A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple elocvente

Mai toți elevii sunt învățați de la o vârstă fragedă că Thomas Edison a fost unul dintre cei mai mari inventatori care au trăit vreodată. Și nu se poate nega că a creat unele dintre cele mai spectaculoase tehnologii și că a înregistrat peste 1.000 de brevete pentru invențiile sale.

Dar realitatea este că Thomas Edison ar fi făcut orice ca să fie creditat cu invențiile și creativitatea altora.

Trei exemple de invenții furate de Thomas Edison

A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Thomas Edison

Edison este creditat cu inventarea fluoroscopului, care a făcut pentru prima oară posibile analizele cu raze X. Bineînțeles, razele X au fost un uriaș pas înainte pentru știința medicală și distribuirea acestor dispozitive i-a sporit considerabil averea lui Edison.

Problema este că adevăratul inventator al unui dispozitiv cu ajutorul căruia se pot vedea oasele unui om a fost un savant german pe nume Wilhelm Rontgen, care a făcut o fotografie cu raze X mâinii soției sale cu câțiva ani înainte de apariția fluoroscopului lui Edison.

Edison nu a recunoscut niciodată acest lucru și și-a umflat contul bancar pe baza invenției lui Rontgen. Un alt concept pus pe seama lui Edison este inventarea unor dispozitive pentru înregistrarea glasului uman și a altor forme de sunet.

Un tipograf și librar francez, pe nume Edouard-Leon Scott de Martinville a creat „fonoautograful” său cu mai mult de 15 ani înainte ca Edison să „inventeze” fonograful în 1877. Bineînțeles, Edison nu l-a pomenit pe de Martinville când a scos pe piață noul său dispozitiv.

A făcut o mulțime de bani după ce a piratat filmul lui Melies

A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Wilhel Rontgen și prima radiografie din istorie (mâna soției sale, în dreapta)

Citește și 5 invenții vizionare ale lui Nikola Tesla, mult prea avansate pentru epoca sa

Cea mai sinistră poveste legată de Edison are de-a face cu istoria timpurie a cinematografiei. Thomas Edison este larg privit ca fiind părintele filmului, dar se poate susține cu argumente că Louis Le Prince, un inventator francez, a inventat filmul înaintea lui Edison.

Cel care avea să primească brevetul pentru această tehnologie avea să devină foarte bogat. În 1890, Le Prince a întreprins o călătorie pentru a-și patenta invenția în Anglia, după care urma să navigheze spre America pentru a-și expune invenția și pentru a o înregistra.

S-a urcat pe tren pe 13 septembrie 1890 și nu a mai fost văzut niciodată. Bagajul său a dispărut și el, iar familia sa a continuat eforturile de obținere a brevetului.

Din nefericire, în 1892, în timp ce fiul lui Le Prince depunea mărturie în cadrul unui proces de brevetare îndreptat împotriva lui Edison, urmașul inventatorului a fost împușcat de un atacator necunoscut. Crima nu a fost elucidată niciodată.

A furat Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple
Un cadru din filmul din 1902 al lui Georges Melies

Poate că Thomas Edison nu are niciun amestec în cazurile Le Prince, dar nu există nicio urmă de îndoială că afacerile sale erau cel puțin dubioase. O poveste spune că, după ce capodopera „Călătoria spre Lună” a lui Georges Melies a înregistrat un succes imens în Londra, Edison a obținut o copie de la un proprietar dubios de cinema.

Apoi, Edison a făcut mai multe copii ale filmului, pe care le-a luat cu el în America. A difuzat filmul piratat în SUA și a câștigat sume uriașe, chiar dacă Melies nu a primit niciun ban de pe urma acestor proiectări ale filmului său.

Când, în cele din urmă, Melies a ajuns în SUA ca să arate filmul, cu mari cheltuieli personale, pelicula fusese deja văzută de toată lumea. Astfel, Melies a suferit pierderi financiare uriașe, care probabil că au contribuit în mod direct la falimentul său.

Este indiscutabil faptul că Edison a fost un om strălucit și unele dintre cele peste 1.000 de invenții ale sale au avut un mare impact asupra vieților noastre. Însă acest om a fost departe de a fi fost vreun „sfânt al științei”, așa cum am fost învățați să credem.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „A furat Thomas Edison invențiile altora? Da! Iată trei exemple elocvente”

  1. Nici nu ma mira macar 1%. Imi aduc aminte cum la tratat pe Dl.Tesla, un om de stiinta adevarat si cum i-a furat 50.000$ pe care i le-a promis, punand asta pe seama ”umorului american”. Asa o scursura mai greu intalnesti, un adevarat capitalist. Nu a contribuit cu mare lucru in stiinta ce-i drept. Prea putine i-au fost inventiile. A ramas in istorie din pacate in detrimentul celor mai importanti oameni de stiinta. Pana si Elihu Thomson este mai putin cunoscut decat individul asta. O conspiratie ce-i drept.

    Răspunde

Lasă un comentariu