În perioada de glorie a spectacolelor de curiozități de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, oamenii cu abilități extraordinare sau cu diverse diformități erau plimbați dintr-un oraș în altul, spre încântarea mulțimilor de curioși.
Însă, cu câteva secole înainte de apariția acestui fenomen de masă, un bărbat pe nume Thomas Schweicker uimea lumea devenind maestru caligraf, în pofida faptului că se născuse fără mâini.
Thomas Schweicker se descurca de unul singur
Thomas Schweicker s-a născut în Schwäbisch Hall, pe teritoriul de azi al Germaniei, la 21 decembrie 1540. Tatăl său, Hans, era brutar. În paralel, a ocupat și funcția de consilier orășenesc, iar mai târziu a activat ca judecător.
Schweicker mai avea patru frați și trei surori. S-a născut fără brațe, probabil din cauza sindromului de bandă amniotică, un defect de naștere grav care apare atunci când benzi fibroase din sacul amniotic se înfășoară în jurul fătului, provocându-i leziuni.
Cauza medicală a dizabilității sale congenitale era necunoscută la acea vreme, motiv pentru care, în primii lui ani de viață, oamenii din oraș puneau malformația pe seama necuratului.
Însă, treptat, au început să îl accepte în rândul lor. Acest lucru s-a datorat în special faptului că, deși s-a născut cu un handicap grav, băiatul a învățat nu doar să realizeze singur activități zilnice precum spălatul și îmbrăcatul, ci și să scrie, folosindu-se de picioare.
Văzând că Schweicker avea o minte ascuțită și se putea descurca singur, părinții l-au încurajat să își dezvolte abilitățile intelectuale.
La vârsta de șapte ani, a început să meargă la școală, iar la vârsta de 12 ani a fost înscris la școala latină din Schwäbisch Hall.
Schweicker avea un talent deosebit pentru pictură și caligrafie și a devenit în scurt timp expert în redactarea de documente elaborate. La școala latină avea propria lui masă cu sertar cu cheie, unde își păstra uneltele de scris.
În plus față de educația formală, Thomas Schweicker, autodidact, a studiat teologia, istoria și literatura cu mare entuziasm.
Caligraful care scria cu picioarele a devenit celebru
Și-a dezvoltat abilitățile de caligraf într-o asemenea măsură, încât nu numai că și-a putut câștiga existența de pe urma lor, dar a devenit și o celebritate. Vestea talentului și a tehnicii sale neobișnuite s-a răspândit rapid în întreaga țară.
Mulți vizitatori veneau la Schwäbisch Hall pentru a-l urmări cum lucrează și pentru a-i cumpăra creațiile, iar imaginile care îl reprezentau pe Schweicker aplecat asupra documentelor și scriind cu picioarele au apărut în numeroase publicații din acea vreme.
În timp, Thomas Schweicker a devenit atât de faimos, încât în 1570 a fost primit de regele Maximilian al II-lea al Bavariei, precum și de principele elector August de Saxonia, pe care i-a impresionat cu munca sa.
În 1584, a fost invitat la Heidelberg, unde făcea demonstrații în fața publicului. Thomas Schweicker a rămas la Heidelberg până în 1598, lucrând în principal ca pictor.
Cu toate acestea, mare parte din viața caligrafului a rămas o enigmă. Nu există documente istorice care să detalieze anii petrecuți la Heidelberg sau evenimente din viața sa personală.
Ce se știe este că, la începutului lunii octombrie 1602 caligraful s-a îmbolnăvit, iar câteva zile mai târziu, în primele ore ale dimineții de 7 octombrie, a încetat din viață, necăsătorit și fără copii.
A fost îngropat în Biserica Sfântul Mihail din Schwäbisch Hall, unde există și astăzi o piatră funerară care îl comemorează.