Kailasa, templul uriaș sculptat dintr-un singur bloc de piatră

Sculptat cu migală dintr-un singur bloc de piatră, templul Kailasa, din India, este unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult din lume.

Uriașa structură face parte dintr-o rețea de 34 de temple și mănăstiri cunoscute drept Peșterile Ellora.

Templul Kailasa
Foto: Twitter

Potrivit arheologilor, templul Kailasa a fost sculptat de-a lungul a aproximativ două decenii. Pentru a realiza monumentul, constructorii au pornit din vârful stâncii și au coborât treptat spre bază, dând formă structurii.

În urma acestui proces, care, spun arheologii, a avut loc între anii 756 și 773 (deși unele elemente au fost realizate ulterior), au fost îndepărtate peste 200.000 de tone de rocă vulcanică.

Alți specialiști cred, însă, că datarea templului este eronată, deoarece oamenilor din secolul VIII le-ar fi fost imposibil să realizeze un proiect de asemenea anvergură folosind doar dălți și ciocane.

Templul Kailasa 02
Foto: Imgur

Indiferent când a fost construit templul, un lucru este sigur: a fost creat pentru a-l onora pe zeul Shiva și este o încercare de a recrea casa acestuia de pe Muntele Kailash din Himalaya.

Templul Kailasa are o suprafață mai mare decât Partenonul din Atena, are formă de „U”, este dispus pe trei etaje și are o adâncime de aproximativ 46 de metri.

Sculpturile mari din piatră situate de-a lungul zidurilor exterioare reprezintă diferite zeități hinduse.

Templul îi este dedicat lui Shiva

Templul Kailasa 03
Foto: My Modern Met

La interior, pe doi stâlpi sunt sculptate scene din povestea zeului Shiva. Există, de asemenea, și câteva sculpturi care îl onorează pe zeul Vishnu.

Aproape fiecare metru din structura interioară este ornat cu sculpturi, iar edificiul este înconjurat de o multitudine de elefanți uriași, care par să susțină întregul templu.

Structura actuală este în mare parte din rocă vulcanică neagră. Însă la începuturi templul era acoperit cu ghips, pentru a da iluzia zăpezii și a imita și mai bine condițiile din Munții Himalaya. Rămășițele ghipsului mai pot fi văzute și astăzi în unele părți ale templului.

În 1682, această magnifică operă de artă era cât pe ce să fie distrusă, după ce împăratul mogul Aurangzeb, care era musulman, a ordonat demolarea lăcașului de cult hindus.

1.000 de oameni au muncit timp de trei ani la distrugerea templului, dar fără succes. Piatra era mult prea dură pentru a fi demolată.

Astăzi, această operă de artă uimitoare atrage turiști din întreaga lume, iar Peșterile Ellora au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


În continuare, descoperă bisericile tăiate în stâncă din Etiopia, cele mai mari temple monolitice din lume. Apoi, află detalii despre 7 temple interesante din India, unde religia e dusă la extrem.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

Cartea „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu