Testul de sarcină din Egiptul antic cu două ingrediente și acuratețe de 70%

Avem mult mai multe în comun cu anticii decât am putea crede. De exemplu, acum 3.500 de ani, la fel ca astăzi, era util pentru o femeie să știe dacă este sau nu însărcinată.

Și, deși unii ar putea să ia în derâdere multe dintre practicile pe care anticii le considerau știință – în Egiptul antic, astrologia era tehnologie de ultimă oră! – trebuie să le recunoști meritele: unele dintre metodele lor științifice aveau o precizie remarcabilă.

Foto: Wikimedia

Potrivit unor texte medicale inedite din Egiptul antic, aflate în Colecția Carlsberg de Papirusuri de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, materialele folosite ca teste de sarcină erau cerealele – mai exact orzul și grâul.

Un papirus din jurul anului 1400 î.e.n. descrie cum proceda o femeie ca să afle dacă era sau nu însărcinată. Tot ce trebuia să facă era să urineze pe doi saci – unul plin cu orz și celălalt cu grâu. Dacă cerealele din oricare dintre cei doi saci germinau după ce urina pe ele, femeia era cu siguranță însărcinată și putea începe să își facă planuri în consecință.

Și asta nu e tot! Ca să afle sexul noului ei copil, femeia trebuia pur și simplu să aștepte și să vadă care boabe germinau primele. Dacă orzul încolțea mai repede, copilul era băiat; dacă grâul încolțea primul, era fată.

Foto: Wikimedia

Facem un arc peste timp și ajungem în zilele noastre, la un studiu efectuat în 1963, când s-a constatat că această metodă egipteană de determinare a sarcinii este exactă în aproximativ 70% din cazuri. Nu-i rău deloc, egipteni antici!

Totuși, metoda nu era deloc precisă atunci când venea vorba de aflarea sexului copilului.

Testele de sarcină moderne se bazează pe proteine care pot detecta un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG), dar oamenii de știință speculează că acest test din vechime funcționa atât de bine deoarece nivelurile ridicate de estrogen din urina femeii ar fi putut favoriza germinarea semințelor.

Cercetătorii care analizează în prezent papirusurile din Colecția Carlsberg descoperă că informațiile medicale din Egiptul antic nu au dispărut atunci când a ars Biblioteca din Alexandria. Până la devastatorul incendiu, fuseseră diseminate pe tot continentul african și nu numai.

„Multe dintre ideile din textele medicale din Egiptul antic apar din nou în textele grecești și romane ulterioare. De aici, s-au răspândit mai departe în textele medicale medievale din Orientul Mijlociu și se pot găsi urme până la medicina premodernă”, a declarat pentru ScienceNordic Sofie Schiødt, doctorandă la Universitatea din Copenhaga.

Morala acestei povești este că femeile au avut întotdeauna nevoie de sfaturi utile privind sănătatea reproducerii, iar dacă trebuie să le obțină de la un imperiu care nici măcar nu mai există, așa să fie.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu