Pelerina galbenă, cea mai mare țesătură creată din pânză de păianjen din lume

Această pelerină aurie este atât fină și de frumos lucrată, încât probabil că multă lume și-ar dori să o cumpere. Însă nu este vorba despre o țesătură obișnuită, disponibilă în magazine, ci despre un material textil unic în lume, la a cărui realizare au contribuit 1.2 milioane de păianjeni.

Este cea mai mare țesătură din pânză de păianjen din lume și a fost creată printr-un proces minuțios și de lungă durată.

Pelerina din panza de paianjen
Foto: The Guardian

80 de muncitori specializați care au lucrat mii de ore au realizat această creație magnifică, expusă pentru prima dată în anul 2009 la Muzeul American de Istorie Naturală din New York.

Pelerina a fost realizată în trei ani

În fiecare dimineață, timp de trei ani, muncitorii din Madagascar ieșeau în sălbăticie și adunau păianjeni. După ce îi capturau, păstrau păianjenii aproximativ 20 de minute, timp în care aceștia produceau fire de pânză cu lungimea între 30 și 50 de metri.

Apoi, arahnidele erau eliberate înapoi în mediul lor natural. Apoi, muncitorii transportau pânza recoltată la atelier, unde o aranjau în ghemuri.

Când au adunat suficient material, muncitorii au început procesul minuțios de producere a materialului. Iar rezultatul este uimitor: având 3.3 metri lungime și 1.2 metri lățime, creația lor este cea mai mare țesătură din pânză de păianjen din lume.

Simon Peers și Nicholas Godley, experți în domeniul textilelor care au coordonat acest proiect și care au experimentat cu firele de pânză de păianjen încă din 2004, spun că țesătura nu are nimic de-a face cu lumea modei și că singurul lor scop a fost să creeze ceva unic.

Lui Peers i-a venit ideea de a țese pânză de păianjen după ce a aflat despre misionarul francez Jacob Paul Camboué, care a lucrat cu păianjeni în Madagascar în anii 1880 și 1890.

Camboué a construit o mașină mică, acționată manual, pentru a extrage pânză de la 24 de păianjeni simultan, fără a afecta arahnidele.

Muncitori
Una dintre muncitoarele care au realizat pelerina. Foto: CNN

Țesutul principal al pelerinei este alcătuit din fibre formate din 96 de fire individuale de pânză de păianjen, în timp ce pentru căptușeală și pentru broderie au fost folosite fibre din 48, respectiv 24 de fire de pânză de păianjen.

În medie, 23.000 de păianjeni produc aproximativ 28 de grame de mătase, fapt care demonstrează încă o dată caracterul unic al acestei creații, la care au contribuit 1.2 milioane de păianjeni.

Pânza de păianjen este printre cele mai rezistente materiale

Pelerina din panza de paianjen 2
Peers (stânga) și Godley alături de un model care poartă pelerina. Foto: CNN

Se știe de mult timp că firele produse de păianjeni au o rezistență extraordinară la rupere. Din acest motiv, mulți oameni de știință au încercat de-a lungul timpului să reproducă această proprietate, creând materiale cu aplicabilitate în domenii precum medicina sau industria.

Însă, în ciuda eforturilor, nimeni nu a reușit încă să reproducă în proporție de 100% proprietățile pânzei de păianjen naturale.

De asemenea, producerea pânzei de păianjen naturale este foarte dificilă din cauza firii teritoriale a păianjenilor. Când sunt plasați în același mediu, păianjenii încep să se atace și să se mănânce reciproc. Astfel, pânza de păianjen este imposibil de produs în masă.

Totuși, în 2018, oamenii de știință au reușit să creeze o pânză de păianjen biosintetică ce are proprietăți aproape identice cu cele ale pânzei naturale.

În viitorul apropiat, acest material sintetic ar putea fi folosit în chirurgie (ca fir ultrasubțire prentru sutură) și chiar la producerea de îmbrăcăminte antiglonț.

De asemenea, în anul 2010 geneticianul Randy Lewis a prelevat ADN de la păianjeni, pe care a adăugat-o la ADN-ul unei capre, reușind să creeze capra-păianjen, al cărei lapte este folosit pentru a crea fibre artificiale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu