Un test ADN spulberă cea mai celebră teorie a conspirației cu naziști

Capturat în Scoția, în 1941, după un zbor încă învăluit în mister, adjunctul lui Adolf Hitler a fost întemnițat pentru restul vieții. Dar a fost Rudolf Hess omul din închisoarea Spandau? După decenii de întrebări, un test ADN scoate adevărul la iveală.

Ideea i-a venit într-un vis, a susținut mai târziu, o viziune adusă de forțe supranaturale. Era 1941 și Rudolf Hess – adjunctul lui Adolf Hitler – a efectuat un zbor periculos spre Marea Britanie, încercând să facă pace cu inamicul Germaniei. Chiar așa să fi stat lucrurile?

Era, oare, bărbatul (care mai târziu a fost capturat) chiar Rudolf Hess sau – așa cum susține o teorie a conspirației veche de 70 de ani -, un impostor identic, cineva trimis să păcălească Aliații în scopuri malefice, sau poate chiar o sosie plantată de britanici?

Adolf Hitler alături de Rudolf Hess. Munchen, 1936

Președintele american Franklin D. Roosevelt însuși credea în teoria sosiei și, timp de zeci de ani, au existat tot felul de zvonuri în jurul acestui incident, descrise într-un studiu nou ca fiind „o afacere bizară, unul dintre cele mai misterioase episoade din Al Doilea Război Mondial.”

Falsă ori nu, misiunea a eșuat. Hess – sau presupusa lui sosie – a ajuns în Scoția, însă a fost prins imediat, în timp ce se chinuia să iasă din hamul parașutei sale. A rămas prizonier pentru restul zilelor sale, primind în cele din urmă o sentință pe viață în cadrul proceselor de la Nuremberg, arată New Scientist.

Și-a petrecut ultimele patru decenii de viață în închisoarea Spandau, din Berlinul de Vest, unde a fost găsit mort în 1987, la vârsta de 93 de ani, în urma unei aparente sinucideri.

Incinerarea rămășițelor lui Hess face imposibil să aflăm vreodată dacă prizonierul cunoscut ca „Spandau numărul 7” era o sosie sau locțiitorul Fuhrer-ului, așa cum susținea acest fost prieten apropiat al lui Hitler și al 16-lea membru al Partidului Nazist.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Detaliile care au alimentat teoria conspirației

Cum nu există rămășițe care să fie examinate, multe chestiuni care țineau de teoria conspirației nu au putut fi cercetate, ceea ce înseamnă că ipoteza nu a putut fi nici dovedită, nici demolată. De exemplu, se pare că prizonierului îi lipseau cicatricile de pe piept care ar fi corespuns cu rana de glonț pe care Hess o suferise în timpul războiului și nu avea nici strungăreața lui Hess.

Rudolf Hess în ultimii ani de detenție la Spandau (stânga) și un portret din tinerețe

De asemenea, în mod neobișnuit, prizonierul a refuzat să fie vizitat de familie și susținea că suferă de o amnezie misterioasă. Însă o piesă finală și crucială a puzzle-ului legat de Hess a rămas în picioare.

La decenii după moartea prizonierului, cercetătorii au făcut descoperirea accidentală că încă exista o mostră de sânge luată în 1982 – fusese depozitată la Centrul Medical „Walter Reed”, în Washington, DC.

„Mi-am dat seama de existența mostrei din sângele lui Hess în urma unei remarci întâmplătoare, în timpul rezidențiatului meu la Walter Reed. Am devenit conștient de controversa istorică abia peste câțiva ani”, a declarat pentru New Scientist Sherman McCall, fost patolog al armatei SUA.

Aflându-se în posesia mostrei, McCall și echipa sa au luat urma unei rude în viață a lui Hess (care rămâne anonimă) și au comparat markerii ADN ai mostrei cu cei ai salivei rudei lui Hess, fără să știe ce vor descoperi.

Militari aliați și localnici pozează alături de epava avionului lui Rudolf Hess, la scurt timp după prăbușirea în apropiere de satul scoțian Eaglesham

„Dacă nu exista o potrivire, acest lucru ar fi sprijinit teoria impostorului, însă cele două mostre se potriveau”, a declarat pentru The Guardian cercetătorul Jan Cemper-Kiesslich, de la Universitatea Salzburg, din Austria.

Potrivit cercetătorilor, analiza ADN indică că există o șansă mai mare de 99.99% ca „prizonierul nr. 7” de la Spandau să fi fost Rudolf Hess. Pentru echipă – și, cu siguranță, pentru cei mai mulți dintre noi – acest lucru ajunge ca să considerăm acest mister vechi de zeci de ani ca fiind elucidat.

„Datorită norocului de a descoperi o mostră biologică a prizonierului 7 de la Spandau, autorii au avut șansa de a face lumină într-unul dintre cele mai durabile mistere din Al Doilea Război Mondial. Teoria conspirației care susținea că prizonierul numărul 7 de la Spandau era un impostor este extrem de improbabilă și a fost astfel demolată”, a consemnat echipa în lucrare.

Descoperirile au fost prezentate în luna februarie 2019, în revista academică Forensic Science International: Genetics.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Un test ADN spulberă cea mai celebră teorie a conspirației cu naziști”

Lasă un comentariu