Test de cultură generală. Care e diferența dintre veninos și otrăvitor?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre veninos și otrăvitor?

Există adesea o confuzie între termenii „veninos” și „otrăvitor” atunci când vine vorba de șerpi periculoși, cum ar fi mamba și cobră neagră. Oamenii întreabă adesea dacă acești șerpi sunt veninoși.

Cu toate acestea, termenul corect de utilizat este „veninos” și nu „otrăvitor”, deoarece majoritatea șerpilor periculoși își injectează toxinele prin mușcătură.

Potrivit biologilor, „veninos” este folosit pentru a descrie organismele care mușcă sau înțeapă pentru a-și injecta toxinele, în timp ce „otrăvitor” se referă la organismele care eliberează toxine atunci când sunt consumate. Prin urmare, foarte puțini șerpi sunt de fapt veninoși. Majoritatea toxinelor șerpilor sunt transferate prin mușcăturile lor.

O excepție în acest sens este șarpele Thamnophis, care este mic și inofensiv în ceea ce privește mușcătura sa, dar este toxic la consum, deoarece absoarbe și stochează toxinele de la prada sa. Acest șarpe se hrănește cu tritoni și salamandre, care conțin toxine care sunt apoi stocate în corpul său.

Printre animalele otrăvitoare se numără majoritatea amfibienilor, cum ar fi broaștele și salamandrele, care poartă toxine pe piele și în alte țesuturi. De exemplu, diverse broaște săgeată otrăvitoare secretă otravă foarte toxică, care este letală pentru oameni.

În afară de șerpi, păianjenii periculoși sunt în general veninoși, iar unele șopârle au, de asemenea, venin. Albinele, furnicile, viespile și chiar ornitorincul sunt, de asemenea, veninoase, chiar dacă nu posedă colți. Când vine vorba de plante, distincția devine un pic mai neclară.

Anumite plante, cum ar fi coada-calului și ricinul, sunt clasificate ca fiind otrăvitoare și nu trebuie consumate. Unele plante au structuri care pot transmite toxine atunci când sunt atinse, chiar dacă nu au dinți formali.

De exemplu, iedera otrăvitoare conține urushiol, o substanță care provoacă mâncărimi și inflamații severe atunci când intră în contact cu pielea. Urzicile fac parte dintr-un grup de plante cu structuri în relief numite tricomi, care sunt capabile să înțepe animalele care le ating.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu