Theia, misteriosul corp cosmic care a lovit Pământul și a dat naștere Lunii

Potrivit unei teorii susținute și de NASA, în urmă cu 4.5 miliarde de ani, un obiect masiv s-a izbit de planeta noastră. După o perioadă de haos, Pământul s-a ales cu Luna, unicul lui satelit natural.

În ciuda sutelor de sateliți artificiali care umbresc azi bolta cerească, un singur obiect a dominat cerul nopții timp de milioane de ani.

Laura O'Dogherty (@lau.s.photography)
Foto: Laura O’Dogherty

Luna a însoțit planeta noastră de-a lungul istoriei sale geologice, guvernând mișcarea mărilor și o parte din dinamica gravitațională a Terrei.

De-a lungul secolelor de observații astronomice, au existat numeroase dezbateri cu privire la originea Lunii. NASA susține că, în urmă cu 4.5 miliarde de ani, „un obiect de mărimea planetei Marte s-a izbit de Pământ”.

Din resturile acestui corp străin s-a format singurul nostru satelit natural.

Theia și teoria care explică originea Lunii

Conform acestei variante, Luna s-a format în urma coliziunii dintre două corpuri planetare. Această teorie a Institutului de Științe Lunare al NASA (NLSI) susține că a avut loc o coliziune între Pământ și o planetă embrionară, care a modificat pentru totdeauna istoria naturală a planetei noastre și a satelitului său natural.

Acest obiect cosmic este cunoscut azi sub numele de Theia. Acest corp pare să fi avut o orbită solară foarte apropiată de cea a Pământului, cu miliarde de ani în urmă.

Această condiție a făcut ca ele să se ciocnească, deoarece se aflau una în calea celeilalte în timp se învârteau în jurul stelei. În urma coliziunii violente, Theia s-a dezintegrat aproape complet.

Deși inițial a avut dimensiunea planetei Marte, a pierdut o mare parte din masă în urma impactului cu planeta noastră. Ca urmare, s-au produs schimbări majore în atmosfera Pământului.

Ceea ce a rămas din acel corp ceresc masiv a fost prins în câmpul gravitațional al Pământului. De atunci, conform acestei propuneri teoretice, Luna se învârte în jurul planetei noastre.

Deși această teorie a formării Lunii este larg acceptată, cercetătorii sceptici de la NASA se întreabă cum de atmosfera Pământului este radical diferită de cea a satelitului său natural.

Teoria a fost prezentată prima dată în anii ’70, dar mai sunt încă multe aspecte care trebuie elucidate.

Cum stă astăzi teoria coliziunii cu Theia?

Un studiu publicat recent de Science prezintă o descriere a gazelor nobile care există astăzi pe Lună. Cel mai probabil, după mii de ani de impacturi de meteoriți sau comete, satelitul a acumulat gheață, oxigen și neon pe suprafața sa.

De fapt, Luna pare să aibă suficient oxigen pentru a aproviziona Pământul pentru cel puțin 100.000 de ani. În acest sens, cercetătorii cred că acest fenomen este o moștenire a coliziunii cosmice a corpului Theia cu planeta noastră, în urmă cu milioane de ani.

„Concluzionăm că Luna a moștenit gazele nobile din mantaua Pământului, de la impactul care a format satelitul”, explică autorii.

După coliziunea masivă care a dat naștere Lunii, se pare că Pământul și-a dobândit și câmpul magnetic. În schimb, satelitul nostru natural a rămas sterp, fără viață.

Se știe că, la un moment dat, în istoria sa geologică, au existat vulcani lunari. De atunci, însă, suprafața Lunii a rămas, în mare parte, neschimbată. Deocamdată, nu există dovezi concludente care să demonstreze contrariul.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu