A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple elocvente

Mai toți elevii sunt învățați de la o vârstă fragedă că Thomas Edison a fost unul dintre cei mai mari inventatori care au trăit vreodată. Și nu se poate nega că a creat unele dintre cele mai spectaculoase tehnologii sau că a înregistrat peste 1.000 de brevete pentru invențiile sale.

Dar realitatea este că Thomas Edison ar fi făcut orice ca să fie creditat cu invențiile și creativitatea altora.

Trei exemple de invenții furate de Thomas Edison

A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Thomas Edison. Foto: Shutterstock / Fine Art America

Edison este creditat cu inventarea fluoroscopului, care a făcut pentru prima oară posibile analizele cu raze X. Bineînțeles, razele X au fost un uriaș pas înainte pentru știința medicală, iar vânzarea acestor dispozitive i-a sporit considerabil averea lui Edison.

Problema este că adevăratul inventator al unui dispozitiv cu ajutorul căruia se pot vedea oasele unui om a fost un savant german pe nume Wilhelm Röntgen, care a făcut o fotografie cu raze X mâinii soției sale cu câțiva ani înainte de apariția fluoroscopului lui Edison.

Edison nu a recunoscut niciodată acest lucru și și-a umflat contul bancar pe baza invenției lui Röntgen. Un alt concept pentru care este creditat Edison este înregistrarea glasului uman și a altor forme de sunet.

A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Wilhelm Röntgen și prima radiografie din istorie (mâna soției sale). Foto: Wikimedia

Francezul Edouard-Leon Scott de Martinville, tipograf și librar, a creat fonoautograful cu mai bine de 15 ani înainte ca Edison să „inventeze” fonograful în 1877. Bineînțeles, Edison nu l-a pomenit pe de Martinville când a lansat pe piață noul său dispozitiv.

A făcut o mulțime de bani după ce a piratat filmul lui Melies

Cea mai sinistră poveste legată de Edison are de-a face cu istoria timpurie a cinematografiei. Thomas Edison este considerat de mulți părintele filmului, dar se poate susține cu argumente că Louis Le Prince, inventator francez, a inventat filmul înaintea lui Edison.

Cel care avea să primească brevetul pentru această tehnologie urma să devină foarte bogat. În 1890, Le Prince a întreprins o călătorie pentru a-și breveta invenția în Anglia, după care urma să navigheze spre America pentru a-și expune invenția și pentru a o breveta și peste ocean.

A furat Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Un cadru din filmul din 1902 al lui Georges Melies. Foto: Wikimedia

A luat trenul la 13 septembrie 1890, după care nu a mai fost văzut niciodată. Bagajul său a dispărut și el, iar familia Le Prince a continuat eforturile de obținere a brevetului.

Însă, în 1892, în timp ce depunea mărturie în cadrul unui proces de brevetare îndreptat împotriva lui Edison, fiul lui Le Prince a fost împușcat de un atacator necunoscut. Crima nu a fost elucidată niciodată.

Poate că Thomas Edison nu are niciun amestec în cazurile Le Prince – dispariția inventatorului și asasinarea fiului acestuia -, dar nu există nicio urmă de îndoială că afacerile sale erau cel puțin dubioase.

O anecdotă spune că, după ce capodopera „Călătoria spre Lună” a lui Georges Melies a repurtat un succes imens în Londra, Edison a obținut o copie de la un proprietar de cinematograf.

Apoi, a copiat filmul l-a luat cu el în America. A difuzat în SUA filmul piratat în Londra și a câștigat sume uriașe, chiar dacă Melies nu a primit niciun ban de pe urma acestor proiecții.

Când, în cele din urmă, Melies a ajuns în SUA – cu mari cheltuieli personale – ca să arate și publicului american filmul, pelicula fusese deja văzută de toată lumea. Astfel, Melies a suferit pierderi financiare uriașe, care au contribuit în mod direct la falimentul său.

Este indiscutabil că Edison a fost un om strălucit și că unele dintre cele peste 1.000 de invenții ale sale au avut un mare impact asupra lumii. Însă acest om a fost departe de a fi fost vreun „sfânt al științei”, așa cum am fost învățați să credem.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple elocvente”

  1. Nici nu ma mira macar 1%. Imi aduc aminte cum la tratat pe Dl.Tesla, un om de stiinta adevarat si cum i-a furat 50.000$ pe care i le-a promis, punand asta pe seama ”umorului american”. Asa o scursura mai greu intalnesti, un adevarat capitalist. Nu a contribuit cu mare lucru in stiinta ce-i drept. Prea putine i-au fost inventiile. A ramas in istorie din pacate in detrimentul celor mai importanti oameni de stiinta. Pana si Elihu Thomson este mai putin cunoscut decat individul asta. O conspiratie ce-i drept.

    Răspunde

Lasă un comentariu