Thereminul, instrumentul muzical la care cânți fără să-l atingi, preferatul lui Lenin

Apărut în urma unui accident, thereminul, unul dintre cele mai bizare instrumente muzicale, a fost folosit pentru a răspândi în lume simfonia preferată lui Lenin: propaganda comunistă.

Thereminul este, probabil, cel mai straniu instrument muzical construit vreodată. Nu are clape sau corzi, ci doar două bare de metal pe care nici măcar nu trebuie să le atingi.

Tot ce trebuie să faci este să îți miști mâinile în aer în jurul dispozitivului și un sunet ce pare a fi o voce stranie și tremurătoare, asemănătoare cu a unei soliste de operă, radiază din instrument.

Thereminul a apărut mulțumită unui accident. În 1919, tânărul fizician rus Leon Sergheievici Termen sau Leon Theremin, după cum este cunoscut în Occident, lucra la un oscilator de frecvență înaltă pe care îl construia pentru a măsura constanta dielectrică a gazelor, potrivit Wikipedia.

Când Termen a decis să adauge un circuit audio dispozitivului ca să emită un ton audibil atunci când realiza o citire, a descoperit că mașina nu doar că reacționa la constanta dielectrică a gazelor, ci și la oamenii care se aflau în jurul ei.

Schimbând poziția mâinilor în timp ce se mișca în jurul dispozitivului, Termen a descoperit că putea să determine mașina să emită zgomote ciudate.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Când Termen și-a chemat colegii ca să le demonstreze această descoperire neobișnuită, și-a dat seama că avea în fața lui un nou instrument.

Până anul următor, Termen stăpânea instrumentul destul de bine ca să ofere un concert. Inițial, a numit instrumentul „eterofon”. Mai târziu, a devenit cunoscut drept „termenvox” în Uniunea Sovietică și ca „theremin” în SUA.

De obicei, thereminul este alcătuit dintr-o cutie prevăzută cu două antene de metal – una verticală și una orizontală. Muzicianul stă în fața instrumentului și își mișcă mâinile în proximitatea celor două antene, schimbând câmpurile electromagnetice generate de antene.

Semnalele electrice produse de antene sunt apoi amplificate și transmise printr-o boxă. Antenele sunt astfel pregătite încât antena verticală controlează înălțimea, iar cea orizontală, volumul, conform BBC.

Propaganda, muzica preferată a lui Lenin

Când mâna se apropie de antene, înălțimea (sau volumul) crește. Când mâna se îndepărtează de antene, înălțimea (sau volumul) scade. Făcând mișcări scurte și rapide cu mâinile, un instrumentist expert poate să genereze o muzică plină de suflet.

După o întâlnire cu Vladimir Lenin, care era atunci secretarul general al noului guvern bolșevic al Rusiei, Termen a fost trimis prin Rusia ca să își arate instrumentul și să promoveze electrificarea țării.

Leon Theremin. Foto: Wikimedia

Mulțimile s-au adunat să vadă și să audă minunea. Apoi, Lenin l-a trimis pe Termen într-un turneu în Europa și USA pentru a expune tehnologia rusă și spectacolele lui Termen au fost larg admirate, potrivit Amusing Planet.

„Thereminul a atras mulțimi uriașe, fiindcă era fascinant să vezi un om care stătea în fața unei cutii mici de lemn cu două antene de metal și producea aceste sunete asemănătoare cu vocea unei soprane doar prin mișcarea mâinilor prin aer. Instrumentul era considerat magic la acea vreme”, explică Albert Glinsky, autorul cărții „Theremin: Muzică eterică și spionaj”.

În cele din urmă, Termen a semnat un contract cu CRA (Corporația Radiourilor din America) pentru a fabrica acest dispozitiv la scară comercială.

CRA l-a promovat drept „cel mai facil instrument”, dar s-a dovedit că nu era deloc ușor să cânți la theremin. Cum instrumentul nu avea clape și era lipsit de puncte vizuale de referință, era nevoie de ani întregi de practică pentru a stăpâni instrumentul.

Nu este surprinzător că CRA a reușit să vândă mai puțin de 500 de instrumente și întreaga afacere a fost un dezastru financiar.

Fără ca admiratorii săi să știe, Termen ducea o viață dublă în SUA. Era spion KGB. CAR era producătorul de electronice de ultimă tehnologie din SUA și asocierea lui Termen cu CAR, precum și cu firme precum General Electric, Westinghouse și companii de aviație i-a permis să afle mai multe despre ultimele lor descoperiri. Firește, a trimis toate aceste informații în Uniunea Sovietică.

De asemenea, Termen conducea propriile-i companii, care erau o acoperire pentru acte de spionaj. Termen a dezvoltat un prototip de baterie automată și un instrument care reacționa la mișcările dansatorului, sisteme de alarmă și un deschizător electric de uși.

Însă niciuna dintre invențiile sale nu i-a adus succesul comercial, și Termen a sfârșit îndatorat. În 1938, când s-a însurat cu o tânără balerină de culoare, Lavinia Williams, sponsorii lui i-au retras sprijinul, accentuându-i problemele financiare.

Vladimir Ilici Lenin a sesizat imediat valoarea propagandistică a instrumentului lui Theremin. Foto: Wikimedia

Cu finanțele și viața socială la pământ, Termen a zburat înapoi în Uniunea Sovietică, părăsindu-și soția. Plecarea lui bruscă a dat naștere la controverse și mulți suspectau că fusese răpit de KGB.

Surprinzător, în timpul îndelungatei absențe a lui Termen din Occident, influența invenției lui a crescut. Compozitorii de la Hollywood au început să adopte thereminul pentru a crea fundaluri atmosferice pentru thriller-urile psihologice și pentru filmele SF.

Între timp, în Uniunea Sovietică, Termen fusese arestat și acuzat pe nedrept că era contrarevoluționar, pentru care a primit o sentință de opt ani de închisoare.

A fost trimis în Gulag, în Siberia, unde a fost pus la muncă într-un laborator secret unde a creat un dispozitiv de ascultare incredibil de avansat, care a fost folosit cu succes pentru a spiona ambasadele britanică, franceză și americană din Moscova.

În Gulag, Theremin avea să pună la punct o nouă invenție revoluționară – un dispozitiv prin care sovieticii l-au ascultat în secret timp de lapte ani pe ambasadorul SUA la Moscova

Termen a fost eliberat din Gulag în 1947, însă a continuat să lucreze pentru KGB până în 1966. S-a întors în SUA abia în 1991, la vârsta de 95 de ani.

Thereminul continuă să fie un instrument obscur, în parte fiindcă este atât de greu de stăpânit. Chiar dacă, în cele din urmă, au fost vândute mii de exemplare de-a lungul anilor, cel mai probabil, doar câteva sute de oameni știu să cânte la acest instrument.

În ciuda obscurității sale, milioane de ascultători au auzit instrumentul mulțumită unor trupe populare din anii ’60 și ’70, cum ar fi Led Zeppelin, Beach Boys și Rolling Stones.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la roată la mașina de calcul” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu