Totul e în mintea ta: 5 teorii tulburătoare despre realitate și univers

Facem parte dintr-un univers pe care îl luăm de-a gata, fără a-l înțelege prea bine. Spunem că, dacă putem vedea, mirosi sau pipăi un obiect, el există cu certitudine. Și totuși, realitatea nu este la fel de simplă precum pare.

De-a lungul mileniilor, multe minți luminate au încercat să descifreze tainele universului și ale materiei și fiecare a venit cu propriul său răspuns. Teorii care mai de care mai îndrăznețe încearcă să explice realitatea din jurul nostru, iar noi îți prezentăm cinci dintre ele.

1

Solipsismul: Totul este un vis al minții noastre

Mintea umana
Foto: upliftconnect.com

Potrivit acestei teorii filosofice, nu putem confirma existența a nimic din ceea ce ne înconjoară, cu excepția propriei noastre minți. Întreaga realitate, spun adepții solipsismului, este doar o construcție a percepției și gândurilor fiecăruia dintre noi.

Practic, adepții solipsismului spun că tot ceea ce vedem în jurul nostru și tot ceea ce experimentăm este doar un vis extrem de bine elaborat. Surprinzător, acest concept nu este rodul minții omului modern sau rezultatul unor scenarii science fiction.

Solipsismul a apărut în Grecia Antică, iar părintele acestei idei este considerat sofistul Gorgias.

2

Platon: Tot ce vedem este o copie palidă a realității

Cu toții am auzit de Platon, filosoful grec care a fondat Academia din Atena. La fel ca toți ceilalți filosofi, Platon a fost profund preocupat de natura realității.

Potrivit acestuia, pe lângă lumea pe care o cunoaștem cu toții, există un alt plan, lumea formelor pure. Platon credea că tot ceea ce vedem în jurul nostru, lumea materială, este doar o umbră, o imitație a formelor pure.

Platon
Platon a fost extrem de preocupat de esența universului. Foto: brewminate.com

De asemenea, ca adept al monismului, Platon era convins că universul este creat dintr-o singură substanță, care stă la baza tuturor elementelor, de la apă la diamante și metal.

3

Eternismul: Totul se întâmplă în același timp

Ceasuri 2
Foto: Pinterest

Potrivit teoriei eternismului, timpul este împărțit în mai multe straturi, exact ca un foietaj. Adepții acestei idei susțin că toate lucrurile există concomitent, dar „stratul” văzut de un anumit observator depinde de unde se află acesta.

Dacă universul ar fi structurat conform acestui concept, dinozaurii, Al Doilea Război Mondial și atentatele de la 11 septembrie 2001, de exemplu, există în simultan, dar fiecare dintre ele poate fi văzut doar dintr-un anumit punct.

4

Fenomenalismul: Ce nu percepem, nu există

Fenomenalism
Foto: Lifecoach Code

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu lumea atunci când te întorci cu spatele (sau ce se întâmplă cu un lucru atunci când îți abați atenția de la el)? Ei bine, conform adepților fenomenalismului, totul dispare complet.

 

Fenomenaliștii cred că lucrurile din jurul nostru există doar în măsura în care pot fi percepute. Mai simplu, tastatura computerului tău există doar atâta timp cât ești conștient de ea.

Pe scurt, spun fenomenaliștii, dacă un lucru nu poate fi perceput, el nu există.

5

Marele îngheț: Cum vor arăta ultimele clipe ale universului

Marele inghet
Foto: Pinterest

„Marele îngheț” este una dintre teoriile avansate de-a lungul timpului cu privire la sfârșitul universului. Potrivit acestei ipoteze, universul are o cantitate finită de energie, pe care o consumă treptat.

În momentul în care această energie se va termina, totul va „îngheța”, la fel ca un ceas rămas fără baterie. „Teoria marelui îngheț” a fost lansată în 1851, de către fizicianul britanic William Thomson, renumit pentru lucrările sale în domeniul termodinamicii.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 9 mistere și întrebări la care nimeni nu poate răspunde. Apoi, află care au fost cele 3 lucruri asupra cărora Albert Einstein s-a înșelat.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Fascinant articolul, multumesc! Oare care e adevarul? O sa stim vreodata?

  • Adevărul e departe, omenirea mai are de cercetat, va face descoperiri extraordinare, universul e infinit nu numai ca existență și întindere, are mistere neelucidate încă….. Mereu omenirea va fi pusă în fața unor surprize care o va uimi.. Până când? Răspunsul e departe

  • Lungu Marin spune:

    “Eu sînt Adevarul ,Calea si Viata”.Crestinii stiu f. bine.Cine cîstiga Raiul o sa afle raspuns la toate întrebarile

  • Toate teoriile 1,2,3,4 … ultima nu are legătura …. converg către aceeași idee… dar lumea nu e încă coaptă sa poată percepe ce înseamnă asta cu adevărat … nu exista decât o entitate energetică conștientă și eterna care a dat naștere in mod iluzoriu unei Realități in cAre ea se transpune pe sine in milioane de variante într-un ciclu perpetuu … pentru a petrece eternitatea …

  • >