Țestoasa care poartă „perucă” din alge și respiră prin cloacă

Broasca țestoasă de pe Râul Mary (Elusor macrurus) trăiește exclusiv în apele râului cu același nume, în sud-estul statului australian Queensland.

În pofida faptului că este una dintre cele mai mari broaște țestoase din Australia, a fost clasificată științific cu mai puțin de 30 de ani în urmă.

Foto: Chris Van Wyk

Broasca țestoasă de pe Râul Mary a reușit să rămână în anonimitate atât de mult datorită sistemului său respirator extraordinar, care îi permite să respire sub apă. De aceea, rareori simte nevoia să iasă la suprafață ca să se alimenteze cu aer.

Țestoasă acoperă această nevoie respirând prin orificiul folosit de reptile, păsări și unele mamifere pentru excreție și împerechere: cloaca.

Una dintre cele mai distinctive caracteristici ale țestoasei de pe Râul Mary este șocantul „păr” verde. De fapt, această coafură deosebită este formată din alge care cresc pe capul și pe carapacea țestoasei.

Broasca țestoasă de pe Râul Mary este singura specie din genul său, reprezentând o ramură foarte veche de broaște țestoase care aproape că a dispărut din istoria naturală a Australiei.

Foto: Chris Van Wyk

Se crede că s-a desprins de celelalte specii în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani.

În anii ’60 -’70, puii acestor țestoase erau vânduți în magazinele de animale de companie din regiunea Victoria, fiind cunoscuți sub denumirea de „țestoase de magazin”.

Datorită acestor exemplare, specia a intrat în atenția lui John Cann, din Sydney, care studia reptilele. De zeci de ani, familia lui Cann organiza expoziții cu șerpi și șopârle în fiecare sfârșit de săptămână.

Foto: Shutterstock

După ani de cercetări, Cann a reuși să depisteze sursa țestoaselor care erau vândute în magazinele de animale de companie: Râul Mary.

Din păcate, țestoasa de pe Râul Mary este acum o specie pe cale de dispariție. Colectarea ouălor pentru comerțul cu animale de companie a contribuit semnificativ la declinul speciei.

În plus, țestoasa are nevoie de o perioadă excepțional de îndelungată pentru a atinge maturitatea sexuală: femelele nu se pot reproduce înainte de vârsta de 25 de ani, în vreme ce masculii ating maturitatea la 30 de ani.

Broasca țestoasă de pe Râul Mary este a doua cea mai amenințată specie din Australia, după broasca țestoasa de mlaștină (Pseudemydura umbrina), din Australia de Vest.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>