Țigările ar putea fi folosite pentru a crea un combustibil biodegradabil

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Kaunas din Lituania explorează potențialul utilizării deșeurilor de țigări ca sursă de biodiesel. Biodieselul, obținut din ulei vegetal sau grăsime animală, este un combustibil mai curat decât motorina tradițională din petrol.

Este biodegradabil și netoxic, dar costul ridicat de producție și potențialul de poluare în funcție de sursa de biomasă au limitat utilizarea sa pe scară largă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, prin adăugarea unui compus numit triacetină, pot aborda ambele provocări.

Triacetina este produsă de obicei pe cale chimică, ceea ce generează deșeuri și reziduuri toxice. Cu toate acestea, mucurile de țigară sunt bogate în acest compus, deoarece triacetina este folosită ca plastifiant în filtrul de țigară.

Pentru a extrage triacetina din deșeurile de țigări, cercetătorii au efectuat experimente folosind un proces numit piroliză, care descompune termic deșeurile. Cea mai mare cantitate de triacetină (43%) a fost sintetizată la o temperatură de 750°C.

Deșeurile de țigări sunt abundente, în fiecare an fiind cumpărate la nivel mondial aproximativ 6,5 trilioane de țigări. Deșeurile conțin substanțe chimice toxice, substanțe cancerigene, fibre microplastice și elemente radioactive.

Cercetătorii consideră că deșeurile de țigări reprezintă o sursă valoroasă de materii prime și energie datorită structurii lor unice și ușurinței cu care pot fi colectate.

Studiile anterioare s-au axat pe reciclarea deșeurilor de țigări pentru a extrage materii prime, însă cercetătorii lituanieni au adoptat o abordare diferită, tratând mucurile de țigări ca pe un amestec, în loc să separe componentele.

După ce au efectuat experimente de piroliză la diferite temperaturi, aceștia au reușit să extragă petrol, cărbune și gaz din deșeuri. S-a constatat că uleiul era bogat în triacetină, care poate fi adăugată la biodiesel pentru a reduce costurile.

Cercetătorii consideră că această tehnologie are un potențial mare de extindere și de integrare într-un sistem de economie circulară. Pentru a face acest lucru, trebuie să existe un sistem de colectare a deșeurilor și o strategie de reciclare.

Sistemele de colectare a mucurilor de țigară, cum ar fi coșurile de gunoi metalice și scrumierele, sunt deja utilizate pe scară largă pentru colectarea separată a deșeurilor. Cercetătorii propun utilizarea unui tratament de piroliză la 750°C pentru a transforma deșeurile în cărbune, gaz și petrol.

Produsele gazoase pot fi utilizate pentru producerea de energie electrică, în timp ce cărbunele poate fi folosit ca absorbant, iar uleiul poate fi adăugat la biocombustibili. Pe lângă biodiesel, cercetătorii explorează și alte utilizări potențiale pentru deșeurile de țigări.

Descoperirile lor au fost publicate în Journal of Analytical and Applied Pyrolysis.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu