La Timișoara a fost descoperit un mormânt din perioada ciumei din secolul XVIII

Arheologii de la Universitatea de Vest din Timișoara au descoperit în orașul de pe Bega un mormânt colectiv din perioada epidemiei de ciumă din Transilvania (anii 1737-1740). Printre oseminte au fost găsite și bile de plumb, indicii ale unei execuții prin împușcare.

Într-o postare publicată pe Facebook, responsabilul științific, arheologul Andrei Stavilă, afirmă că nu este pentru prima dată când locuitorii Timișoarei experimentează consecințele nefaste ale unei epidemii.

Foto: Arheologia Banatului / Facebook

„Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abătut frecvent asupra orașului, atât în perioada stăpânirii otomane (1552-1716), dar şi ulterior, în timpul celei habsburgice (1716-1860). Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe șantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria orașului”, afirmă Stăvilă.

În sprijinul acestei concluzii, arheologul menționează mai multe elemente, printre care:

  • numărul mare al defuncților aflați în același mormânt (șase adulți și un copil);
  • crucea dublă şi pandantivul (găsite la gâtul copilului) vin să completeze, în acest sens, povestea complexului arheologic.
Foto: Arheologia Banatului / Facebook

Crucea se aseamănă, prin formă, cu cea de Lorena. Pandantivul, în schimb, ilustrează sfinți ai Ordinului Franciscan Terțiar: Sfânta Delphina și Sfântul Elzear.

Arheologul precizează că acești sfinți au făcut parte din singurul cuplu franciscan beatificat formal, fiind patroni ai tinerilor căsătoriți, ai săracilor și ai leproșilor, un detaliu important în fundamentarea teoriei că aici au fost îngropați oameni bolnavi.

Alte elemente surprinzătoare descoperite printre osemintele din Timișoara sunt câteva bilele de flintă, semn că oamenii îngropați aici au fost împușcați.

Bilele de plumb (proiectilele) au fost descoperite în zona toracică a adulților. Foto: Arheologia Banatului / Facebook

„Să fi fost ei împușcați? Cu siguranță, dar de ce? Care să fi fost vina copilului? Formau cei șapte o familie? Care a fost contextul dispariției lor? În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparțină unor coloniști, chiar din regiunea Lorena.

Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii rămase multă vreme în memoria colectivă și de-a pururi în scripte, anume ciuma care a bântuit Timișoara între 1737-1740”, precizează arheologul.

Potrivit lui Stavilă, în aceste circumstanțe, este posibil ca plumbii să le fi curmat suferința sau să le fi fost pedeapsă pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități în vreme de epidemie.


În continuarea acestui articol, îți recomandăm să citești Istoria sinistră a doctorilor care luptau cu ciuma bubonică. Apoi, te invităm să afli mai multe detalii despre o descoperire care pune într-o altă lumină dispariția culturii Cucuteni: Au fost acești oameni decimați de ciumă?

Ca să știi mai mult

Considerată cea mai bine documentată cronică a unei mari epidemii, cartea descriere ororile Marii Ciume din anii 1665-1666, o catastrofă care a ucis 25% din populația Londrei, circa 100.000 de oameni. Pentru scrierea acestei capodopere, Defoe s-a folosit de sursele scrise ale epocii sale, cu abilitate de jurnalist și mult talent literar.

Comandă cartea „Jurnal din anul ciumei” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>