Thilafushi, insula gunoaielor de lângă paradisul din Maldive

Uimitoarele insule tropicale Maldive, situate în Oceanul Indian, la sud-vest de India, sunt celebre pentru plajele lor fermecătoare și apele turcoaz care le înconjoară. Milioane de turiști vizitează insulele anual, dar foarte puțini sunt conștienți de latura murdară a acestui loc paradiziac.

La doar câțiva kilometri vest de Male, capitala Maldivelor și una dintre insulele cele mai dens populate de pe pământ, se află insula Thilafushi, groapa de gunoi a arhipelagului.

Din lagună virgină în groapă de gunoi

Insula Thilafushi
Foto: Wikimedia

Dar Thilafushi nu a fost întotdeauna o insulă de gunoi. De fapt, Thilafushi nu a fost nici măcar o insulă.

Inițial, Thilafushi era o lagună neatinsă de mâna omului. Dar în decembrie 1991 autoritățile din Maldive au luat decizia de a folosi laguna ca depozit de deșeuri, pentru a rezolva problema tot mai stringentă a gunoiului produs de industria turismului.

În consecință, gunoiul a început să fie depozitat în Thilafushi, astăzi supranumită „Insula Gunoiului”. În nisip au fost săpate gropi uriașe, în care au fost aruncate deșeurile din Male și de pe alte insule locuite din Maldive.

Insula Thilafushi 03
Foto: Pinterest

Apoi, fiecare astfel de groapă a fost acoperită cu un strat de resturi de materiale de construcții și nivelată cu nisip alb.

Pe măsură ce suprafața Thilafushi a început să crească, guvernul a început să închirieze terenuri unor companii care activau în domeniile construirii de ambarcațiuni, ambalării cimentului, îmbutelierii gazului metan și depozitării.

Insula crește cu un metru pătrat pe zi

Thilafushi
Unul dintre imigranții din Bangladesh care trăiesc pe Thilafushi. Foto: Charlie Mahoney/Corbis

Astăzi, pe Thilafushi funcționează peste 30 de fabrici. În timp, pe insulă au fost construite o moschee și locuințe pentru cei aproximativ 150 de emigranți din Bangladesh, care caută prin cele 330 de tone de deșeuri care ajung aici zilnic, potrivit The Guardian.

Aici sunt depozitate cantități atât de mari de deșeuri, încât insula crește cu un metru pătrat în fiecare zi.

Câteodată, deșeurile sunt luate de valuri și ajung în ocean. Sunt purtate de curenți pe plajele de pe insula Male și poluează multe locuri de scufundare din regiune.

De asemenea, ecologiștii îi acuză pe cei care transportă deșeurile că le aruncă direct în lagună, neavând răbdare să realizeze procesul de descărcare, care poate dura până la șapte ore.

Insula Thilafushi 04
Foto: Charismatic Planet

Nivelul poluării în zonă a crescut atât de mult, încât în 2011 municipalitatea de pe insula Male a semnat un contract cu o companie indiană pentru a reabilita insula și pentru a rezolva problema deșeurilor.

Cu toate acestea, măsurile nu au mai fost implementate din cauza birocrației și a ingerințelor politice, iar contractul a fost anulat.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu