Țevile din Baigong, un mister geologic cu „aromă” extraterestră

În 1996, un cercetător a descoperit în China, la baza unui munte pe care se înalță o piramidă, o serie de conducte neobișnuite, declanșând o goană globală după senzațional.

Cunoscute astăzi drept „țevile din Baigong”, aceste formațiuni care arată ca niște conducte au fost descoperite în apropierea orașului Delingha, în provincia Qinghai din China.

Deși au fost propuse numeroase teorii cu privire la originile lor, inclusiv de natură paranormală, mulți oameni de știință cred că sunt rămășițe fosilizate de rădăcini și trunchiuri de copaci.

Istoria țevilor din Baigong începe în 1996, când Bai Yu, un scriitor chinez (menționat în anumite studii ca arheolog), a început să exploreze o regiune îndepărtată a Bazinului Qaidam.

Este posibil ca Yu să fi fost atras în această regiune izolată de un alt obiect înconjurat de controverse: piramida din Baigong, aflată pe muntele cu același nume.

Intrarea în peșteră, deschidere de formă triunghiulară. Foto: Pinterest

La baza muntelui pe care se află piramida (despre care a relatat și CNN), undeva lângă Toson, un lac cu apă sărată, Yu a observat deschiderea triunghiulară a unei peșteri.

Gândindu-se că fusese creată de oameni, a pătruns în cavernă, unde a descoperit o serie de țevi metalice care se ridicau vertical din partea de jos (din „podea”), fiind înglobate în pereți.

Afară, Bai Yu a observat apoi alte țevi răsfirate, ieșind din suprafața dealului și de-a lungul țărmului lacului.

Când a trimis mostre din conducte la un laborator guvernamental pentru testare, specialiștii au raportat că materialul conține în proporție de 92% minerale comune (precum oxidul feric, dioxidul de siliciu și oxidul de calciu), dar că restul de 8% are o compoziție necunoscută, potrivit Enciclopediei Britannica.

O țeavă din Baigong. Pe pereți, în jurul ei, pot fi observate mai multe scrijelituri făcute de localnici. Foto: Steemit

Testele cu termoluminescență (folosite la datarea aproximativă a rocilor) efectuate în 2001 au stabilit că țevile existau cu mult timp înainte ca oamenii să se stabilească în zonă.

Pentru unii, acest lucru a dat naștere ideii că țevile din Baigong sunt dovada prezenței în zonă – în trecutul îndepărtat – a unei civilizații extraterestre.

Formațiunile au intrat în atenția cercetătorilor occidentali ai fenomenelor paranormale (care le-au clasificat drept „artefacte care nu ar trebui să existe”) după ce agenția de știri Xinhua, instituție de stat, a publicat o serie de articole care anunțau o investigație științifică asupra obiectelor, menționând inclusiv teoria originii extraterestre a conductelor.

Astfel, presa chineză a atras atenția întregii lumi asupra țevilor din Baigong.

Într-adevăr, geologii chinezi au vizitat situl în 2001 și au făcut observații suplimentare. Au descoperit că țevile variau foarte mult ca dimensiune și formă și că erau în mare parte compuse din ciment de carbon și pirită, toate apărând în mod natural ca urmare a proceselor geologice.

Au fost propuse alte posibile explicații pentru existența acestor țevi. Una dintre teorii susține că, la formarea Podișului Tibet, au rămas fisuri în gresia dură, prin care a fost împinsă magma din interiorul Pământului, iar efectele chimice ale proceselor geologice ulterioare au dus la apariția fierului ruginit.

Cu toate acestea, nu s-a descoperit nicio dovadă a existenței unor vulcani antici în zonă, astfel că această teorie a fost eliminată.

Una dintre conductele din Baigong, înglobată în peretele stâncos. Foto: UTAOT

O altă posibilă explicație – ceva mai promițătoare – sugerează că aceleași fisuri s-au umplut cu sedimente bogate în fier în timpul inundării zonei, iar aceste sedimente s-au întărit sub forma conductelor din pirită de fier. Această teorie se potrivește mai bine cu trecutul geologic al regiunii.

Cu toate acestea, teoria pe care oamenii de știință o consideră cea mai plauzibilă (conform unui articol din 2003 din Xinmin Weekly ) este că țevile sunt urme fosilizate ale rădăcinilor copacilor.

Cu doi ani înainte de descoperirea țevilor din Baigong, doi cercetători americani, Joann Mossa și B. A. Schumacher, studiaseră structuri cilindrice similare găsite în solurile din sudul statului Louisiana.

Într-un articol publicat în Journal of Sedimentary Research (accesibil și aici), cei doi au concluzionat că procesele de pedogeneză (formare a solurilor) și diageneză (transformarea sedimentelor în timp) au dat naștere unor elemente minerale ce s-au depus în jurul rădăcinilor copacilor.

Cu timpul, rădăcinile și trunchiurile au putrezit, lăsând în urma lor niște cilindri tubulari – țevi pe care le putem vedea azi.

În urmă cu mii de ani, Bazinul Qaidam a fost o zonă subtropicală cu vegetație abundentă, iar spectroscopia de emisie atomică a descoperit inclusiv materie vegetală în materialul din care sunt compuse conductele.

Prin urmare, oamenii de știință chinezi au acceptat această variantă ca fiind cea mai probabilă teorie privind originea conductelor din Baigong. Cu toate acestea, nu toți anchetatorii – din China sau din altă parte – au fost de acord cu explicația.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu