Tezaurul de la Trier, cea mai mare descoperire de monede de aur din perioada Imperiului Roman

În septembrie 1993, în orașul german Trier, în apropiere de podul roman, se desfășurau lucrări de construcție a unei parcări pentru un spital.

Orașul a fost fondat în jurul anului 16 î.e.n. de către romani și, prin urmare, păstrează multe clădiri și vestigii din acea perioadă, cum ar fi Porta Nigra.

Prin urmare, nu este neobișnuit ca lucrările să ducă uneori la descoperiri de rămășițe ale unor ziduri sau bolți din pivnițele unei insulae romane (bloc rezidențial cu mai multe etaje).

Modelul Trierului Roman | photo Kleon3 on Wikimedia Commons
Macheta orașului roman Trier. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, lucrările nu au fost întrerupte, iar excavatoarele și-au continuat activitatea. Pe 9 septembrie, colecționarii care inspectau pământul îndepărtat de unul dintre utilaje au găsit în el mai multe monede de aur.

Au revenit noaptea cu un detector de metale și, în scurt timp, au obținut în groapa de excavare fabuloasa pradă de 1.389 de aurei romani (moneda cu aur romană care a fost folosită până în anul 309, când a fost înlocuită cu aur masiv). Unele dintre monede erau acoperite de coroziune și argilă.

Dar înainte de răsărit, într-una dintre camerele de la subsol, au descoperit un vas de bronz care conținea alte 561 de monede de aur. Borcanul, care fusese spart de unul dintre excavatoare în acea după-amiază, a fost locul în care anticii depozitaseră toate monedele descoperite în zilele noastre.

Monedele în borcanul care le conținea | foto Th.Zühmer/Rheinisches Landesmuseum on Wikimedia Commons
Monedele în borcanul care le conținea. Foto: Wikimedia

Să ne întoarcem la după-amiaza zilei de 9 septembrie. Pământul care a fost îndepărtat din excavarea Feldstrasse urma să fie reutilizat ca material de umplutură pentru lucrări ulterioare la o parcare la hotelul Kockelsberg, care se află la aproximativ cinci kilometri distanță, peste un deal.

Unii colecționari au urmărit camionul care transporta pământul și, când au ajuns la hotel, au răspândit zvonul că ar putea exista o comoară în dărâmături.

Rezultatul a fost că ei, șoferii camionului și mulți oaspeți ai hotelului au scotocit cu entuziasm prin pământ. Până la sfârșitul după-amiezii, au mai găsit încă 400 de monede de aur și chiar și partea superioară a vasului de bronz.

Alte monede au apărut pe parcursul zilei și al nopții. În dimineața zilei de 10 septembrie, 19 persoane, inclusiv colecționarii, au predat toate monedele găsite la Rheinisches Landesmuseum (Muzeul Regional Renan din Trier).

A fost cel mai mare tezaur de monede de aur din Imperiul Roman descoperit vreodată: 2.650 de monede de aur în total.

Diferite tipuri de monede din Tezaurul din Trier | foto Th.Zühmer/Rheinisches Landesmuseum on Wikimedia Commons
Diferite tipuri de monede din Tezaurul de la Trier. Foto: Wikimedia Commons

Monedele cântăresc împreună aproximativ 18 kilograme și jumătate și aproape toate (peste 99%) au fost bătute între anii 63 și 168.

Nu se știe cui aparținea o asemenea sumă impresionantă de bani, echivalentul a 265.000 de sesterți. Ar fi putut aparține unei persoane particulare, dar și administrației imperiale a orașului.

Ca o comparație, se știe că venitul anual al procuratorului roman din Trier (persoana responsabilă cu finanțele) era de aproximativ 200.000 de sesterți. De asemenea, se speculează că ar fi putut face parte din depozitul templului lui Asclepios, care se afla în apropiere.

Din moment ce cele mai recente monede au fost bătute între anii 193 și 196, tezaurul a fost legat de războiul dintre împăratul Septimius Severus și rivalul său, Clodius Albinus, care a atacat Trier în acel an, dar nu a reușit să îl cucerească.

Poate că proprietarul sau administratorul comorii a ascuns-o la vremea respectivă, iar apoi nu s-a mai putut întoarce să o recupereze pentru că a murit sau a fugit.

Comoara de astăzi, expusă în Muzeul Renan din Trier | foto General Direktion Kulturelles Erbe/Rheinisches Landesmuseum
Tezaurul de astăzi, expus la Muzeul din Trier. Foto: Rheinisches Landesmuseum

Cine a depozitat monedele în vasul de bronz nu le-a pus individual, ci în două pungi de piele, din care mai există încă urme. În interiorul acestor saci, monedele erau împachetate în role, ceea ce se deduce din dispunerea lor în momentul descoperirii.

Peste 96% dintre monede au fost bătute la Roma, iar restul la Lyon. Acestea înfățișează 29 de împărați, împărătese sau rude ale casei imperiale, majoritatea monetăriilor corespunzând lui Nero (866 de monede) și Vespasian (819 monede).

Tezaurul este unul dintre principalele exponate ale Muzeului Regional Renan din Trier, iar valoarea sa actuală aproximativă este de 2.5 milioane de euro, motiv pentru care a suferit o tentativă de jaf la 8 octombrie 2019, care, din fericire, nu a reușit.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu