Guvernul britanic folosește acest puzzle pentru a recruta spioni tineri

Testele de logică și jocurile tip puzzle de cuvinte sunt amuzante atunci când vrei ca timpul să treacă mai repede. Însă Government Communications Headquarters (GCHQ), agenția de spionaj britanică, folosește un astfel de puzzle drept unealtă de recrutare.

Poți să rezolvi acest joc de cuvinte? Dacă da, poate că ai fi un spion bun.

În ziua de 15 ianuarie 2018, emisiunea BBC numită „Radio 4’s Today”, care prezintă în fiecare dimineață un puzzle, a difuzat ceva puțin diferit.

Radmat_GCHQ_projects_compressed
Sediul GCHQ

Era tot un puzzle, însă era conceput de Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC), o subdivizie a GCHQ care se ocupa cu securitatea cibernetică. CNSC dorea să trezească interesul tinerelor fete cu puzzle-ul lor, în speranța de a identifica adolescente care își doresc să intre ]n lumea spionajului.

Chiar dacă provocarea se adresa elevilor, nu este o chestiune lipsită de dificultate. Încearcă și tu să rezolvi acest puzzle și apoi citește mai departe, pentru a afla răspunsul corect.

Iată puzzle-ul

„13 neisprăviți mi-au furat răspunsul și l-au ROTit cu 4, apoi l-au ROTit cu 10 și am rămas doar cu Uccr ziqy hc ozz QmpsfTwfgh Uwfzg! – mă poți ajuta să îmi recuperez răspunsul?”

Poți afla răspunsul mai jos. Însă, mai întâi, îți oferim niște indicii care să te ajute să descifrezi mesajul, dacă nu ai reușit.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Acest puzzle este un exemplu de „cifru Cezar” (folosit încă din antichitate), un tip de puzzle în care fiecare literă a mesajului este mutată (sau rotită) prin alfabet de către un anumit număr de litere.

cifru rot13 cifrul cezar_comp
Cifrul ROT13. Alfabetul de 26 de litere este împărțit în două serii de câte 13 litere. A devine N, N devine A și așa mai departe, până la final

Imaginează-ți un cub Rubik cu litere. Potrivit Business Insider, sintagma „13 neisprăviți” (rotters, în engleză) este ea însăși un indiciu. Face referință la „ROT13”, un cifru care mută literele la jumătatea alfabetului (A devine N, N devine A), înlocuind o literă cu o alta, situată peste 13 litere.

Astfel, aflăm că puzzle-ul folosește un alfabet de 26 de litere.

Iată răspunsul

Te-ar ajuta să scrii pe o bucată de hârtie întreg alfabetul înainte de a începe. Acum începe cu prima literă a codului, „U”. Puzzle-ul spune „l-au ROTit cu 4”, așa că numără patru litere în spate.

Vei obține „Q”. „Și apoi”, spune puzzle-ul, „l-au ROTit cu 10”. Numără zece litere înapoi și vei obține „G”. Fă același lucru cu fiecare literă din cod.

Dacă ajungi la începutul alfabetului înainte de a termina cu număratul, sari la „Z” și continuă. Dacă ai procedat corect, vei obține acest mesaj:

Good luck to all CyberFirst girls! („Succes tuturor fetelor CyberFirst!”)

Da, e banal, însă GCHQ speră că astfel câteva tinere fete curioase au devenit interesate de securitatea cibernetică.

Ai reușit să rezolvi acest puzzle?


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu