treadwell depășise ziua în care părăsea an de an Parcul.

De data aceasta, se hotărâse să stea mai mult. Scopul șederii prelungite era să găsească o femelă de urs, care era unul dintre exemplarele sale preferate.

Prietenii și familia lui au mărturisit că, la acea vreme, Timothy se retrăsese din lumea civilizată. Chiar el recunoștea că se simțea mai confortabil în natură, cu urșii, decât printre oameni.

Timothy știa că în octombrie urșii adună mâncare pentru perioada de iarnă, acumulează grăsime și devin mai agresivi. Totuși, ignorând pericolul, el a campat într-o zonă cutreierată de animale.

Neavând voie să aducă arme în Parcul Național, singura armă a bărbatului era un spray cu care să țină urșii la distanță. În după-amiaza zilei de 5 octombrie, Treadwell și Huguenard au vorbit cu un coleg din Malibu, folosind o linie telefonică prin satelit.

Pilotul a descoperit cadavrele

Și vulpile s-au apropiat prea mult de Timothy Treadwell

24 de ore mai târziu, amândoi au fost găsiți morți, sfâșiați de urs. Rămășițele lui Timothy Treadwell și ale lui Amy Huguenard au fost descoperite de pilotul elicopterului care-i transporta de obicei.

La început, tabăra celor doi părea abandonată. Apoi, pilotul a observat ursul, care dădea târcoale zonei ca și cum și-ar fi păzit prada. Bărbatul a alertat rapid paznicii Parcului, care au venit și au investigat zona. Au găsit repede rămășițele pământești ale celor doi.

Capul mutilat al lui Treadwell, o parte din șira spinării și antebrațul drept au fost recuperate de la mică distanță de tabără. Ceasul lui era atașat de mână și încă mai funcționa.

Rămășițele lui Huguenard au fost găsite îngropate parțial sub o movilă de crengi și pământ, lângă corturile sfâșiate. Paznicii Parcului au fost nevoiți să ucidă ursul, deoarece animalul a încercat să-i atace în timp ce recuperau rămășițele victimelor.

Primii oameni mâncați din istoria parcului

Timothy Treadwell alături de prietena sa

Un urs mai tânăr a fost, de asemenea, ucis, după ce a atacat echipa care căuta cadavrele. Necropsia făcută pe ursul mai mare a arătat că acesta avea în stomac bucăți de corp omenesc.

Astfel au fost confirmate temerile paznicilor: Timothy Treadwell și prietena lui fuseseră mâncați de urși. În cei 85 de ani de existență a Parcului, acestea au fost primele morți cunoscute cauzate de marile animale.

Însă cea mai oribilă parte a întregii întâmplări a fost descoperită după ce cadavrele au fost luate. Când cadavrele erau duse la morgă, paznicii au percheziționat corturile și hainele cuplului.

Într-unul dintre corturile sfâșiate se afla o cameră video, care avea înăuntru o casetă cu durata de șase minute. La început, caseta a părut goală.

Însă lucrurile nu stăteau așa. Filmul de pe casetă era doar o imagine neagră (rezultat al faptului că aparatul de filmat se aflase într-un sac sau fiindcă capacul fusese pus pe lentilă).

Cele șase minute de groază absolută

Timothy Treadwell 5_compressed
Timothy Treadwell răsfoiește o carte despre urșii din Alaska. În fundal, un urs Grizzly

Însă înregistrarea audio era cât se poate de clară. Preț de șase minute oribile, camera surprinsese sfârșitul vieților lui Huguenard și Treadwell.

Urletele lor fuseseră înregistrate, pe măsură ce erau sfâșiați de urs. Înregistrarea audio indică faptul că aparatul de filmat fusese pornit cu câteva secunde înainte de atac și că Treadwell fusese atacat primul.

În acest timp, Amie Huguenard încerca să alunge ursul. Înregistrarea audio ia sfârșit odată cu urletele îngrozite ale lui Huguenard, care își aștepta moartea. Înregistrarea s-a oprit după șase minute, când caseta s-a terminat.

Înregistrările de pe internet sunt false

Videoclipul anterior a fost înregistrat de Timothy Treadwell cu câteva zile înainte de moartea sa.

După ce paznicii au preluat caseta, au refuzat să o dea mai departe. Caseta nu a fost niciodată difuzată public și mai mulți realizatori de film au încercat în zadar să pună mâna pe ea.

Potrivit celor care au auzit înregistrarea de pe casetă, țipetele de groază lasă o impresie înfiorătoare. Chiar și așa, pe internet au apărut mai multe pretinse „înregistrări audio cu moartea Omului Grizzly”. Toate sunt contrafăcute.

După moartea lui Treadwell, paznicii parcului au declarat că, deși este vorba de un incident rar, nu trebuie uitat faptul că urșii sunt, totuși, animale.

Linia de demarcație dintre om și animal trebuie să fie cât se poate de clară. Întotdeauna.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Timothy Treadwell și-a dedicat viața urșilor. Până când l-au mâncat…”

  1. Să înțeleg că dacă o petardă bubuie lângă un animal sălbatic, acesta va mai sta o secundă să vadă despre ce este vorba, nu ar rupe-o la fugă instant. Să nu ai petarde la tine într-o zonă cu animale sălbatice, denotă că ești prost. Cum la fel de proști sunt și românii care știu că vin urșii sau mistreții peste ei, și ei se vaită, în loc să-și facă rezerve de petarde de sărbători.

    Răspunde

Lasă un comentariu